Home / Administratie / Mureș: Polițistă compromisă prin acuzația nejustificată de compromiterea intereselor justiției

Mureș: Polițistă compromisă prin acuzația nejustificată de compromiterea intereselor justiției

Distribuie

Reprezentanții Biroului de avocatură Sergiu Bogdan & Asociații au publicat joi, 8 iunie, pe pagina proprie de Facebook, un text intitulat ”Compromiterea unei persoane (polițistă) prin acuzația nejustificată de compromiterea intereselor justiției.”

Aprilie 2023: Polițista, ”acuzată și reținută pe nedrept”

Rezumativ, textul pe care îl publicăm integral, în rândurile de mai jos, se referă la un caz în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighișoara a dispus, în data de 16 decembrie 2022, punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de șeful Biroului Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, șeful Poliției Stațiunii Sovata și doi polițiști de la Secția de poliție Rurală nr. 14 din Ghindari, care erau acuzați de comiterea infracțiunii de ”compromiterea intereselor justiției”, respectiv de ”abuz în serviciu și fals intelectual.”

”Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș din 26 aprilie 2023 s-a decis definitiv că fapta polițistei, șefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureș („reținută” de procurorii de pe lângă Parchetul Sighișoara în decembrie 2022, așa cum rezultă și din comunicatul trimis de parchet presei- https://ardealnews.ro/…/seful-biroului-control-intern…/) nu este prevăzută de legea penală întrucât acesteia îi lipsesc atât tipicitatea (sub aspect obiectiv și subiectiv), cât și antijuridicitatea, două dintre trăsăturile esențiale pentru ca o fapta sa constituie infracțiune.

La momentul reținerii, în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighișoara se preciza faptul că în timp ce erau desfășurate activități de urmărire penală de către procuror, cu privire la faptele comise de agenții de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Ghindari, în data de 6 și 7 decembrie 2022, șefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureș și șeful Poliției Stațiunii Sovata au divulgat fără drept informații confidențiale din dosar către anumiți lucrători de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Ghindari, ceea ce a permis agenților de poliție vizați de cercetări să încerce influențarea martorilor și întocmirea de documente false, în scopul împiedicării răspunderii penale. Totuși, cercetările din acest dosar au infirmat complet această versiune prezentată publicului.

Compromiterea polițistei s-a realizat prin faptul că procurorul care a emis mandat de reținere știa sau cel puțin trebuia să știe câteva lucruri simple, dar esențiale:

În primul rând, acesta trebuie să știe că faptele pentru care a acuzat public polițista, și dacă ar fi fost adevărate, nu erau de competența Parchetului local (acest lucru rezultând din faptul că procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică în fapte ce nu sunt de competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighișoara și a continuat nelegal procedurile judiciare în dosarul în care chiar el a observat că nu mai este competent material).

În al doilea rând, ordonanța de delegare pretins „confidențială” a fost comunicată chiar de procuror într-o manieră ce o făcea să nu mai fie confidențială (prin faxul instituțional al Parchetului și al IPJ Mureș, modalitate care implica și divulgarea implicită a conținutului ordonanței cel puțin către operatorii faxului din cadrul Parchetului și cei ai Poliției).

În al treilea rând, ordonanța de delegare era imposibil de pus în practică deoarece nu cuprindea și ordonanța de ridicare de înscrisuri așa cum prevedea legea. Polițista acuzată pe nedrept a încercat să acopere acest viciu de procedură emițând „o adresă” care să permită ridicarea înscrisurilor solicitate (care au fost de altfel predate procurorului și care nu au influențat în niciun fel actul de justiție în dosarul în care au fost solicitate).

Actul imputat polițistei în comunicatul de presă era faptul că ar fi comunicat unor polițiști vizați aspecte confidențiale. Considerăm că este vădit abuziv și imoral să acuzi o persoană care doar a încercat să remedieze erorile de procedură și de strategie de anchetă ale procurorului. În concret, observând imposibilitatea de a pune în practică ordonanța de delegare, polițista a solicitat și obținut sprijinul conducerii IPJ pentru a primi sprijin tehnic de la alți polițiști disponibili din Poliția Sovata (alții decât cei posibili vizați care oricum nu erau indicați în ordonanța de delegare). Conduita activă a clientei noastre a făcut posibilă respectarea în integralitate a solicitării Parchetului Sighișoara, fiind în prezența facilitării realizării actului de justiție și nu a compromiterii acestuia. Glumind, și dacă aceasta ar fi dorit să divulge ordonanța, acest aspect era problematic de făcut din moment ce polițiștii vizați nu erau indicați în ordonanța respectivă.

În mod ironic, comunicarea prin fax a ordonanței de delegare, care oricum nu avea nicio referire că ar fi confidențială (dincolo de situația obișnuită), de la IPJ către Poliția Sovata, realizată instituțional de polițistă, a fost considerată de procurorul de caz ca fiind ilegală în condițiile în care exact aceeași modalitate a fost folosită și de către același procuror.

Oare actul de justiție a fost compromis de o polițistă care a încercat să pună în aplicare o ordonanță emisă cu serioase vicii de legalitate (care nu era însoțită nici de ordonanță de ridicare de înscrisuri, și nici de mandatul de aducere sau de citare de martori, deși Biroul de Control Intern era delegat „să ridice înscrisuri” și „să aducă martori la Parchetul Sighișoara”), fiind totodată adresată unei structuri care nu avea de regulă competențe în acest sens, nu avea personal și dotări pentru a căuta și aduce simultan patru martori cu adrese indicate orientativ, în maxim 12 ore?

Singurul lucru care a fost compromis a fost încrederea în justiție și imaginea publică a polițistei, fiind dovedit că aceasta a fost acuzată și reținută pe nedrept. Ne întrebăm dacă această compromitere publică a fost comisă din culpă sau cu intenție și cine oare va răspunde pentru ea…

Singurul aspect „pozitiv” din această speță îl constituie crearea de practică judiciară care să confirme că o conduită similară nu constituie infracțiunea de compromiterea intereselor justiției, indicându-le cetățenilor aflați într-o asemenea situație că nu vor fi sancționați penal.

În prezenta cauză, apărarea a fost realizată de către avocați din cadrul SCPA „Sergiu Bogdan & Asociații”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighișoara, comunicat remis în decembrie 2022

Cazul a fost reflectat și în ediția cotidianului Zi de Zi din data de 19 decembrie 2022, într-un articol pe care îl redăm, în rândurile de mai jos.

”Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara, în urma cercetărilor desfăşurate într-un dosar aflat în urmărire proprie la procuror, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, în data de 16 decembrie 2022, faţă de patru persoane ce au calitatea de organe de poliţie, cu aviz de organe de cercetare penală în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureş, doi dintre aceştia fiind lucrători de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 14 Ghindari, unul ocupând funcţia de şef Birou Control Intern în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureş, iar ultimul având funcţia de şef al Poliţiei Staţiunii Sovata.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara, în sarcina celor doi agenţi din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 14 Ghindari s-a reţinut comiterea infracţiunilor de ”abuz în serviciu şi fals intelectual”, fapte prevăzute şi pedepsite de articolul 297, alineatul 1, Codul penal, și articolul 321, alineatul 1, Codul penal, cu aplicicarea articolului 38, alineatul 1, Codul penal.

”Faţă de şeful Biroului Control Intern şi şefului Poliţiei Staţiunii Sovata se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de compromiterea intereselor justiției, faptă prevăzută de articolul 277, alineatul 1, Codul penal”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, în urma administrării probatoriului a reieşit următoare situaţie de fapt: ”La sfârșitul lunii noiembrie 2022, doi lucrători de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Rurală Ghindari, nu au luat măsurile legale obligatorii pentru întocmirea unui dosar penal cu privire la un eveniment sesizat în data de 26 noiembrie 2022 pe raza lor de competență, având ca obiect infracțiunile de furt și lovirea sau alte violențe, iar unul dintre cei doi polițiști a luat o sumă de bani de la un presupus autor, în afara oricărui cadru legal, sub pretextul recuperării prejudiciului. În timp ce erau desfășurate activități de urmărire penală de către procuror, cu privire la faptele menționate mai sus, comise de agenții de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Ghindari, în data de 6 și 7 decembrie 2022, șefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureș și șeful Poliției Stațiunii Sovata au divulgat fără drept informații confidențiale din dosar către anumiți lucrători de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Ghindari, ceea ce a permis agenților de poliție vizați de cercetări să încerce influențarea martorilor și întocmirea de documente false, în scopul împiedicării răspunderii penale.”

”Faţă de cele patru persoane s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore şi măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile cu impunerea obligaţiei de a nu exercita profesia de poliţist.  

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul DGA, BOS – Târgu Mureş şi SJA Mureş. Precizăm faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi dispunerea măsurii controlului judiciar reprezintă etape ale procesului penal  şi sunt măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se menționează în comunicat.”

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Cursuri de dansuri populare la Ungheni

Distribuie Curs de dansuri populare pentru adulți, în fiecare săptămână la Căminul Cultural din orașul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.