Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș a decis recent, într-o ședință care a avut loc în data de 12 octombrie 2023, menținerea Hotărârii Consiliului de Administrație nr. 27 din 23 august 2023 privind numirea a două persoane, ”prin detașare în interesul învățământului”, în funcția de director respectiv director adjunct la Școala Gimnazială ”Dr. Bernády György” din Târgu Mureș.
În Hotărârea Consiliului de Administrație al ISJ Mureș din data de 23 august 2023, se prevedea ”numirea pe funcțiile vacante de director și director adjunct” a 54 de cadre didactice ”din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Mureș, prin detașare în interesul învățământului, începând cu 1 septembrie 2023, până la organizarea concursului de ocupare a funcției vacante, dar nu mai târziu de 31 august 2024.” Pe lista celor 54 de cadre didactice se află și Silvia Corina Muntean – director și Simon Imola Zsuzsanna – director adjunct la Școala Gimnazială ”Dr. Bernády György” din Târgu Mureș.
Detașarea directorului, contestată de UDMR
Potrivit articolului 14 al Hotărârii din 12 octombrie 2023, document publicat pe pagina web a ISJ Mureș, www.edums.ro, Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a apreciat că numirea prin detașare în interesul învățământului pentru Silvia Corina Muntean în funcția de director și pentru Simon Imola Zsuzsanna în funcția de director adjunct este ”în conformitate cu prevederile legale aplicabile.”
Decizia din 12 octombrie 2023 a fost luată după ce organizația UDMR Târgu Mureș a depus o plângere la ISJ Mureș împotriva hotărârii inițiale, din 23 august 2023.
”Se apreciază ca neîntemeiată plângerea prealabilă a UDMR, Organizația Municipală Târgu Mureș, înregistrată la Inspectoratul Școlar Județean Mureș cu numărul 8345/27 septembrie 2023, deoarece detașarea în interesul învățământului nu prevede obligația consultării UDMR”, se mai menționează în textul articolului 14 al Hotărârii din 12 octombrie 2023.

Explicațiile consilierului juridic al ISJ Mureș
Contactată de cotidianul Zi de Zi, Daria Davidov, consilier juridic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, a explicat punctul de vedere al instituției în cazul de la Școala Gimnazială ”Dr. Bernády György”, argumentând că reprezentanții UDMR ”au făcut o confuzie între numirea prin concurs și numirea prin detașare în interesul învățământului.”
”UDMR invocă articolul 97 din Legea Educației care spune că numirea directorului se face cu consultarea organizației. Dar să știți că totuși legislația noastră prevede, și Legea 1 prevede, și Metodologia de concurs, că numirea directorilor și a directorilor adjuncți la unitățile de învățământ cu predare în limba minorităților naționale, precum și a celor cu secții de predare în limbile minorităților, unde sunt normate una sau mai multe funcții de director adjunct, se face cu avizul pozitiv scris și motivat al organizației care reprezintă minoritatea respectivă. Acesta este textul atât din Legea 1, cât și din articolul 24 privind Metodologia de concurs, iar funcția care este dedicată minorității este condiționată de prezentarea acestui aviz”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Daria Davidov.
Diferența dintre concurs și detașare
Consilierul juridic al ISJ Mureș a mai explicat că în cazul Școlii Gimnaziale ”Dr. Bernády György” din Târgu Mureș, care are și secție de limba română și secție de limba maghiară, aprecierea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării este că la concurs poate participa orice cadru didactic, indiferent de etnie, cu condiția să îndeplinească criteriile legale.
”Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a apreciat că este discriminatorie o asemenea hotărâre, deci trebuie să lăsăm să se desfășoare concursul astfel încât indiferent că este reprezentant al secției române sau maghiare, orice cadru didactic care îndeplinește condițiile pentru a ocupa funcția respectivă să poată participa la concurs. Și astfel, doar după finalizarea concursului și dacă sunt admiși se solicită cadrului didactic care a fost admis pe cele două posturi avizul. În momentul în care sunt admiși mai mulți români sau mai mulți maghiari, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean va verifica condițiile și va stabili care va intra în funcție, va ține cont doar de prevederile articolului 45 care spune că unul dintre directori trebuie să fie al minorității respective, și atunci nu identifică exact funcția, cel de director este al secției române și cel de director adjunct al secției maghiare sau invers, înainte de concurs, ci doar la finalizare. La ”Bernády György” s-a vacantat funcția de director între concursuri. Avem atât dispozițiile articolului 258, alineatele 7, 8 din Legea 1, care spune că în cazul vacantării funcțiilor de director sau director adjunct din unitățile de învățământ conducerea interimară este asigurată până la asigurarea concursului de către un cadru didactic titular numit prin detașare în interesul învățământului. Prin Decizia inspectorului școlar general se acordă un aviz al Consiliului de Administrație în baza acordului scris al persoanelor solicitate. La Inspectoratul Școlar Județean pentru Școala Gimnazială ”Bernády György” s-au depus trei acorduri. Și-a depus acordul doamna Muntean Corina pentru funcția de director și a depus și o doamnă, Siklodi Beata, care este cadru didactic la o altă unitate de învățământ din municipiu, și doamna Simon Imola Zsuzsanna. În momentul în care ne-a prezentat domnul inspector școlar general în ședința respectivă, care fost condusă de domnul Niță Făniță, s-a prezentat faptul că are două acorduri pentru funcția de director și unul pentru funcția de director adjunct, însă propunerea a fost pentru Muntean Corina pentru director și Simon Imola Zsuzsanna pentru director adjunct, ținând cont că cele două cadre didactice erau titulare ale unității de învățământ. În acest fel, se asigura și respectarea prevederilor articolului 45, alineatul 9, din lege. Fiecare de fapt reprezenta o secție: Munteanu Corina secția română și Simon Imola Szuzsanna secția maghiara. Pentru aceasta și-a dat avizul Consiliul de Administrație”, a arătat Daria Davidov.
În cazul respectiv, a mai menționat Daria Davidov, reprezentanții minorității maghiare din Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș au votat împotriva numirii unui director român la Școala Gimnazială ”Dr. Bernády György” din Târgu Mureș, invocând o înțelegere politică.
”Domnul inspector școlar general adjunct, domnul Antal Levente-Mihály, dar și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație reprezentanți ai secției maghiare, doamna Fejes Réka și domnul Fodor Alexandru Iosif, au votat împotrivă pe considerentul că funcția de director ar fi trebuit să fie a maghiarilor. Că așa a fost o înțelegere. Am zis: ce fel de înțelegere? Politică? Nu ne interesează. Am zis că atât timp cât avem un acord al unui cadru didactic titular pentru secția română și un acord al unui cadru didactic pentru secția maghiară, eu cred că decizia este corectă. Mai ales că instituția detașării în interesul învățământului din punctul nostru de vedere nu ne obligă la acel aviz al UDMR. Am apreciat că avizul UDMR este necesar doar în cazul numirilor prin concurs, și nu la o detașare în interesul învățământului”, a mai spus consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
Potrivit acesteia, detașarea în interesul învățământului ”se face pe o perioadă de maxim un an școlar, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar.”
Versiunea UDMR Târgu Mureș, în așteptare
Contactat în cursul zilei de vineri, 20 octombrie, pentru a prezenta punctul de vedere al organizației pe care o reprezintă, președintele UDMR Târgu Mureș, Kovács Mihály Levente, nu a dat curs deocamdată, până la această oră, invitației cotidianului Zi de Zi. Rămânem deschiși în continuare pentru a prezenta și poziția Organizației UDMR Târgu Mureș vis a vis de acest caz.
UPDATE – Liderul UDMR Târgu Mureș, despre situația de la Gimnaziul ”Bernády”: ”Comunitatea maghiară e nerespectată de către ISJ de mai bine de un an și ceva”
Președintele UDMR Târgu Mureș, Kovács Mihály Levente, a reacționat miercuri, 25 octombrie, la articolul ”Numirea unui director român la Gimnaziul ”Bernády György” contestată de UDMR Târgu Mureș” publicat în ediția online a cotidianului Zi de Zi din data de 24 octombrie.
”Cetățenii de etnie maghiară nu sunt cetățeni de rangul doi!”
Într-o declarație de presă acordată cotidianului Zi de Zi, Kovács Mihály Levente a explicat că nemulțumirea organizației pe care o conduce este cauzată de ignorarea comunității maghiare de către Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, care n-ar fi respectat o cutumă existentă la nivelul municipiului Târgu Mureș, și anume că un director de etnie maghiară al unei instituții de învățământ care are și secție de predare în limba maghiară ar trebui să fie succedat în funcție tot de un director de etnie maghiară, și cu consultarea UDMR.
”În primul rând, ca și idee, noi am depus acea plângere prealabilă la ISJ pentru că este articolul 97 din Legea Educației care zice că în acele unități de învățământ unde există copii aparținând unei etnii minoritare, unul din conducătorii instituției trebuie să cunoască limba acelei minorități. Acest articol de lege se referă într-adevăr la concursurile pentru funcțiile de director și director adjunct, însă dat fiind faptul că trăim totuși la Târgu Mureș unde trăiește un număr semnificativ de etnici maghiari, nu sunt nici elevii de la Gimnaziul ”Bernády”, nici cetățenii acestei urbe și ai județului care aparțin de etnia maghiară cetățeni de rangul doi. Ni s-ar fi părut normal ca măcar ISJ să ne consulte în sensul în care directoarea care și-a dat demisia în acel concurs a fost susținută, conform legii, de către organizația noastră. După demisia dânsei credeam că dat fiind faptul că există și o cutumă general respectată în Târgu Mureș, sau cel puțin a fost respectată până acum, să nu se facă schimbări majore fără consultare prealabilă în acest sens, dar această cutumă nu s-a respectat. În spațiul public se spune de către toată lumea că ar trebui să existe o conviețuire pașnică între cele două etnii. Comunitatea maghiară e nerespectată și neluată în seamă de către ISJ de mai bine de un an și ceva. Din nefericire. Indiferent că vorbim despre situația Liceului Catolic sau de situația de la Gimnaziul ”Bernády”, suntem nerespectați și mi se pare o lipsă enormă de respect. Nu mi se pare deloc corectă abordarea ISJ-ului, mai ales că în acea ședință a Consiliului de Administrație a fost și și-a prezentat dorința de a fi directoarea o altă profesoară care a și avut experiență în conducerea unei instituții de învățământ, fiind și la ora actuală directoare adjunctă la o unitate de învățământ din Târgu Mureș. În schimb, cei care au fost nominalizați de către ISJ nu au avut nicio experiență în acest sens. Nu știu care a raționamentul acelei decizii, cred că a fost practic mai degrabă o decizie politică, luată din pix, fără să ia în considerare tot istoricul acelei unități de învățământ”, a afirmat Kovács Mihály Levente.
”Este revoltător ce se întâmplă la ISJ”
Întrebat ce va întreprinde oficial UDMR Târgu Mureș în cazul Școlii Gimnaziale ”Bernády György” Kovács Mihály Levente a răspuns:
”Vom aștepta răspunsul, hârtia oficială, primită de la ISJ și vom vedea care sunt soluțiile și căile legale pe care le vom urma pentru că trebuie să dăm un semn clar și fără echivoc acestei instituții care ar trebui să gireze pentru calitatea învățământului și pentru respectarea tuturor elevilor, indiferent de etnia lor. De un an și ceva deciziile luate în Consiliul de Administrație sunt luate la ordine politice, ceea ce este revoltător și nu mi se pare corect. De exemplu, în cazul Liceului Catolic DNA-ul dorește practic să încheie acea acțiune prin emiterea unui NUP – adică neînceperea urmăririi penale. Acst lucru a fost dat nu demult, deci practic am avut dreptate și s-a adeverit faptul că înființarea unei unități de învățământ nu este nimic ilegal și nu a fost nicio decizie prin care să se greșească. La aceste lucruri ar trebui ISJ să ofere răspunsuri, în ședințele Consiliului de Administrație părerea colegilor noștri nu a fost ascultată, mai mereu voturile fiind împotriva propunerilor inițiate de acei colegi care reprezintă comunitatea maghiară. Este revoltător ce se întâmplă la ISJ și odată și odată trebuie pus capăt acestei situații.”
3 directori maghiari, la 13 gimnazii
Nu în ultimul rând, președintele UDMR Târgu Mureș a arătat că procentul directorilor de etnie maghiară de la nivelul școlilor gimnaziale din Târgu Mureș este cu mult sub cel al reprezentativității reale a etnicilor maghiari în comunitatea târgumureșeană: ”E un semnal faptul că din 13 unități de învățământ de la nivel gimnazial din Târgu Mureș, doar la trei sunt directori aparținând comunității maghiare. Procentul comunității maghiare din Târgu Mureș e mult mai mare decât procentul de 23% al directorilor de etnie maghiară din totalul directorilor. Evident, nu se pune problema din perspectiva criteriului etnic, însă cunosc profesori care provin din comunitatea noastră care sunt destul de pregătiți în sensul în care să fie capabili să îndeplinească atribuțiile de director.”
Alex TOTH
Foto: www.scoala2.blogspot.com
1)S-a procedat ca si in Ucraina,unde inrtro scoala cu limba de predare maghiara au numit un director de etnie ucrainean.
2)Detasarea in interesul invatamantului poate fi inteles in cazul acesta ,ca un director de etnie maghiara nu poate fi suficient de bun.
3)Salariul directorului este mai mare decat salariul directorului adjunct.
4)Si detasarile pot fi politice , discriminatoare,sau cumparate.