Home / Slider / 30 de ani de la înființare pentru Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria

30 de ani de la înființare pentru Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria

Distribuie

Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, fondat în data de 29 mai 1993 de un grup de intelectuali români cu scopul studierii istoriei, culturii şi vieţii tradiţionale a comunităţii româneşti din statul vecin, a împlinit, luni, 30 de ani de la înfiinţare, a anunţat directorul institutului, Maria Berényi.

„În urmă cu 30 de ani, un grup de intelectuali români din Ungaria, entuziaşti şi inimoşi, şi-au înfiinţat Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria. Un proiect de mare anvergură intelectuală, care a necesitat un efort enorm şi o perseverenţă ieşită din comun pentru a transforma o idee îndrăzneaţă într-un succes. Iată, au trecut 30 ani de când ne-am înfiinţat această instituţie cultural-ştiinţifică. În ultimul deceniu al secolului al XX-lea, aspiraţia intelectualilor români de pe aceste meleaguri de a-şi înfiinţa un Institut propriu era justificată deja de remarcabilul potenţial creator de care acest colectiv a dat dovadă, parcurgând numărul, calitatea şi diversitatea tematică a lucrărilor publicate până azi. Prin actul de constituire al Institutului, de fapt am instituţionalizat eforturile disperate ale predecesorilor noştri, care voiau să-şi unească forţele spirituale într-o formă organizată şi legitimă”, a arătat Maria Berényi, pe Facebook.

Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria este o instituţie ştiinţifică şi culturală, iar în cadrul acestuia funcţionează patru secţii: etnografie, lingvistică-literatură, istorie şi artă.

Redacţia

Foto: Maria Berényi Facebook


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.