Home / Administratie / 145 de blocuri din Târgu Mureș reabilitate termic

145 de blocuri din Târgu Mureș reabilitate termic

Distribuie

În municipiul Târgu Mureș au fost reabilitate prin programe de cofinanțare din fonduri publice 145 de blocuri, ceea ce reprezintă circa 6,44% din fondul de blocuri de locuințe existent.

Prin implementarea programelor de creștere a performanțelor energetice a blocurilor de locuințe se urmărește, în principal: reducerea consumului de combustibil convențional utilizat pentru încălzire, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu efect pozitiv asupra prevenirii schimbărilor climatice și asupra asigurării independenței energetice a României, reducerea cheltuielilor cu încălzirea locuințelor pe perioada de iarnă, reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de caniculă, ameliorarea aspectului urbanistic al localităților și crearea de noi locuri de muncă.

”Pe fondul creșterii succesive, din ultimii ani, a costurilor materialelor de construcții și a forței de muncă, costurile lucrărilor de intervenție s-au mărit semnificativ, fapt ce a condus la scăderea interesului asociațiilor de proprietari pentru programul de finanțare conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009, respectiv cu o contribuție de cofinanțare de 10% și a crescut interesul pentru proiectele finanțate prin PNRR”, a precizat viceprimarul Alexandru György, manager de proiect pentru proiectul finanțat din fonduri europene nerambursabile denumit “Lucrări de creștere a eficienței energetice la clădirile rezidențiale din municipiul Târgu Mureș – Lot I – SMIS 119978”.

Modificări legislative de interes

Recent, s-a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe și au fost elaborare normele de aplicare. Modificarea de interes este cea care vizează, pentru perioada 2021-2027, posibilitatea finanțării costurilor lucrărilor de intervenție din fonduri europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, fapt ce ar conduce la diminuarea cotei-părți de cofinanțare la doar 3% din bugetele locale și 2% din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari.

Mai amintim că în anul 2022 s-a aprobat Ghidul specific PNRR, Componenta 5, Operațiunea A.3: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Potrivit punctului 1.5 din Ghidul specific ”Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA”.

”Astfel, acest program de finanțare este foarte atractiv pentru asociațiile de proprietari, motiv pentru care de la publicarea Ghidului s-au depus solicitări de finanțare prin PNRR pentru peste 250 de blocuri de locuințe, iar mai multe asociații care erau înscrise în Programul Local Multianual conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 18/2009 au optat pentru finanțare prin PNRR”, a explicat viceprimarul liberal al municipiului Târgu Mureș.

Finanțări de aproape 25 de milioane de euro

Viceprimarul Alexandru György a mai arătat că municipalitatea din Târgu Mureș are un portofoliu consistent de documentații tehnice depuse la minister, ”respectiv s-au depus proiecte, cu toate aprobările locale și documentele conexe, pentru 23 de blocuri din Programul Local Multianual și pentru alte 33 de blocuri cu finanțarea prin PNRR, dintre care pentru 15 blocuri s-a aprobat cererea de finanțare, iar alte 18 proiecte sunt în evaluare”.

”În perioada următoare vom iniția procedurile pentru achiziționarea de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic pentru alte 24 de proiecte aflate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în vederea aprobării cofinanțării cotei de 60%, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 18/209. De asemenea, urmează să inițiem procedurile de achiziție de servicii de elaborare studii de fezabilitate – ET, AE, DALI – pentru alte 15-20 de blocuri dintre cele înscrise în Programul Local Multianual aprobat. Municipiul Târgu Mureș are un portofoliu semnificativ de proiecte pentru care este asigurată finanțarea de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, respectiv 53 de blocuri de locuințe, în valoare totală de 72.558.185 de lei, la care se adaugă și cele 15 blocuri pentru care s-au depus trei cereri de finanțare prin PNRR, în valoare totală de 46.110.166 de lei, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă o finanțare de aproape 25 de milioane de euro”, a menționat Alexandru György.

(Redacția)

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

O nouă performanță internațională pentru dansatorul mureșean Rareș Cojoc

Distribuie Perechea de dansatori alcătuită din Rareș Cojoc și Andreea Matei, sportivi legitimați la cluburile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.