Home / Altele / Intoleranța la gluten: Alimente permise și interzise

Intoleranța la gluten: Alimente permise și interzise

Distribuie

Intoleranța la gluten sau incapacitatea organismului de a digera și metaboliza glutenul, o proteină prezentă în anumite cereale și alte alimente, reprezintă o problemă tot mai frecvent întâlnită și asociată cu diverse simptome destul de neplăcute. Persoanele afectate trebuie să aleagă cu atenție alimentele pe care le consumă, să fie atente la etichetele acestora și să le evite pe cele care conțin chiar și urme mici gluten. Mai jos vei descoperi ce alimente poți consuma dacă ai intoleranță la gluten și pe care ar trebui să le eviți. 

Alimente permise în dieta fără gluten

Doar pentru că ai fost diagnosticat cu intoleranță la gluten, nu înseamnă că nu poți avea o dietă echilibrată și sănătoasă. Poți consuma în continuare cereale, fructe și legume și alte categorii de alimente.[1] Exemple de cereale integrale fără gluten sunt:  

  • quinoa; 
  • orezul brun; 
  • orezul sălbatic; 
  • hrișcă; 
  • tapioca; 
  • meiul. 

Toate fructele și legumele proaspete sunt lipsite de gluten în mod natural, inclusiv:

  • citricele; 
  • bananele; 
  • merele; 
  • perele; 
  • fructele de pădure;
  • piersicile;
  • broccoli;
  • spanacul;
  • ardeiul gras; 
  • ciupercile; 
  • ceapa;
  • morcovii;
  • cartofii.

Atenție totuși la conservele de fructe și legume: acestea pot conține gluten. Același lucru este valabil și pentru fructele și legumele uscate, congelate sau pre-tocate. 

Surse bune de proteine fără gluten sunt:

  • leguminoasele; 
  • nucile și semințele; 
  • carnea roșie; 
  • carnea de pasăre; 
  • fructele de mare; 
  • tofu.

Lista alimentelor fără gluten pe care le poți consuma include și: 

  • laptele; 
  • untul; 
  • brânza; 
  • smântâna; 
  • iaurtul; 
  • uleiul de măsline; 
  • uleiul de avocado;
  • uleiul de cocos; 
  • uleiul de floarea-soarelui; 
  • cafeaua; 
  • ceaiul; 
  • sucul de fructe natural; 
  • vinul; 
  • limonada.

Alimente interzise în dieta fără gluten

Dacă suferi de intoleranță la gluten, trebuie să eviți orice fel de mâncăruri sau băuturi care conțin grâu, orz, secară, triticale (un hibrid între grâu și secară), griș, bulgur, cușcuș sau făină graham Exemple de alimente pe care ar trebui să le eviți (cu excepția cazului în care se specifică pe eticheta lor că nu conțin gluten) sunt: 

  • pâinea; 
  • berea; 
  • produsele de patiserie;
  • dulciurile; 
  • cerealele; 
  • sosurile; 
  • pastele; 
  • mezelurile; 
  • mâncărurile semipreparate; 
  • legumele în sos;
  • laptele sau iaurturile cu diverse arome; 
  • uleiurile pentru gătit aromate.[1][2]

Atenție! Nu presupune că dacă un anumit produs nu conține grâu sau secară, acest lucru înseamnă că nu conține nici urme de gluten. Este important să te obișnuiești să citești întotdeauna etichetele produselor alimentare, în special atunci când cumperi alimente procesate, dar și pe cele ale medicamentelor sau suplimentelor alimentare. De asemenea, nu uita să consulți un specialist pentru a te asigura că dieta ta, chiar și după eliminarea alimentelor cu gluten, poate asigura necesarul nutrițional al organismului și că nu există riscul dezvoltării unui deficit de vitamine, minerale sau alți nutrienți.

De exemplu, prin excluderea din alimentație a grâului și a celorlalte cereale menționate anterior, pierzi o sursă de nutrienți precum calciul, fibrele, folatul, fierul, niacina, tiamina sau riboflavina. Este important să le înlocuiești cu alimente lipsite de gluten, dar care îți pot asigura aceeași nutrienți.[2]

Dacă ai intoleranță la gluten, trebuie să alegi cu mai mare atenție alimentele pe care le consumi, nu doar pentru a le putea exclude pe cele care conțin gluten, ci și pentru a evita să ai o dietă restrictivă, dezechilibrată, care nu îi va furniza organismului toți nutrienții de care are nevoie pentru a se menține sănătos. Înainte de a face schimbări în alimentație, este întotdeauna indicat să ceri sfatul unui specialist, care te poate ajuta să te asiguri că dieta ta include suficiente alimente sănătoase, bogate în fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți. Nu uita să citești cu atenție etichetele produselor pe care intenționezi să le consumi, fie că este vorba de conserve de fructe sau legume ori de diverse sosuri sau băuturi (cu sau fără alcool). 

Bibliografie: 

  1. Elliott, Brianna. „Foods You Can Eat on a Gluten-Free Diet”, Healthline, 23 Dec. 2019, www.healthline.com/nutrition/gluten-free-foods. Accessed 25 May 2023.
  2. „The Good News Is That You Don’t Have to Go Grain-Free”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530. Accessed 25 May 2023.

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.