FOTO: Infrastructură judiciară modernă la Luduş Justitie
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 1300 Vizualizări

FOTO: Infrastructură judiciară modernă la Luduş

Începând de marţi, 23 mai, Judecătoria oraşului Luduş va funcţiona într-un sediu complet de nou. Asta după 12 ani de când un evaluator tehnic a semnalat că există pericolul prăbuşirii clădirii vechi de 120 de ani în care activa instanţa mureşeană.

Deşi ideea construirii unei noi clădiri a fost iniţiată încă din anul 2011, abia acum investiţia a fost finalizată, problemele birocratice fiind cele care au trenat derularea acesteia, aşa cum a semnalat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent la evenimentul de inaugurare prin videoconferinţă. „De multe ori lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice. Spun asta ca un fel de scuză la adresa dumneavoastră, de regulă la astfel de evenimente festive se taie panglici şi lumea se felicită pentru realizări, dar cred că primul lucru pe care trebuie să-l spunem este că lucrăm mult prea lent în acest domeniu al logisticii judiciare. Investiţia a fost în cuantum de aproximativ 20 de milioane de lei, o dată începute lucrările au mers destul de repede, mai ales în ultimii ani s-a accelerat. Blocajele de care spuneam au fost undeva între anii 2011-2020. Bine că s-a ajuns la un deznodământ fericit şi mă bucur foarte mult că acest sediu este dat în folosinţă”, a spus acesta.

Preşedintele Curţii de Apel Mureş, dr. jud. Andreea Ciucă, a subliniat importanţa unei infrastructuri judiciare moderne.  „Prin stăruinţa noastră şi sigur cu ajutorul lui Dumnezeul inaugurăm noul sediu al judecătoriei Luduş de care aveam foarte mare nevoie pentru că vechiul sediu nu mai putea fi folosit deoarece punea probleme pentru securitatea în muncă, pentru siguranţa celor care îi călcau pragul. Noi ne-am străduit foarte mult pentru acest obiectiv, a devenit chiar o preocupare de suflet. Ne-am încadrat în graficul acordat pentru execuţie şi aici trebuie să spunem un cuvânt bun pentru executant, pentru modul în care a înţeles să colaboreze cu noi. Practic acest sediu răspunde tuturor standardelor unei instanţe într-o Europă a secolului XXI. Poate cârcotaşii spun de ce pentru un oraş atât de mic o instanţă atât de modernă. Când vorbim despre o justiţie modernă a cărei destinatar este cetăţeneanul nu contează că oraşul este mic sau mare, trebuie ca omul să se simtă bine, tratat cu demnitate şi cu respect în nişte condiţii materiale şi intelectuale proprii unei instanţe din Europa secolului XXI”, a spus aceasta.

Construcţia a fost realizată pe un teren de 3.200 mp pus la dispoziție de Primăria Luduş. Are o suprafaţă de 1287,63 mp la parter, 1025,17 mp etaj, 2312,80 mp suprafață construită desfășurată, suprafață utilă fiind de 1928,51 mp. Valoarea totală a investiţiei este de 19.323.505,58 lei.

Pe lână spaţiile pentru birourile judecătorilor şi personalului judiciar, sălile de judecată moderne, clădirea dispune şi de celule de arest diferenţiate pe vârste şi sex, precum şi spaţii speciale pentru minori.

„Este un moment extrem de emoţionant şi este un eveniment foarte important care presupune încununarea unei activităţi de 25 de ani în care s-a reuşit, alături de conducerile Tribunalului Mureş şi a Curţii de Apel Târgu-Mureş să realizăm un obiectiv foarte important pentru sistemul judiciar din judeţul Mureş, pentru noi ca magistraţi şi pentru comunitatea locală din oraşul Luduş”, a spus preşedintele Judecătoriei Luduş, judecător Ioan Mangu Florin.

Instanţa mureşeană deserveşte oraşele Luduş, Iernut şi Sărmaşu şi comunele Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Cuci, Iclănzel, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Sânger, Tăureni, Valea Largă şi Zau de Câmpie. Aici îşi desfăşoară activitatea un număr de şase judecători şi 13 funcţionari.

Sanda VIŢELAR

CASETE

Mara Togănel, prefectul Judeţului Mureş

„Ne aflăm într-un moment de sărbătoare. Judecătoria Luduş se mută într-o casă nouă la standarde de an 2023. Vă felicit pentru că aţi stăruit în perseverenţă. Vremurile nu sunt deloc simple şi nu preconizăm să se îmbunătăţească în curând de aceea cred că trebuie că împreună prin decenţă, prin înţelepciune să reuşim să avem grijă de prezent pentru un viitor mai bun şi cred că prin ceea ce faceţi zi de zi, prin activitatea dumneavoastră decentă şi înţeleaptă nu faceţi decât să faceţi din statul Român un stat puternic. Nu poate să existe un stat puternic fără o justiţie puternică.”

Mesajul transmis prin intermediul vicepreşedintelui Curţii de Apel Târgu Mureş, Ioana Lucaci, de judecătoarea Ana Maria Hambeţiu, fost preşedinte al Judecătoriei Luduş

„Orice vis măreţ începe cu un visător. Ceea ce vedeţi astăzi materializat în noua clădire a Judecătoriei Luduş a fost cândva în anul 2011 pentru mine un vis gândit, desenat şi vizualizat cu ochii minţii, impregnat cu optimism, dăruire şi perseverenţă, un vis descris profesional în cele două proiecte manageriale din anii 2011 şi 2014, un vis susţinut de conducerile Tribunalului Mureş, Curţii de Apel Târgu-Mureş şi sprijinit de Primăria Oraşului Luduş. Regăsisem în atribuţia managerială de asigurare a unui climat optim de desfăşurare a activităţii magistraţilor şi personalului auxiliar o modalitate de punere în aplicare a acestui proiect de suflet. Mi-am dorit pentru justiţiabili săli de judecată spaţioase, o sală a paşilor pierduţi încăpătoare, pentru toţi participanţii la proceduri condiţii judiciare moderne. Vă doresc tuturor să daţi valoare noii locaţii a Judecătoriei Luduş, să desfăşuraţi o activitate de înaltă calitate şi să menţineţi instanţa la un grad de eficienţă ridicat.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE