Home / Sanatate / Clinică medicală în parteneriat public-privat la Archita

Clinică medicală în parteneriat public-privat la Archita

Distribuie

Iniţiativa aparţine Fundaţiei Maria Nobrega, condusă de Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou şi presupune înfiinţarea în satul Archita a unei clinici medicale. Proiectul este o premieră în România prin faptul că va fi pentru prima oară când organizaţiile publice şi private vor colabora pentru a înfiinţa o unitate medicală rurală

„Clinica Archita va fi o dezvoltare unică în România, deoarece este pentru prima dată când organizaţiile publice şi private se unesc pentru a înfiinţa o unitate medicală rurală. Clinica Archita este o asociere între Consiliul Judeţean Mureş, Trustul Caritabil Maria Nobrega, Spitalul Didactic Târgu Mureş, Spitalul Lukas pentru bolnavi de Alzheimer din Laslea şi sprijinul Lions Clubs International (România). Are sprijinul unor profesionişti din domeniul medical de seamă profesorii doctor Radu Deac şi doctor Horaţiu Suciu, ambii chirurgi români de prim rang în transplant de inimă şi doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas şi specialist în îngrijirea bolii Alzheimer”, se arată pe site-ul Fundaţiei Maria Nobrega.

În cadrul clinii se vor oferii o gamă largă de servicii medicale, inclusiv îngrijire de prim ajutor de urgenţă, medicină de familie, obstetrică şi ginecologie, oftalmologie, pediatrie, medicină preventivă şi farmacie. Aceasta va deservii aproximativ 650 de locuitori din satul Archita şi pentru cel puţin 4 sate periferice, cu o populaţie totală de aproximativ 4000. Lions International va oferi facilităţi mobile de oftalmologie şi medicină preventivă pe o listă săptămânală în alte 7 sate, cu un total de 7 sate. populaţie de 7400 de oameni. Clinica va avea personal 2 asistente rezidente şi 2 medici în rotaţie, oferind acoperire 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Serviciul va fi gratuit pentru pacienţi.

Profesorul doctor Radu Deac din partea Academiei de Ştiinţe Medicale şi doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas din Laslea, au arătat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Archita, că proiectul respectiv, alături de cel al iniţierii unei caravane medicale pentru investigaţii medicale de specialitate a fost discutat, în urmă cu o zi, cu Regele Charles al III-lea, în timpul recepţiei oferite de suveran la Viscri.

„Dorim ca acest dispensar, împreună cu viziunea domnului doctor Oprean de a aduce periodic caravana –  şi trebuie să vă spun că recent a trimis în Ucraina, între Odessa şi Nicolaev, aceste caravane, unde au fost lupte mari (…) Am avut privilegiul ca, împreună cu domnul profesor Pietro Laureano (preşedintele Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS, n.r.), şi cu domnul dr. Petru Oprean, să schimbăm câteva cuvinte cu Regele Charles al III-lea, a cărui viziune depăşeşte orice frumoasă închipuire pe care am avea-o. Deci, revenind la problema asistenţei medico-sanitare s-a descoperit, din fericire, la iniţiativa acestui grup, care sperăm să rămână tot mai unit pentru ridicarea satului Archita, s-au descoperit în podul dispensarului vechi mai multe foi de observaţie cu numele şi datele personale ale unor paciente, a unor femei care au născut în acest dispensar (…) Trecutul ne arată că s-a putut face aici şi că acest lucru este posibil. Autorităţile ne-au ajutat şi dispensarul care era plin de apă în subteran a fost consolidat, iar în acest moment mai este nevoie doar de finisarea acestuia. Sufletul care organizează şi traduce în fapt este domnul doctor  Petru Oprean şi colectivul dânsului”, a declarat, miercuri, dr, Radu Deac. (S.V.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.