Home / Slider / FOTOREPORTAJ: Ceremonialul vămuirii serbat la Gănești

FOTOREPORTAJ: Ceremonialul vămuirii serbat la Gănești

Distribuie

Comuna mureșeană Gănești a fost sâmbătă, 26 august, gazda „Întâlnirii internaționale a localităților cu nume de Vamă”, aducând laolaltă nu mai puțin de 13 localități, dintr-un total de 21, din trei țări: trei din România, 12 din Ungaria, respectiv șase din Slovacia. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, în colaborare cu Asociația Localităților cu nume de vamă. Începând cu anul 2007, fiecare localitate membră a asociației organizează acest eveniment, iar în anul curent a venit rândul comunei mureșene spre a deservi drept plai festiv pentru membrii delegațiilor oficiale ale acestei asociații internaționale.

După 13 ani…

Întrebat despre organizarea evenimentului, Balog Elemér, primarul comunei, a precizat: „Este a doua oară când organizăm acest eveniment în comuna noastră, prima dată fiind acum 13 ani. Sunt 21 de localități cu nume de vamă. Importanța acestui eveniment este legată de partea de multiculturalitate. Această asociație (n.r. – Asociația localităților cu nume de vamă) oferă copiilor de la școală oportunitatea anuală de a concura unele cu altele. De asemenea, în fiecare toamnă susținem și un recital cu cântece, ceea ce este benefic pentru toată lumea. La acest eveniment nu au venit toate localitățile, ci un doar 13. În afară de localități, avem circa 240 de persoane, precum și fanfara din Budapesta care ne va înveseli ziua”.

Monument comemorativ

Momentul-cheie al sărbătorii a constat în inaugurarea monumentului comemorativ „Vámos” din timpul actului muzical întreținut de către renumita fanfară din Ungaria, Pénzügyőr. Povestea din spatele monumentului se plasează la începuturile secolului XX, când a început activitatea de vămuire a celor care treceau peste podul construit de moșierul Daniel Elemér deasupra Târnavei Mici din actuala localitate Gănești. Activitatea de vămuire a rămas un obicei simbolic pentru comuna a cărei nume, tradus în limba maghiară, încorporează cuvântul „vamă”.  Pentru a conserva această istorisire, dar și pentru a marca faptic unitatea celor 21 de localități, Consiliul Local Gănești a realizat un monument memorial care cuprinde trei plăci dispuse simetric. Pe placa din mijloc sunt inscripționate numele localităților membre ale asociației, în timp ce placa din stânga conține stema Găneștiului, iar cea din dreapta conține stema Asociației localităților cu nume de vamă. Monumentul a fost amplasat strategic, chiar în fața casei care în trecut a deservit ca loc de plată a vămii.

„Nu avem viitor dacă nu respectăm trecutul. Sunt convins că prin acest citat vom concretiza eforturile Consiliului Local Gănești de-a lungul timpului de a ne oferi posibilitatea să inaugurăm zidul comemorativ pe locul unde în trecut s-a desfășurat activitatea de vămuire a celor care treceau peste podul Târnava Mică”, a adăugat primarul comunei.

Unitate culturală

În spirit festiv, au fost desemnați mai mulți vameși care au susținut un discurs pentru fiecare delegație participantă și care au fost responsabili de vămuirea localităților.

„Mesajul acestui eveniment este foarte important, prevede unitatea prin aducerea împreună a tuturor localităților cu nume de vamă, atât din România, cât și din alte țări. Îmi pare foarte bine să ne revedem cu toții aici, astăzi. E prima dată când sunt desemnat astfel și am primit această calitate prin prisma grupului de dans din comună, la fel ca și ceilalți membrii ai grupului. Așa au considerat organizatorii, că suntem demni pentru această titulatură”, a precizat Támas, unul dintre vameși, pentru cotidianul Zi de Zi.

Importanța evenimentului constă atât în ceremonialul vămuirii, care atestă importanța istorică a localităților, cât și în unitatea culturală promovată prin armonizarea obiceiurilor românești cu cele maghiare și slovace, oglindite atât în diversitatea porturilor populare, cât și a limbii și a cutumelor celor trei naționalități asociate.

La eveniment au fost invitate următoarele oficialități: Kristóf Péter Bakai, brigardier general al Departamentului Vamal NAV (Autoritatea Fiscală și Vamală din Ungaria), dr. Balaska Andrea, responsabil NAV, dr. Vas Adrienn, director al Institutului de Formare, Sănătate și Cultură al Administrației Naționale, Fiscale și Vamale, Teleki József, șeful Direcției Aeroport din cadrul Administrației Naționale, Fiscale și Vamale, Tarnai Tamás, șef departament Asociația Reglementărilor Vamale, Láng- Miticzki András, ofițerul de comunicații NAV, Bók Mihály, co-președinte al Asociației Furnizorilor de Servicii Vamale și Fiscale și Hám László, președintele Asociației Furnizorilor de Servicii Vamale și Fiscale, dr. Both Hajnal, reprezentant al Consulatului General al Ungariei la Csíkszeredai, Cătălin Mînzatu, director Direcția Regională Vamală Brașov, Ciprian Dobre – prefectul județului Mureș, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Császár Károly, senator și dr. Mihály-Zoltan.

Mădălina ROHAN

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.