În dogmele filosofiei Grecii Antice se credea că arta este mimesis, adică produsul imitației. Artiștii se inspiră în creațiile lor din însăși realitatea în care trăiesc, stimulii inspirației fiind diverși. Pentru artista Gabriela Vanga, acești stimuli ai creației sunt chiar copiii ei, cei pe care îi pictează dormind, cei alături de care construiește piese de artă din materiale improvizate, cărora le conferă substanță artistică, cei pe care îi iubește cu sufletul unei mame pentru care cea mai consistentă muză artistică este însuși sânul familiei.
Educația, ”armă” pentru viață
Gabriela Vanga este o artistă cu origini mureșene care trăiește și lucrează la Paris și Târgu Mureș. Pe parcursul anilor de activitate, aceasta și-a expus creațiile în diverse galerii de artă din marile orașe ale lumii, precum: Los Angeles, Paris, Sao Paolo, Berlin, Budapesta ș.a.m.d.
„Corzile cosmice” este una dintre expozițiile revelatoare ale artistei, a cărei vernisaj a avut loc vineri, 22 septembrie, la Camera K’Arte de pe strada George Enescu nr. 2 din municipiul Târgu Mureș. Expoziția este extinsă pe diferite nivele de expresie plastică: instalația, materialul video și pictura.
„Expoziția e legată de toată relația mea cu copiii mei, cu căutările mele spirituale. În momentul când a apărut primul copil, am realizat că timpul meu de artist s-a modificat și toată implicarea mea în lumea artei a suferit o deturnare, iar eu a trebuit să aleg cât timp aloc artei și cât timp aloc familiei mele. Am ales să stau cu familia mea mai mult, tocmai pentru că voiam să-mi văd copiii crescând, dar cumva toate lucrările au fost legate de ei”, a declarat artista, pentru cotidianul Zi de zi.
Principalele exponate au fost tablourile în care Gabriela Vanga a reușit să-și creioneze întregul univers familial, capturând momentele cele mai delicate ale intimității lor colocviale, scara care dă impresia unui infinit imperturbabil și care „ne poziționează pe noi undeva în mijloc, între alegerile pe care le facem, între a urca și a coborî și aspirația pe care o avem către înălțare, către cer”, biberonul-clepsidră a cărui nisip simbolizează însăși viața și faptul că din țărână suntem creați și acolo ne vom întoarce spre a ne complini menirea și arcul construit din piese de lego care reprezintă „ideea de armă, dar nu o armă propriu-zisă, violentă. Eu încerc să-mi înarmez copiii pentru viață, iar arma despre care vorbesc este însăși educația, valoarea umană”.
„Artă contemporană în Camera K’Arte”
Expoziția face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K’Arte” care se află la cea de-a X-a ediție și a fost organizată de către muzeologul Eliodor Moldovan. În cadrul ediției aniversare de anul acesta, proiectul se va axa doar pe operele de artă ale artiștilor cu rădăcini mureșene care au ajuns la excelența artistică și care au avut prea puține ocazii de a-și etala creațiile în galeriile de artă din plaiul lor natal. Este vorba despre artiști născuți în decade diferite, ceea ce a determinat, în mod involuntar, diferențe de concepte, mai ales de ordin socio-politic. Printre aceștia, amintim: Alexandru Antik, Teodor Graur, Vali Chincișan, Csiki Csaba, Daradics Arpad.
„Limbajul, ideile sau exprimările lor s-au hrănit mai mult sau mai puțin (și) din acest creuzet multicultural, rezultând poetici vizuale specifice. Ne interesează să urmărim și felul în care aceste bulversări ale istoriei recente, decantate de etosul locului, al comunității noastre, s-au imprimat subtil în practica acestor artiști importanți”, a fost mesajul reprezentanților Camerei K’Arte.
Mădălina ROHAN



