INTERVIU cu Miron Daniel, apicultor sărmășean. Apicultura, în pragul extincției?! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

INTERVIU cu Miron Daniel, apicultor sărmășean. Apicultura, în pragul extincției?!

Miron Daniel face parte din categoria producătorilor locali care trebuie să își susțină pe cont propriu afacerea, căci organele statului sunt prea puțin interesate în a-i subvenționa, motiv pentru care activitatea sa profesională îi poate asigura doar supraviețuirea. Despre înceata, dar sigura, extincție a acestei ramuri economice (n.r – apicultura), dar și despre beneficiile medicale ale mierii, care par a fi uitate de consumatori îndulcitorilor comerciali, am aflat mai multe cu prilejul unui interviu realizat la ediția din acest an a Zilelor Orașului Sărmașu.

Reporter: Pentru început, ne puteți spune de care localitate aparțineți?

Miron Daniel: Suntem din Sărmășel. Comercializăm produse apicole și le-am adus astăzi aici, la Zilele Orașului Sărmașu, ca să încerce lumea produsele noastre, căci sunt foarte sănătoase.

Rep.: Cu ce se diferențiază produsele dumneavoastră de cele pe care le regăsim în comerț?

M.D.: Produsele din comerț sunt toate contrafăcute în laborator. Conțin tot felul de siropuri și aditivi, energizante și așa mai departe.

Rep.: Ne puteți prezenta puțin produsele pe care le comercializați?

M.D.: Avem propolis brut care e un antibiotic natural al albinei pentru tot felul de viruși, dar și un remediu natural pentru cei care au probleme cu stomacul. Avem polen, ceara de albină, miere de salcâm, căpăceală, fagure etc…

Rep.: Cum a debutat predilecția pentru această activitate?

M.D.: A debutat acum aproximativ 20 de ani din nevoia de a supraviețui.

Rep.: Cum vă promovați produsele?

M.D.: Pe rețele de socializare, prin piețe, prin viu-grai. Noi nu putem să concurăm cu marfa care vine din import.

Rep.: Este această activitate suficientă pentru a vă întreține financiar?

M.D.: Ar fi dacă statul ar mai susține apicultorii și producătorii locali. Noi nu suntem ajutați cu absolut nimic. Este cam greu să întreținem 200 de familii de albine având în vedere că prețul pe care îl primim pe un kilogram de miere en-gros este de 8,5 lei. Deci vă dați seama ce preț ne oferă statul nostru. Mai este o problemă: în România nu se consumă miere. Am colegi care deja renunță la apicultură, fiindcă nu e rentabil. De asemenea, mulți cumpărători preferă mierea lichidă, însă ceea ce nu știu aceștia este că mierea care nu se cristalizează, aceea nu e mire naturală. Un singur sortiment nu se cristalizează: mierea de salcâm. Aceasta este o reacție chimică naturală datorită mai multor nectare. Foarte mulți clienți evită să cumpere miere din această cauză, că o vede cristalizată, iar ei preferă varianta lichidă a mierii. Păcat că nu consumă lumea și păcat că nu a lăsat să dea la copii în școli, astfel ne-ar fi salvat și pe noi, apicultorii.

Rep.: Care sunt costurile de producție?

M.D.: Costurile ar fi undeva la minim 16-17 lei/kilogram. Avem tratamente care costă. Suntem invadați pe piață de tratamente din China care nu sunt bune și trebuie să căutam din altă parte.

Rep.: Ce ne puteți spune despre beneficiile mierii de albine în detrimentul zahărului comercial?

M.D.: Zahărul nu mai este zahăr în zilele noastre. Este adus de prin India, făcut din tot felul de reziduuri de sfeclă de zahăr și siropuri.  Zahărul, în consum mare devine foarte toxic și cauzează tot felul de afecțiuni, de la obezitate, chiar la cancer. Tot ceea ce este produs industrial, este nociv organismului.

A consemnat Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE