Spitalul Clinic Județean Mureș a atribuit, în data de 1 august 2023, societății Hospital Technical Solutions SRL București, un contract în valoare de 21.650.000 de lei (aproximativ 4,4 milioane de euro), fără TVA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice, care utilizează fluide medicale”, informează www.licitatiapublica.ro.
Potrivit Caietului de sarcini al licitației, imobilul vizat de proiect se află pe strada Gheorghe Marinescu nr. 1 din Târgu Mureș, iar în incinta acestuia funcționează Secția Cardiologie, Secția Clinică Gastroenterologie, Secția Clinică Chirurgie Generală, Secția ATI, Secția Clinică Medicină Internă, Secția Clinică Urologie și Compartimentul Clinic Nefrologie.
”Obiectivul general al proiectului vizează creșterea siguranței pacienților Spitalului Clinic Județean Mureș, în scopul asigurării unui răspuns în timp util și eficient al sistemului medical public, prin extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor de fluide medicale, instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare incendii, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxim admise de oxigen, reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii electrice și de ventilare și tratare a aerului”, se menționează în Caietul de sarcini al licitației, document aprobat de către dr. Ovidiu Gîrbovan (foto), managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.
Proiectul ”Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale” este finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM 2014 – 2020), Axa prioritară 9 -2/2 Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul specific 9.1 Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19, iar durata contractului este de opt luni.
Probleme care vor fi remediate
Conform sursei citate, au fost identificate următoarele probleme în clădirea C12 a Spitalului Clinic Județean Mureș ”care au generat promovarea proiectului și care vor reprezenta principalele componente ale proiectului”:
1. Instalații fluide medicale: instalația existentă este învechită moral; sălile de operații de la etajul 1 și etajul 2 nu sunt dotate cu console pentru distribuția fluidelor medicale; unitățile terminale din cadrul ATI sunt învechite moral și nu îndeplinesc necesitățile acestei secții; în cadrul secției Gastroenterologie de la etajul 4 lipsesc unitățile terminale pentru distribuirea fluidelor medicale; în saloane lipsesc unitățile terminale de distribuire; stația de vacuum medical este învechită moral;
2. Instalație detecție incediu și oxigen: spitalul este dotat cu instalație de detecție incendiu doar la nivelul mansardei, fără a fi conectată la o centrală de incendiu; spitalul nu este prevăzut cu instalație pentru detecția, semnalizarea și alarmarea în cazul depășirii concentrației maxime de oxigen.
3. Instalația HVAC (Încălzire, Ventilație, Aer conditionat): spitalul nu este dotat cu o instalație de ventilare mecanică, aportul de aer proaspăt la nivelul saloanelor făcându-se natural; în sălile de operație, asigurarea condițiilor de temperatură sunt asigurate de aparate de aer condiționat tip split AC.
4. Instalația electrică: tablourile electrice generale de distribuție sunt realizate cu aparataje de protecție uzate fizic și moral, care necesită înlocuire și recalibrare; lipsa dispozitivelor diferențiale de protecție DDR pe circuitele de prize din tablourile secundare; lipsa documentației din interiorul unora dintre tablourile electrice care trebuie să conțină schema electrică monofilară, inclusiv identificarea destinației fiecărui circuit.
Alex TOTH