Home / Slider / FOTOREPORTAJ: Comerț civilizat, la piața de vechituri de la UniversAll Târgu Mureș

FOTOREPORTAJ: Comerț civilizat, la piața de vechituri de la UniversAll Târgu Mureș

Distribuie

Cuvântul talcioc provine din limba rusă și are sens sinonimic cu cel de piață de vechituri. Piața de vechituri este locul în care noi toți putem deveni comercianți, jonglând cu diverse tehnici de negociere a bunurilor noastre care, din diverse motive, nu ne mai folosesc, motiv pentru care decidem să le vindem. Aici putem găsi o varietate de itemi: articole vestimentare, jucării, obiecte de artă, produse de anticariat, produse meșteșugărești și/sau artizanale, materiale plastice, obiecte de uz casnic, accesorii, device-uri, utilaje agricole ș.a.m.d, iar prețul articolelor se negociază în funcție de cei doi actanți ai procesului de comercializare, respectiv de vânzător și cumpărător.

De ce avem nevoie de un astfel de loc în Târgu-Mureș?

Ei bine, din varii motive. Comerțul stradal pune la dispoziția cumpărătorilor obiecte la prețuri accesibile, astfel încât și persoanele care nu dispun de o situație materială strălucită să își poată permite achiziționarea celor necesare, fără a fi nevoie de un efort financiar considerabil. În același timp, pentru unii oameni vechiturile sunt adevărate comori care dobândesc o nouă însușire, aceea de antichitate. La talcioc, probabilitatea să găsești un disc vechi care să-ți întregească colecția de discuri pentru pick-up-ul vechi al bunicului tău, este cât se poate de mare. De asemenea, vizitarea unui astfel de loc poate reprezenta o activitate relaxantă pe care să o desfășori într-o zi de duminică, în care vremea e prielnică și în absență de alte activități. În plus, haideți să recunoaștem, cu toți avem felurite obiecte prin casă pe care nu le mai folosim, iar comercializarea lor poate suplini anumite lipsuri materiale sau pur și simplu să constituie un venit suplimentar. Într-adevăr, s-au creat multe platforme-prototip prin care se încearcă digitalizarea talciocului (exemplu: Vinted.ro, Olx.ro, Publi24.ro etc…), căci digitalizarea este o tendință a actualității, dar altul e sentimentul de a întreprinde fizic această activitate, de a lua contact cu oamenii, de a negocia prețuri, de a cotrobăi prin mulțimea aceea imensă de haine aruncate alandala, dar din care întotdeauna se nimerește să găsești o bluză-două care să îți placă. Haideți totuși să conservăm această tradiție preluată din modelul statelor occidentale și să mergem, ocazional, la talcioc, să socializăm, să vindem, să cumpărăm, să ne bucurăm de oameni, între oameni.

Informații despe locație și program

Noua piață de vechituri se află în curtea Centrului comercial UniversAll, situat în municipiul Târgu Mureș, pe strada Gheorghe Doja nr. 193, activitatea desfășurându-se în fiecare duminică între orele 6.00 – 16.00, accesul fiind gratuit. Despre facilitățile pe care le pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților noua piață de vechituri, aflăm mai multe de la Florin Săliștean, director de marketing.

„Noile condiții prevăd: platforma betonată, platforma pavată, grupurile sanitare publice, mijloacele utilizate pentru situațiile de urgență, parcarea generoasă oferită clienților, de aproximativ 300-400 de locuri pentru autovehicule și condițiile de siguranță pe care le oferim prin propria noastră echipă de monitorizare și pază. Suntem într-o locație mult mai aproape de pulsul orașului, o locație foarte aerisită, cu spații generoase.  Noi promovăm un comerț civilizat. Am crezut că este de cuviință să deschidem o nouă piață de vechituri pentru a oferi servicii și condiții la un nivel superior, atât comercianților, cât și clienților. Noi am preluat modelul occidental german. În Germania, în fiecare săptămână se organizează, prin rotație, câte o piață de vechituri denumită Flohmarkt, în parcarea unui centru comercial”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Florin Săliștean.

Duminică, 17 septembrie, noua piață de vechituri a fost vizitată de un număr de aproximativ 2.500 de oameni.

Mădălina ROHAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. OREO și recuperarea copiilor din Centrul de zi Perseverența

Distribuie OREO participă constant la recuperarea copiilor cu nevoi speciale din Centrul de zi Perseverența. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.