”Maratonul Resuscitării” la Shopping City Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 167 Vizualizări

”Maratonul Resuscitării” la Shopping City Târgu Mureș

Cei care sâmbătă, 27 mai, au trecut pragul complexului Shopping City Târgu Mureș au avut parte de o adevărată ”armată roșie”, una extrem de pașnică, înarmată cu multă bunăvoință și deschidere față de sănătatea celor care au ales să-și facă cumpărăturile în Shopping City Târgu Mureș. ”Soldații” în roșu nu au fost altcineva decât voluntarii SMURD din întreaga țară, protagoniștii Maratonului Resuscitării, eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, în colaborare cu Fundația SMURD și UPU Târgu Mureș.

Împărțiți în două batalioane, unul la Platoul Cornești și cel de-al doilea la Shopping City Târgu Mureș, voluntarii SMURD au avut ca misiune conștientizarea populației asupra modului cum trebuie tratată o persoană în cazul apariției unui stop cardiac, începând cu recunoașterea rapidă a cauzei și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajul medical specializat.

Bello Dimitris

„Cu ocazia Zilei Internaționale de Medicină de Urgență a fost organizat ”Maratonul resuscitării” în cele două locații, Shopping City Târgu Mureș și Platoul Cornești. O echipă formată din peste 150 de medici, asistenți, paramedici și voluntari din toată țara au ajuns la Târgu Mureș, unde am organizat peste 25 de ateliere de acordare a primului ajutor, atât la adulți, cât și pediatric. Ceea ce facem în cele două locații nu sunt doar acțiuni demonstrative. Spun asta deoarece fiecare participant care a ajuns la atelierele noastre, practic va exersa pe manechine, pe un mulaj special prevăzut în acest sens și va avea ocazia să dobândească abilități care sunt vitale în momentul unei urgențe, deoarece urgențele nu se pot întâmpla doar la persoane străine, ci și la persoane din familie”, ne-a declarat Bello Dimitris, coordonator în cadrul UPU SMURD Târgu Mureș.

Cele două locații nu au fost alese deloc întâmplător, dat fiind fluxul mare de vizitatori, fapt pentru care misiunea voluntarilor SMURD să fie asimilată de cât mai multă lume. „Considerăm că au fost două locații cheie. Este sâmbătă, și lumea iese, de regulă, fie la Platou, fie merge la mall. Am avut o deschidere foarte mare atât din partea primăriei pentru a putea folosi Platoul Cornești, cât și din partea conducerii Shopping City Târgu Mureș care ne-au acordat spațiul și ne-au susținut în tot demersul nostru legat de organizarea Maratonului Resuscitării. Am avut parte de un număr mare de participanți aici, la Shopping City Târgu Mureș, peste 500 de persoane doar până la ora amiezei. Faptul că s-au familiarizat cu acordarea primului ajutor, au parcurs câteva etape și au primit informații este extrem de important, vital aș putea spune, pentru că într-o situație de urgență, cu apel la 112, putem fi instruiți chiar și prin telefon în acordarea primului ajutor. Faptul că au avut ocazia să exerseze cel puțin o dată pe un manechin compresiile toracice sau dezobstrucția căilor aeriene este ceva extrem de benefic, în contextul în care vedem din ce în ce mai des exemple negative a necunoștinței acordării primului ajutor și ce rezultate poate avea această necunoaștere. Pentru noi fiecare viață salvată este importantă. Acesta este și scopul nostru reliefat în motto-ul nostru: ”Orice viață salvată poate schimba lumea întreagă!”, a precizat Bello Dimitris.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE