Home / Slider / Veste proastă pentru studenții mureșeni: Nu mai beneficiază de gratuitate la transportul feroviar

Veste proastă pentru studenții mureșeni: Nu mai beneficiază de gratuitate la transportul feroviar

Distribuie

Compania feroviară de stat CFR Călători a anunțat că începând cu data de 3 septembrie 2023 singurii care vor primi legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată vor fi elevii, urmând ca studenții să primească astfel de legitimații abia după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

CFR Călători a informat printr-un comunicat de presă că, „începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, au fost abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”. CFR Călători reaminteşte tuturor că „legitmaţiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipaţie”.

Altfel spus, călătoriile cu trenul în țară, la clasa a II-a, vor fi gratuite doar pentru elevi, indiferent de distanță, și această reducere de 100% se acordă pe baza carnetului de elev. Același lucru nu se poate spune și despre studenți, care vor fi nevoiți să aștepte până la publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior.

Gratuitatea la călătoriile cu trenul, anulată după 4 ani de la implementare

De la 1 februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii din țară cursanția ai învățământul universitar cu frecvenţă, la cursurile de licență, master sau doctorat, să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Însă, în martie 2021, Guvernul a decis eliminarea gratuității la transportul feroviar, pentru studenți. Tot atunci s-a revenit la formula de călătorie de dinainte, adică un student poate beneficia de transport redus cu 50% dacă prezintă legitimația de student.

Ce părere au studenții despre situație

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra faptului că operatorii feroviari CFR Călători încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023.

Operatorul de transport feroviar a comunicat public sâmbătă, 2 septembrie, faptul că, începând cu data de 3 septembrie nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 3 septembrie 2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern. În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia”, au transmis reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Studenții mureșeni, în dezacord total cu acțiunile CFR

Studenții din județul Mureș nu au fost scutiți de deciziile luate de compania feroviară CFR, fiind „loviți din plin” de lipsa unei reduceri la călătoriile cu trenul. Mii de studenți din județ sunt revoltați de noul regulament CFR Călători, susținând că este nedrept și ilegal. „Liga Studenților din Târgu Mureș susține în totalitate punctul de vedere al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, conform căruia CFR Călători nu respectă deloc legea și condamnă vehement incompetența juridică de care dau dovadă reprezentanții companiei feroviare. Momentan, mureșenii nu s-au implicat direct în demersurile contra CFR Călători, am participat doar la discuții interne cu cei de la ANOSR, însă, susținem cu tărie orice proces intentat asupra companiei”, a declarat Gianluca Maros, Secretarul General al Ligii Studenților din Târgu Mureș.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: depositphotos.com


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CS Unirea Ungheni 2018: Ultimul meci amical

Distribuie Miercuri, 21 februarie, echipa CS Unirea Ungheni 2018 a jucat ultimul meci din seria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.