Home / Cultură / ”Școli, colecționari, mecenat”, la Galeria Cetății din Târgu Mureș

”Școli, colecționari, mecenat”, la Galeria Cetății din Târgu Mureș

Distribuie

Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș organizează în luna iunie Expoziția ”Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”. Vernisajul va avea loc în data de 10 iunie, la Galeria Cetății din Cetatea Târgu Mureș, începând cu ora 17.00.

Potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții Centrului de Cultură și Artă Târgu Mureș, o continuare a ediției anterioare pe aceeași temă care a avut loc în 2021, intitulată ”Urme de penel – Tendințe artistice în Transilvania interbelică”, expoziția actuală vine cu un spațiu nou de expunere în Cetatea Târgu Mureș, mult mai generos, și cu un număr mult mai mare de exponate, de peste 100 la număr.

”Deși titlul expoziției sugerează o prezentare tematică, expoziția dorește să atragă atenția asupra contextului socio-istoric al operelor de artă, asupra complexelor relații instituționale și private care au dat naștere unui proces creativ și unei producții artistice specifice în Transilvania în prima jumătate a secolului XX, bine definite atât la nivel național, cât și internațional. Titlul expoziției se referă în primul rând la acele ”școli” regionale care au apărut în centrele culturale din Transilvania, cu diferențe perceptibile, în privința tematicii, a structurii compoziționale și a cromaticii preferate, cum au fost alături de Baia Mare, ”școlile” din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea și altele. Colecția de exponate este axată pe teme precum peisaj urban și naturi statice care emană o atmosferă nostalgică, imagine a unei lumi ideale, care, așa cum arată o serie de amintiri ulterioare, era  pentru un timp o realitate în cadrul școlii de pictură și a coloniei”, informează sursa citată.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00, iar intrarea este liberă.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

La mulți ani, România! La mulți ani, Reghin!

Distribuie Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” din municipiul Reghin a găzdui vineri, 1 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.