Home / Politic / Idealurile lui Alexandru Papiu Ilarian, ”mereu în actualitate”

Idealurile lui Alexandru Papiu Ilarian, ”mereu în actualitate”

Distribuie

Deputatul social-democrat Dumitrița Gliga a participat sâmbătă, 7 octombrie, la lucrările Simpozionului Național “Alexandru Papiu Ilarian – perenul”, eveniment organizat în comuna mureșeană Papiu Ilarian.

”Alexandru Papiu Ilarian poate fi numit pe drept cuvânt ”peren”, pentru că idealurile pe care le-a promovat rămân mereu de actualitate. Îmi reafirm convingerea că în prezent avem mare nevoie, nu numai în politică, de exemplul unor personalități precum cea a lui Alexandru Papiu Ilarian. Este salutară și scoaterea în evidență a activității profesionale, pentru că înainte de toate, așa cum se știe, a fost jurist, cu studii de drept la Universitățile din Viena și Padova, a predat drept, a fost avocat, procuror și ministru de justiție în guvernul Kogălniceanu. Dar la fel ca mulți contemporani de-ai săi, a fost un erudit și nu întâmplător a fost membru al Academiei Române. Alexandru Papiu Ilarian este important ca figură istorică, de participant la Revoluția de la 1848 și de propagator al unor ideologii care au contribuit la emanciparea românilor și la înfăptuirea în final al marelui vis de unire. Ca reprezentat al celei de a doua generații a Școlii Ardelene, a susținut ideea de propășire a națiunii române prin emancipare culturală, prin ”iluminarea poporului” cum le plăcea lor să spună”, a scris deputatul Dumitrița Gliga, pe pagina sa de Facebook.

În cadrul aceleiași postări, deputatul Dumitrița Gliga a transmis felicitări organizatorilor evenimentului: Societatea Culturală Alexandru Papiu Ilarian, coordonată de conf. dr. Nicolae Ploeșteanu și prof. Petru Nemeș, precum și primarului comunei Papiu Ilarian, Varo Levente, pentru susținere.

(Redacția)

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul Grupării de Jandarmi Mobile “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș în primele trei luni din 2024

Distribuie Peste 2.400 de misiuni îndeplinite, 18 infracțiuni, 374 de contravenţii constatate, sunt rezultatele misiunilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.