Home / Slider / Prevenirea violenței domestice, o preocupare constantă a poliției mureșene

Prevenirea violenței domestice, o preocupare constantă a poliției mureșene

Distribuie

Miercuri, 27 septembrie, IPJ Mureș a susținut o conferință de presă în care s-a discutat despre campaniile de prevenire a abuzului și violenței domestice la nivelul județului Mureș. Șeful IPJ Mureș, alături de șeful Serviciului de Ordine Publică, șeful Centrului Operațional din cadrul IPJ Mureș și de șefa Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au analizat și dezbătut principalele puncte ale acestui subiect.

În cadrul conferinței s-a discutat despre principalele activități derulate de IPJ Mureș în primele opt luni ale anului 2023. În această perioadă polițiștii mureșeni s-au concentrat asupra prevenirii abuzului și violenței domestice. De asemenea, s-au mai atins și subiecte precum: situația statistică înregistrată la nivelul județului Mureș, facilitățile sistemului informatic de monitorizare electronică, activitățile preventive derulate, dar și preocupările avute de-a lungul timpului pentru pregătirea profesională a ofițerilor din cadrul IPJ Mureș.

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș are ca obiectiv principal menținerea ordinii și liniștii publice și crearea unui cadru de siguranță pentru orice cetățean. Pentru a duce la îndeplinirea a acestui deziderat, instituția noastră funcționează pe toate palierele și segmentele în care se pot comite fapte antisociale. Prevenirea și combaterea violenței domestice reprezintă un obiectiv specific al poliției mureșene, dar și o prioritate la nivel național. În acest sens, ofițerii mureșeni derulează în mod constant activități de prevenire, monitorizare și combatere a acestei probleme”, a declarat, pentru început, șeful Inspectoratului Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache.

În primele opt luni ale anului 2023, s-a reușit menținerea în parametrii normali a violenței din mediul familial, situația statistică înregistrând scăderi ce relevă eficiența activităților derulate.

Situația statistică înregistrată în primele opt luni ale anului 2023

Din punct de vedere al dinamicii faptelor de violență domestică au fost înregistrate 582 de dosare penale de violență în familie, cu 61 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, în perioada de referință, numărul dosarelor penale soluționate a crescut, de la 394 (anul trecut) la 463 anul acesta.

La nivelul IPJ Mureș au fost înregistrate 196 de astfel de ordine, cu 18 mai puțin față de primele opt luni ale anului 2022. De asemenea, s-au mai emis 175 de ordine de protecție provizorii. În perioada celor 8 luni au fost încălcate un număr de 53 de ordine de protecție, respectiv un număr de 14 de ordine provizorii, persoanele în cauză fiindu-le întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a hotărârilor judecătorești. Totodată, în 31 de cazuri a fost prevăzută măsura reținerii, dintre care 22 pentru încălcarea ordinelor de protecție și 9 pentru comiterea infracțiunii de violență în familie. Au fost, de asemenea, arestate preventiv două persoane pentru încălcarea ordinului de protecție și o persoană pentru violență domestică”, a explicat șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef Mihai Fărcaș.

(De la stânga la dreapta) Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, inspector de poliție Alexandra Luca, șeful Inspectoratului Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache și șefa Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar șef Gabriela Pâncă

Sistemul informatic de monitorizare electronică

Un alt subiect atins în conferința de miercuri dimineața, a fost cel al sistemului informatic de monitorizare electronică, implementat la data de 1 octombrie 2022 în trei județe, printre care și Mureș, și municipiul București.

Începând cu acea dată, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu sau permanent și ordinul european de protecție, la nivelul IPJ Mureș se poate dispune măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică. Monitorizarea se realizează automat și exclusiv pe teritoriul României. Pentru acest tip de monitorizare, sunt stabilite roluri, reguli și proceduri foarte clare, alerte de intervenție prin partajarea informațiilor, prin eliminarea oricărui tip de intervenție umană”, a transmis șeful Centrului Operațional din cadrul IPJ Mureș, comisar șef Dobre Mihai.

Activitatea de monitorizare a persoanei supravegheate se realizează cu ajutorul unui dispozitiv electronic de supraveghere, care este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară atașată la gleznă și un telefon mobil.

Șeful Centrului Operațional din cadrul IPJ Mureș a mai afirmat că în primele opt luni ale anului curent au fost montate 43 de dispozitive din numărul total de 175 de ordine de protecție sesizate la nivel de județ. Tot în aceeași perioadă, au fost generate 36 de alerte care au necesitat intervenția polițiștilor (alerte activate din pricina încălcării ordinului de protecție, de ieșire din perimetrul stabilit, de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit sau de părăsire a domiciliului). În ceea ce privește numărul de dispozitive montate de la începutul implementării proiectului pilot (1 octombrie 2022) și până în prezent, acesta se ridică la 56 de dispozitive montate.

Concluzia șefului Inspectoratului Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache, a fost cât se poate de clară. Acesta a afirmat că în cele opt luni ale anului curent IPJ Mureș a depus toate eforturile pentru a menține sub control această problematică și a realiza indicatori statistici aferenți la nivelul județului. Pentru lunile rămase din acest an, polițiștii continuă să-și îndeplinească atribuțiile și misiunile stabilite, în cooperare cu toate instituțiile competente, în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

Lorena PINTILIE
Foto: Alin PETRE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bărbat bătut și tâlhărit de cinci indivizi în gara din Sighișoara

Distribuie Polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mureș au reținut 5 bărbați bănuiți de o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.