Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, că proiectul ”Construirea celulei nr. 2 de depozitare la depozitul de deșeuri nepericuloase Sânpaul, județul Mureș”, propus a fi amplasat în localitatea Sânpaul nr. 8/B, se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate şi nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă.
Celulă de un milion de metri cubi
Conform proiectului Deciziei etapei de încadrare, document făcut public în data de 6 septembrie 2023, pe pagina web a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, proiectul aparține Consiliului Județean Mureș și propune extinderea capacității de depozitare la depozitul de deșeuri nepericuloase Sânpaul prin construirea celulei nr. 2.
”Categoriile de deșeuri care vor fi depozitate sunt: deșeuri reziduale, PSC (produs similar compostului), refuz din stația de sortare Cristești și alte tipuri de deșeuri nepericuloase”, se menționează în document.
Potrivit sursei citate, celula nr. 2 va avea suprafața de 90.000 de metri pătrați și o capacitate de circa un milion de metri cubi, din care subcelulele 2.1 și 2.2 vor avea 825.000 de metri cubi.
”Celula 2 (proiectată) va fi amplasată în continuarea celulei 1 pe latura de sud-est a acesteia, până la limita amplasamentului pe laturile de est și sud-vest. Celula 2 va fi delimitată de diguri perimetrale și de cel comun cu celula 1 și viitoarea celulă 3. Acest dig, de pe latura de nord-vest, se va construi în aliniament cu digul existent dintre celula 1 și celula 2. Digurile vor fi realizate din pământ argilos cu înălțimea variabilă între 1 metru și 6 metri, lățimea coronamentului 5 metri, panta taluzului interior minim 1:3 și panta taluzului exterior de minim 1:3. Celula 2 va fi divizată în două subcelule cu un dig de compartimentare paralel cu digul de pe latura de nord-vest (dintre celula 2 și celula 1). Accesul în incinta de depozitare se va face prin două rampe tehnologice betonate: una pentru intrarea autogunoierelor, care se ramifică din drumul de inspecție existent de pe latura de est, una pentru ieșirea autogunoierelor după descărcarea deșeurilor, care urcă pe taluzul dintre celula 2 și celula 1 și se unește cu fosta rampă de acces în celula 1”, se menționează în același document.
Alex TOTH