Maratonul ”Scaunul Domnului”,  la ediția a III-a Deda
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 369 Vizualizări

Maratonul ”Scaunul Domnului”, la ediția a III-a

Sâmbătă, 10 iunie debutează pe Valea Bistrei cea de a III-a ediție a Maratonului ”Scaunul Domnului”, competiție organizată de Asociația ECO Reghin. Ediția din acest an cuprinde trei  probe de alergare montană prin Rezervația Scaunul Domnului și Creasta Munților Călimani: cursa de 15 kilometri, 21 de kilometri și cursa de 42 de kilometri. De asemenea, sunt prevăzute secțiunile Drumeție pe o distanță de 14 kilometri și Mini MSD (Cursa copiilor) de 400 metri și 2 kilometri.

Potrivit organizatorilor, ora de start este 9:00 pentru toate cele trei curse de alergare, respectiv ora 10 pentru Drumeție și ora 11 pentru cursa copiilor. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 19:00. 

Secțiunea Mini MSD

Traseele Mini MSD vor avea Start-ul pe valea Bistrei, la 3.3 km de intersecția cu DN 15 Reghin – Toplița, din curtea Cabanei ”Ritual Chalet”. De la Start urmează o urcare ușoară până în zona cetăților. De aici traseul continuă pe lângă cetăți până la izvor. De la izvor traseul se întoarce înapoi în curtea cabanei Ritual Chalet.

Secțiunea Drumeție

Traseu pornește de pe Valea Bistrei, aproape de izvorul Donca. Sunt aproximativ 9 km de parcurs cu mașina, de la intersecția drumului care urcă la Izvorul Donca cu DN 15 Reghin – Toplița. Pentru participanții la drumeție vom asigura transportul de la noua zonă de START/SOSIRE până unde va fi START-ul pentru drumeție.

Drumeția va urca pe traseul turistic Zăpodia cu Pod, marcat cu cerc albastru, până pe Platoul Scaunul Domnului. Aici va fi primul punctul de alimentare și control. De pe platou se coboară pe marcajul bandă albastră până în Poiana înainte de care traseul bandă albastră se desparte în două. De aici continuă încă 500 m pe marcaj apoi intră pe un drum nemarcat care ajunge deasupra Crucii de Fier. De aici urmează ultima bucată comună a tuturor traseelor care ajunge la cetăți și apoi coboară ușor la Cabana ”Ritual Chalet” unde e punctul de SOSIRE.

La punctul de control de pe Scaunul Domnului se pot solicita informații suplimentare despre traseu dacă este cazul.

Cursa de 15 km

Traseul va avea START-ul pe valea Bistrei, la 3.3 km de intersecția cu DN 15 Reghin – Toplița, din curtea Cabanei ”Ritual Chalet”. De la START urmează o urcare ușoară până în traseul de concurs deja știut. Intersectarea traseului se face în zona cetăților. Apoi urmează o bucată de traseu nemarcat turistic până la intersecția cu traseul Zăpodia cu Cale.

Aici începe urcarea pe marcajul turistic Zăpodia cu Cale, triunghi albastru, către Vârful Scaunul Domnului, aproximativ 2 km. Apoi urmează o urcare abruptă pe un traseu nemarcat turistic până în Șaua Scaunului unde va fi primul punct de control. De aici traseul se intersectează cu marcajul turistic bandă albastră pe care-l urmează până pe platou, unde va fi primul punct de hidratare. De pe platou urmează o coborâre destul de abruptă pe traseul Zăpodia cu Pod, marcajul cerc albastru până la Cabana Primăriei unde va fi următorul punct de hidratare. De aici urmează o porțiune alergabilă de 4 km, pe asfalt, până la Cabana Ritual Chalet unde este punctul de SOSIRE.

Cursa de 21 km

Traseul va avea START-ul pe valea Bistrei, la 3.3 km de intersecția cu DN 15 Reghin – Toplița, din curtea Cabanei ”Ritual Chalet”. De la START urmează o urcare ușoară până în traseul de concurs deja știut. Intersectarea traseului se face în zona cetăților. Apoi se urmează un traseu nemarcat turistic până la intersecția cu traseul Zăpodia cu Cale, marcat cu triunghi albastru. 

Aici se continuă pe asfalt și pe drumul forestier până la cabana primăriei de la Donca. Aici avem primul punct de control și hidratare. De aici se continuă pe traseul turistic Zăpodia cu pod – marcaj cerc albastru – până la punctul de hidratare și control de pe Platoul Scaunul Domnului. Traseul se îndreaptă spre stâncile estice, pe marcaj punct roșu, pe lângă izvorul de apă domnească. De la stâncile estice traseul coboară pe marcajul triunghi roșu, pe Gălăoaia Mică, până la punctul de control după care urcă din nou pe platoul Scaunul Domnului.

După urcarea pe platou traseul urmează marcajul dungă albastră spre ultimul punct de alimentare și control, din Poiana cu Mesteceni. De aici traseul urcă spre crucea de fier apoi coboară la cetăți și în 2 km ajunge la Cabana ”Ritual Chalet”, unde este punctul de SOSIRE.

Maratonul de 42 km

Traseul va avea START-ul pe valea Bistrei, la 3.3 km de intersecția cu DN 15 Reghin – Toplița, din curtea Cabanei ”Ritual Chalet”. De la START urmează o urcare ușoară până în traseul de concurs deja știut. Intersectarea traseului se face în zona cetăților. Apoi se urmează un traseu nemarcat turistic până la intersecția cu traseul Zăpodia cu Cale, marcat cu triunghi albastru. Aici se traversează asfaltul, pe lângă păstrăvărie, și se continuă pe malul drept al pârâului Bistra. Merge până la priza de apă, unde se schimbă malul și se continuă pe drumul forestier până la Cabana Primăriei Bistra. Aici avem primul punct de control și hidratare. De aici intrăm pe traseul turistic Zăpodia cu pod – marcaj cerc albastru – până la punctul de hidratare și control de pe Platoul Scaunul Domnului. Aici, traseul MSD 42k se desparte de MSD 25k, îndreptându-se spre nord. Trece pe lângă refugiul Salvamont, pe marcaj cerc albastru, spre punctul de hidratare și control din Poiana Culmii. De aici, coboară pe cerc albastru 10 km până la intersecția Gălăoaia Mică cu Gălăoaia Mare. Aici avem punctul de control, hidratare și alimentare. Din acest punct intră pe marcajul triunghi roșu. La baza urcării către platou mai avem un punct de control și hidratare. Urmează o urcare abruptă către Platoul Scaunul Domnului, unde avem punctul de hidratare și control Platou 2. De pe platou urmează o coborâre mai lungă, pe marcaj banda albastră, spre ultimul punct de alimentare și control din Poiana cu Mesteceni. Din acest punct mai avem o ultimă urcare spre crucea de fier după care pe lângă cetăți către FINISH. Această zonă nu este marcată turistic.  

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE