Home / Administratie / ”Mureșul Imobiliar 2023”: Proiecte pe trei direcții strategice la Primăria Târgu Mureş

”Mureșul Imobiliar 2023”: Proiecte pe trei direcții strategice la Primăria Târgu Mureş

Distribuie

Cea de-a treia ediție a Conferinței ”Mureșul Imobiliar”, eveniment organizat de cotidianul Zi de Zi și revista economică Transilvania Business, a avut loc joi, 25 mai, în incinta Restaurantului ”Cocoșul de Aur” din Târgu Mureș.

Reprezentanți ai autorităților publice locale din municipiul Târgu Mureș și din comuna Sângeorgiu de Mureș, dezvoltatori imobiliari, arhitecți și alți profesioniști din domenii conexe construcțiilor au dezbătut, timp de aproape trei ore, într-un mod interactiv, atât proiecte de dezvoltare imobiliară și urbanistică, cât și aspecte legate de reglementări legislative, inovații și confort în domeniul imobiliar, infrastructură și chiar strategii și perspective de viitor.

Conferința ”Mureșul Imobiliar 2023”, transmisă live pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi și a revistei economice Transilvania Business, a fost organizată cu sprijinul următorilor parteneri: Fomco Imobiliare, Caparol, Daw Bența, Multinvest Group, Profelis, Bastion Luxury Residence, Villa Vinea, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Arossa Center, Aliat, Maurer Residence Târgu Mureș, Grupul de Firme Astor-Valpet, Mammoth Stage, True Imobiliare, Home Adimag, Centrul de Sticlă, Atlas Sport, Therezia, Negro, Dauer, Concept 9, Lavandei Residence, Reta Com, BCD Video & Livestream și Pavel Belski, vocea care a asigurat reușita Garden Party-ului de după eveniment.

Proiecte pe trei direcții strategice la Primăria Târgu Mureş

Dana Ijac, şef Serviciu proiecte cu finanţare internaţională în cadrul Primăriei Târgu Mureş a vorbit despre cele trei linii importante pe care se axează echipa municipalităţii în ceea ce priveşte accesarea fondurilor nerambursabile.

„Prima se referă la implementarea contractelor cu finanţare deja semnate şi care se referă, în principal, la investiţii finanţate din POR, perioada de programare 2014-2021. Cea de-a doua linie se referă la elaborarea cererilor de finanţare şi a tuturor documentaţiilor în vederea accesării fondurilor prin PNRR. A treia linie este realizarea documentelor strategice care vor sta la baza accesării fondurilor pentru perioada de programare 2021-2023. Vorbim despre trei tipuri de activităţi distincte, toate au ca scop final atragerea unor fonduri nerambursabile în municipiul Târgu-Mureş pentru o serie de investiţii”, a spus aceasta.

În ceea ce priveşte implementarea proiectelor deja finanţate, reprezentanta municipalităţii a declarat că există 22 de contracte de finanţare în valoare de aproximativ 110 milioane de euro, mare parte din ele sunt pe POR.

„Din toate aceste contracte de finanţare, 80% din valoarea totală şi numărul acestora vizează, în principal, mobilitatea urbană. În POR există o axă specifică, în toate perioadele de programare, destinată dezvoltării urbane. Municipiul Târgu Mureş a avut în această perioadă de programare 34 de milioane de euro alocate în principal pentru modernizarea transportului public. Aş dori să punctez faptul că deşi am avut o alocare de 34 de milioane de euro, noi am reuşit să accesăm proiecte în valoare de 60 de milioane de euro”, a spus Dana Ijac.

În cadrul PNRR, municipiul Târgu Mureş a semnat deja 14 contracte de finanţare din cele 22 de cereri depuse, două contracte vizând rezolvarea problemelor legate de deşeuri.

„Legat de PNRR, anul 2022 a fost anul PNRR-ului, s-au elaborat şi depus 22 de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Dintre acestea deja avem semnate 14 contracte care vizează în principal reabilitarea şi modernizarea a cinci unităţi de învăţământ, mai achiziţionăm încă 18 autobuze care vor asigura un transport modern şi în Zona Metropolitană. Avem două proiecte deosebit de importante prin care încercăm să soluţionăm şi să închidem problema deşeurilor în Municipiul Târgu Mureş. Deja avem două contracte semnate prin care se vor achiziţiona 200 de insule ecologice. Asta înseamnă că în cartiere vom avea puncte de colectare moderne, dar se va realiza şi primul centru de colectare prin aport voluntar”, a explicat Dana Ijac.

Şefa serviciului care se ocupă de proiectele cu finanţare nerambursabilă din Primăria Târgu Mureş a subliniat şi importanţa adoptării unor documente strategice pe baza cărora să poată fi accesate finanţări.

„Legat de a treia linie, aș spune că anul trecut a fost aprobată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană şi Planul de Mobilitate Urbană a Municipiului. Sunt două documente strategice foarte importante care vor sta la baza accesării a minim 42 de milioane de euro în perioada următoare pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, dar dacă nu avem aceste două tipuri de documente, nu putem să accesăm niciun leu. Noi am încercat să gândim două documente strategice la nivelul Zonei Metropolitane astfel încât proiectele care vor fi depuse la finanţare să vizeze dezvoltarea întregii zone”, a spus Dana Ijac.

În prezent în cadrul administraţiei locale municipale există o echipă de 10 specialişti care lucrează în acest domeniu.

„Mai în glumă, mai în serios, eu am spus că şi dacă ar fi 100 de oameni care ar lucra, fiecare ar avea în administrare cel puţin 10 proiecte. În acest moment sunt extrem de multe linii de finanţare la nivel naţional şi internaţional. Aşa la o primă vedere aş putea să spun că sunt în jur de 200 de apeluri. Este foarte important să dezvoltăm această echipă. Noi suntem un serviciu de 10 oameni, dar nu lucrăm singuri aceste proiecte, lucrăm în cadrul unor echipe multidisciplinare cu toţi colegii de la Direcţia Tehnică, Administraţia Domeniului Public, Direcţia Școli, Achiziţiile, Arhitectul Șef. Încercăm să implementăm toate proiectele şi să valorificăm toate oportunităţile de finanţare”, a concluzionat Dana Ijac.

Citește și:

Text: Sanda VIȚELAR, Ligia VORO & Alex TOTH

Foto: Paul VASIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.