Home / Învățămînt / Liviu Suciu, discurs despre menirea trecută și viitoare de slujitor al pădurii

Liviu Suciu, discurs despre menirea trecută și viitoare de slujitor al pădurii

Distribuie

Liceul Silvic Gurghiu se poate mândri cu generații de absolvenți care au făcut cinste școlii silvice de pe Valea Gurghiului care în acest an serbează 130 de ani. Nu fac excepție nici actualii elevii ai liceului din Gurghiu, printre care se numără și Liviu Suciu, elev în clasa a 9-a A, protagonistul unui discurs tranșant și la obiect despre menirea trecută și prezentă a vocației de silvicultor rostit cu ocazia festivității celor 130 de ani de învățământ silvic de la Gurghiu avută loc vineri, 26 mai 2023.

Liviu Suciu, elev în clasa IX-a la Liceul Silvic Gurghiu

Am onoarea de a mă adresa dumneavoastră în numele cele mai tinere dintre generații a căror pași s-au împletit nu numai pe coridoare și pe aleile acestei școli, ci și în idealurile care mențin nestinsă flacăra acestei tradiții din acest liceu. Este mai mult decât o simplă șansă de a fi elev al liceului silvic din Gurghiu.  Este o mare responsabilitate rezultată atât din datoria sacră de a continua tradiția acestei școli, cât și din datoria de a ne înălța peste obiceiurile noastre, de a cuprinde și înțelege de la alte înălțimi rosturile adânci ale meseriei de slujitor ai pădurii.

Întorși cu fața spre trecut, spre generațiile de profesori și elevi ai acestei școli se cuvine să-i omagiem pe cei care au semănat sămânța  dragostei pentru pădure, nu în piatră sau la margine de drum ci în terenul fecund al discipolilor în care a prins rădăcini dând rod înbelșugat  din care noi astăzi ne hrănim foamea  de cunoaștere a tainelor păduri și a vieții.

Întorși cu fața spre viitor, se cuvine la acest ceas de mare praznic să ne mărturisim idealurile noastre care nu se vor o noutate cu orice preț sau vreo răsturnare paradoxală a unghiurilor de vedere de până acum, dar stând sub pecetea vremurilor pe care le trăim, sunt și trebuie să fie altele decât cele ale  primelor promoții de absolvenți. Pentru ei pădurile erau locul paradisiac, corul principal al fanteziilor și întrebărilor din muzica lui Wagner, dar și o sumă de acte posibile, cum spune Jose Ortega în Meditatii despre Don Quijote: ”Pădurea este într-adevăr o posibilitate”.

Pentru generația noastră pădurea devine speranța salvării planetei bolnave  în urma conflictului declarat de omul de știință naturii pe care în acest secol a explorat-o și a exploatat-o. Omul secolului nostru a resimțit natura ca un adversar în care tăinuia secretele vieții, plăcerile ei, bogățiile ei. De pe această poziție, omul a lucrat cu râvmă pentru a substitui naturii un alt univers  cu produsele create de el, care de multe ori s-au dovedit a fi nocive.

Iată de ce secolul XXI trebuie să fie cel al reconcilierii omului cu natura sau nu va fi deloc, pentru a-l parafraza pe André Malraux. Pădurea reprezintă  una dintre cele mai importante resurse ale planetei noastre, esențială pentru supraviețuirea noastră și a altor specii. În acest sens, protejarea și conservarea pădurilor este o prioritate majoră pentru toate generațiile. De aceea, în calitate de silvicultori trebuie să ne angajăm să protejăm și să valorificăm pădurea în mod sustenabil și responsabili. Noi suntem generația care trebuie să pregătim, cel puțin la nivelul conștiinței, a idealurilor această răsturnare de mentalitate, iar salvarea planetei înseamnă în primul rând salvarea pădurii. Dar aceasta cere eroism, iar eroismul eroii. Fie ca generația noastră să nască și ea eroi, așa cum ei s-au născut întotdeauna în istorie, firesc, printr-o răsturnare de valori spirituale, printr-o nouă icoană a omului  despre el însuși și despre raporturile lui cu natura.

Aș încheia cu remarcabilele cuvinte ale lui Martin Luther King: „în adevărata natură a lucrurilor, dacă luăm în considerare corect, fiecare copac verde este mult mai glorios decât dacă ar fi fost făcut din aur și argint.

De lăudat este faptul că Liviu vine de la Viișoara pentru a studia silvicultura la Gurghiu. Visul său este să facă pasul spre învățământul superior silvic, fapt ce la și determinat să studieze acest domeniu de la bază, respectiv Liceul Silvic Gurghiu. Felicitări pentru discurs, venit din partea unui adevărat iubitor de natură, plin de respect pentru trecut, realism pentru prezent și speranță pentru viitor.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.