ITKI Academy World Heritage University, deschisă la Archita Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

ITKI Academy World Heritage University, deschisă la Archita

Miercuri, 7 iunie, în satul mureşean Archita din comuna Vânători a fost deschisă oficial Academia Institutului Internaţional de Cunoaştere Tradiţională (ITKI Academy World Heritage University), care se doreşte a fi o Universitate a Patrimoniului Mondial.

Deschiderea oficială a fost prezidată de Preşedintele Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), Pietro Laureano, arhitect şi urbanist, consultant UNESCO pentru zonele aride, civilizaţia islamică şi ecosistemele pe cale de dispariţie.

Cu o zi înainte proiectul i-a fost prezentat Regelui Charles al III-lea, la Viscri, suveranul britanic fiind unul dintre iniţiatorii salvării satului Archita, alături de regretatul lord Michael Carrington şi de soţia acestuia, Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou.

„Am venit aici pentru lansarea în mod oficial al acestui proiect măreţ. Aceasta a fost viziunea lordului Michael Carrington şi a soţiei acestuia, Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou (co-fondatoarea Fundaţiei Maria Nobrega, n.r.) şi doresc ca astăzi să se împlinească această viziune. Îmi amintesc că, în urmă cu 15 ani, Michael a mers la UNESCO pentru a regenera şi salva satul Archita. A fost îndemnat să vină spre mine. (…) Aşa s-a gândit doamna Elizabeth Nobrega că ar fi bine să creeze un campus internaţional unde studenţii să vină în Archita (…) Vom forma o tânără generaţie de experţi UNESCO, vom aduce oameni tineri în Archita şi vom crea oportuniţăţi pentru ca aceşti tineri să înveţe aici. Archita va deveni un pol internaţional în formarea tinerilor”, a arătat  Pietro Laureano.

El a precizat că astfel de campusuri au mai fost create în mai multe state din Europa şi America de Sud, aceste campusuri internaţionale ITKI fiind axate pe restaurarea şi protejarea patrimoniului său valoros şi a identităţii culturale.

Universitatea Patrimoniului Mondial este promovată de Institutul Internaţional de Cunoaştere Tradiţională (ITKI) şi Fundaţia Maria Nobrega, pe baza principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

„Cunoştinţele acestora, aptitudinile şi profesionalismul lor sunt capabile să ducă la planificarea dezvoltării teritoriale acţiuni care produc. un impact economic durabil asupra companiilor şi asupra teritoriului, turismului, mediu, infrastructuri”, au precizat iniţiatorii.

Iniţiativa este susţinută de Universitatea Basilicata, Eastern University of Naples, Universitatea din Florenţa, Universitatea din Bologna, Universitatea Dunării, Universitatea Birmingham şi de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiind invitată să se alăture şi Universitatea de Medicină, Farmacia, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, care deţine o facultate de arhitectură.

La inaugurarea oficială a ITKI Academy World Heritage University de la Archita au participat conferenţiar universitar doctor Mihai Niculiţă, de la Facultatea de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, profesor doctor dr. Radu Deac, din partea Academiei de Ştiinţe Medicale, arhitectul Angela Kovacs, preşedinta Uniunii Arhitecţilor, Filiala Mureş-Bistriţa, doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas, primarul comunei Vânători, Mircea Felegean, precum şi primarii comunelor din zonă.

S.V.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE