Home / Social / Philobiblon 2023, un secol și un deceniu de cultură livrescă

Philobiblon 2023, un secol și un deceniu de cultură livrescă

Distribuie

Biblioteca Județeană Mureș sărbătorește 110 ani de înțelepciune și cultură livrescă prin intermediul evenimentului intitulat Philobiblon 2023, care se va desfășura în intervalul 20-27 noiembrie cu sprijinul Consiliului Județean Mureș. Evenimentul va întruni o serie de activități și de ateliere creative, care de care mai interesante și interactive. În cadrul evenimentului va avea loc și finala concursului de lectură intitulat „Bătălia cărților” care va avea în vedere o dezbatere intitulată „Convinge-mă să citesc!”. Programul este unul complex și include, printre altele,  expoziții de carte și de artă, activitatea „Biblioteca din autobuz”, lansarea antologiei „Stihuri Autumnale” ș.a.m.d. Pentru detalii suplimentare, puteți contacta Biroul de Informații și Relații Publice al Bibliotecii, la următoarea adresă web: www.bjmures.ro .

Programul complet al evenimentului:

Povești pentru Comunitate

”Clubul Bebelușilor – REVEDEREA” – Luni, 20 noiembrie, ora 17:00, la Cuibul Democrației (Clădirea Parc)

Clubul Bebelușilor a adunat laolaltă pitici și mămici, specialiști și îndrumători în parenting și nu numai. După o întrerupere de câțiva ani, „bebelușii” de atunci se vor regăsi din nou împreună, într-o seară de suflet. Cum va fi revederea? Cât au crescut? Își amintesc de primele lor experiențe de grup? Cum vor reacționa când se vor reîntâlni mari, unii dintre ei deja școlari? Cu siguranță REVEDEREA va fi emoționantă, mai ales că se vor redescoperi prin fotografiile făcute cu mai bine de 4 ani în urmă.

” Psihologia imperfecțiunii cu Sandra O’Connor. O poveste relaxată despre copii, părinți și emoții.” Miercuri, 22 noiembrie, ora 17:00, la Sala Documentară (etaj 3)

Sandra O”Connor vine la Biblioteca Județeană în multiplă calitate – de autor de carte, de psiholog clinician și de părinte – pentru a ne împărtăși din experiența ei profesională, dar și de viață. Întâlnirea va avea formatul unui dialog sincer, deschis și relaxat, în urma căruia ne vom putea explica anumite incertitudini pe care le avem cu privire la felul în care ne percepem noi înșine și pe ceilalți, dar și felul în care suntem percepuți în cercul nostru de apropiați. Cartea „Curajul de a fi un părinte imperfect. Cum să crești odată cu copilul tău” va fi disponibilă la eveniment.

 ” Moștenirea culturală a lui Bernády György”, Joi, 23 noiembrie, ora 10:30, la Biblioteca Copiilor

  • cu elevii clasei a III-a de la școala cu același nume.

”Bolyai János – 200 de ani de la revoluționarea geometriei” ,Vineri, 24 noiembrie, ora 12:00, la Cartea Tehnică

-200 de ani de la Scrisoarea lui Bolyai János către tatăl său, în care îi spune despre descoperirea geometriei non-euclidiene (1823) – cu elevii clasei a VII-a de la Colegiul Național de Artă. ➢ Pianul pasiune și recreere. Note de toamnă” Vineri, 24 noiembrie, ora 18:00, la Secția de Artă (Clădirea Parc) – Recital de pian cu elevii profesoarei Andrada Badi.

Ateliere și activități:

Teatru de umbre- luni, 20 noiembrie, ora 9:00 și miercuri, 22 noiembrie, ora 8:00 la Filiala Dâmbu Pietros

-Cu elevi de la Școala Gimnazială Voiniceni și Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”

 Calea Cunoașterii: Ghidul Căutării Eficiente în Bibliotecă, luni, 20 noiembrie, ora 13:00, la Secția Împrumut Științe Socio-Umane

-Cu elevi de la Liceul Teoretic „Gh. Marinescu”

 Călătorie în lumea poveștilor, marți, 21 noiembrie, ora 11:30, la Biblioteca Copiilor

-Cu elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Dacia”

Pagini și Coperți: Atelier Despre Povestea Cărții, marți, 21 noiembrie, ora 11:00, la Cuibul democrației (Clădirea Parc)

-Cu elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Dr.„Bernády György”

Atelier de Creație Literară pentru adulți, marți, 21 noiembrie, ora 18:00, la Secția de Artă (Clădirea Parc) – Coordonat de Constantin Nicușan – Lecturi publice, dezbateri despre carte, autori, scris, debuturi literare

Descoperim magia cărții și împărtășim povești, miercuri, 22 noiembrie, ora 9:30, la Filiala Aleea Carpați

– Despre tipuri şi forme de cărţi – expoziţie explicativă. „Copiii şi bibliotecara lor” – Cele mai frumoase povești relatate de cei mici, pe care le-au citit prin glasul celor dragi din familie; cu elevii clasei I C, de la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu”. Participanții vor primi și un cadou – câte o „mini” carte, realizată de bibliotecară din materiale reciclabile.

 Are you Media Literate? Workshop, miercuri, 22 noiembrie, ora 14:00, la American Corner

-Susținut de lect. univ. dr. Nicoleta Marcu cu studenții UMFST „George Emil Palade” (Administrație Publică).

 Atelier de Scriere Creativă, joi, 23 noiembrie, ora 16:30, la Cuibul Democrației (Clădirea Parc)

-dedicat copiilor între 8 și 14 ani.

Mesedélután cu Tekei Eriká, joi, 23 noiembrie, ora 18:00, la Biblioteca Copiilor

Club de Lectură, vineri, 24 noiembrie, ora 10:00, la Biblioteca Copiilor

– cu elevi de Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”

Seară de poveste cu Anica Mașca, vineri, 24 noiembrie, ora 18:00, la Biblioteca Copiilor

 – Cei mici adoră poveștile, iar noi, bibliotecarii, suntem pregătiți să le oferim o seară de neuitat. Și pentru că sărbătorim Biblioteca, invitata ediției este Anica Mașca, bibliotecara care „a crescut” generații de părinți, deoarece o mare parte din activitatea ei s-a derulat la Biblioteca Copiilor.

 Chestionar cititori (servicii bibliotecă, sugestii, recomandări) la Secția Împrumut Științe Socio-Umane

Panou sugestii lectură ( ultima carte citită, cartea preferată, ce dorești să citești pe viitor) la Secția Împrumut Științe Socio-Umane și Literatură

110 Ani de Înțelepciune în Bibliotecă

Convorbiri colegiale cu bibliotecari școlari, luni, 20 noiembrie, ora 12:00, la Secția de Artă (Clădirea Parc)

 Poveștile Bibliotecarilor Mureșeni, vineri , 24 noiembrie, ora 13:00, la Sala Documentară (etaj 3)

 – Întâlnirea foștilor bibliotecari care și-au desfășurat, în timp, activitatea în diverse secții ale Bibliotecii Județene. Un arc peste timp – sfaturi, sugestii, rememorarea celor mai frumoase momente petrecute împreună de-a lungul timpului.

 Colocviu professional, miercuri, 22 noiembrie, ora 10:00, la Cuibul democrației (Clădirea Parc)

– Ca parte a misiunii sale, Biblioteca Județeană se implică direct în activitatea profesională a rețelei bibliotecilor publice din județ. Sărbătoarea noastră nu poate fi completă fără prezența bibliotecarilor mureșeni, iar discuțiile sunt axate pe aspecte legate de profesia de bibliotecar: soluții, inovații, prezentări de proiecte și bune practici.

 Palatul Culturii – 110 ani de poveste – Clădirea simbol a județului Mureș reconstruită la Biblioteca Copiilor din desene realizate de către elevi de la diverse școli. ”Biblioteca din autobuz” – Începând cu data de 20 noiembrie 2023, cu ocazia Zilelor Bibliotecii, alături de cetăţenii care folosesc mijloacele de transport public, vor călători şi câteva cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană Mureş, din donaţiile de carte primite de la cititori. Astfel, pe unele trasee locale, călătorii vor avea surpriza să găsească o cutie cu cărţi. Persoanele interesate au libertatea să îşi aleagă cartea preferată, să o răsfoiască pe parcursul călătoriei sau chiar să o ia acasă.

LANSAREA CĂRȚII „STIHURI AUTUMNALE: ANTOLOGIE” joi, 23 noiembrie 2023, ora 17:00, la Sala de lectură

– Publicații Periodice (Clădirea Parc) – Lansarea volumului „Stihuri autumnale: antologie” (Tîrgu Mureș, Editura Tipomur, 2023) – volumul IV al seriei „Orizonturi mureșene” – care include creațiile literare a 23 de autori locali, mureșeni. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Liga Scriitorilor din 4/6 România, Filiala Mureș și Cenaclul „Aurel Filimon”. Invitați: Mircea Dorin Istrate, Liliana Moldovan, Iov Roiban Oroianu.

Pro Libro Senator/ Spe Distincțiile Bibliotecii Județene Mureș, vineri, 24 noiembrie 2023, ora 11:00, Sala Documentară

 – Laureații de anul acesta:  VASILE DUB – inginer electronist, caricaturist, cadru universitar, președintele comunității evreiești din județul Mureș,  RUDOLF MOCA – Actor păpușar la Teatrul Ariel, realizator de emisiuni la radio și televiziune, SARA CAMELIA CODARCEA- elevă în clasa a IX-a D, Științele naturii intensiv engleză, Colegiul National „Al. Papiu Ilarian” Tîrgu Mureș

Finala concursului de lectură ”Bătălia Cărților” – Ediția a 10-a Limba română , luni, 27 noiembrie, ora 17:00, la Sala Mică a Palatului Culturii Limba maghiară – luni, 27 noiembrie, ora 17:00, la Cuibul Democrației (Clădirea Parc)

– Marea Dezbatere ”Convinge-mă să citesc!”

– Participă peste 50 de cititori (copii și adolescenți) care au lecturat toate cele 10 titluri din concurs – Premierea câștigătorilor

Expoziții:

 – De carte – despre bibliotecă, bibliotecari, personalități locale – ”Cititorii expun”

-De artă: ” Peterfi Josif – Jocul chipurilor – expoziție de portrete”; ”Dimitrie Paciurea (1873-1932) – Luchianul sculpturii românești.”

 Donde esta la Biblioteca? – Activitate de conștientizare și promovare la Ceasul cu flori din centrul municipiului Tîrgu Mureș

Blind date with a Magazine & Anunțarea câștigătorilor Star Reader Contest Miercuri, 22 noiembrie, ora 17:00, la American Corner

M.R.

Sursa foto: pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Târg de Crăciun la DAS Târgu Mureș

Distribuie Marți, 5 decembrie, Direcția de Asistență Socială (DAS) Târgu-Mureș organizează, în parteneriat cu ONG-urile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.