Home / Sanatate / Caravană de screening gratuit pentru boli pulmonare, în județul Mureș

Caravană de screening gratuit pentru boli pulmonare, în județul Mureș

Distribuie

Afecțiunile pulmonare sunt considerate boli prioritare pentru sănătatea publică, motiv pentru care Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș a decis demararea unui proiect care prevede o caravană de screening pentru acest tip de boli, proiectul fiind destinat populațiilor vulnerabile din zonele defavorizate ale județului.

Proiectul se intitulează: „Îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate la nivelul comunităților vulnerabile din Târgu-Mureș prin creșterea accesului populației vulnerabile, inclusiv romi, la serviciile de sănătate de tip preventiv pentru bolile prioritare pentru sănătatea publică” și a fost anunțat prin intermediul unei conferințe de presă susținută în cadrul clădirii centrale a SCJ Mureș luni, 25 septembrie.

În cadrul conferinței, au luat cuvântul reprezentanți de seamă ai domeniului medical, anume: dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul SCJ Mureș, dr. Ianoși Edith, director medical al SCJ Mureș, dr. Szasz Carmen, președintele proiectului și medic primar pneumolog în cadrul SCJ Mureș,  Ștefan Răduț, vicepreședintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză, respectiv dr. Andrei Dobre. Inițiativa pentru acest proiect a aparținut ec. Ioanei Negrea, fost director financiar al instituției medicale anterior precizate, și este finanțat prin programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, gestionat de Ministerul Sănătății în calitate de operator de program.

Screening gratuit, în zonele defavorizate

Proiectul este organizat de către Spitalul Clinic Județean Mureș, în parteneriat cu ASPTMR și LHL International Tuberculosis Foundation din Norvegia.

„Prin acest program de screening testăm populația din zonele cele mai defavorizate în vederea obținerii unor date de sănătate publică în ceea ce privește bolile pulmonare. Există zone care din punct de vedere economic sunt mai puțin dezvoltate, iar acest proiect își propune să meargă în întâmpinarea oamenilor din acele zone, prevenind și descoperind în fazele incipiente afecțiunile pulmonare și, mai ales, infecția cu Bacilococ, care se pare că revine în România și în Europa Vestică, mai ales în zonele mai reci, cu o agresivitate mult crescută și rezistența la multiple medicamente”, a precizat dr. Ovidiu Gîrbovan, în cadrul discursului de deschidere.

„Având în vedere că endemia de tuberculoză este în continuare în România, în zilele noastre incidența tuberculozei fiind de 54,2% conform ultimelor date efectuate de Institutul de Pneumologie din București și ținând cont de condițiile în care avem foarte multe situații de criză și de schimbări climaterice, acest screening în depistare precoce a tuberculozei este foarte bine-venit, și nu doar a tuberculozei, ci și a infecției cu Sars-Cov-2. Screening-ul se va efectua în zonele în care nu există acces la partea medicală pentru că sunt oameni săraci, oameni defavorizați. Mesajul-cheie este să participe toți acești oameni defavorizați, pentru că totul este gratuit. Cu această testare, rapidă, modernă, vom putea descoperi tuberculoza în faza latentă, ceea ce ne va ajuta pentru a putea trata, a putea izola cazul respectiv pentru a nu se transforma într-un focar. Bolile respiratorii sunt într-o continuă creștere, și atunci acest screening ne va ajuta pe noi toți. Prin acest screening, vom reuși să scădem endemia aceasta de tuberculoza”, a declarat dr. Ianoși Edith.

1.000 de persoane investigate

Organizatorii proiectului își propun investigarea unui număr minimal de 1.000 de persoane, dintr-un total de 2.000 care vor fi chestionați și cărora li se vor explica metode de prevenție împotriva acestor boli, prin intermediul unor broșuri medicale.

În urma cartografierii care s-a desfășurat pentru acest proiect, s-au depistat mai multe zone țintă. Este vorba despre mediile defavorizate aflate în perimetrul județului Mureș, precum: zone din împrejurimea Sărmașului, localitatea Band, zone din perimetrul Reghinului, inclusiv de la periferia municipiului Târgu Mureș.

„Le transmitem oamenilor să vină la aceste caravane de screening, pentru că sănătatea plămânilor este foarte importantă, să țină cont că vor fi testați gratuit și nu vor trebui să se deplaseze din zonele lor de reședință și vor salva atât sănătatea lor, cât și a aparținătorului”, a fost mesajul transmis de dr. Szasz Carmen.

Screening-ul va debuta undeva la mijlocul lunii octombrie a acestui an, va fi realizat în mod gratuit și este foarte important de știut că cei interesați nu trebuie să aibă calitatea de asigurat. În cazul în care un pacient este declarat pozitiv la unul dintre cele două afecțiuni amintite anterior, acesta va beneficia de tratament sau spitalizare în mod gratuit.

Mădălina ROHAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Finanțare aprobată pentru o secțiune importantă a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț

Distribuie Guvernul României a aprobat miercuri, 29 noiembrie, proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.