Home / Administratie / Comisar-șef Lucian Roiban: „Mureșul, în topul județelor cu cei mai mulți deținători de arme”

Comisar-șef Lucian Roiban: „Mureșul, în topul județelor cu cei mai mulți deținători de arme”

Distribuie

Marți, 28 noiembrie, IPJ Mureș a susținut o conferință de presă în care s-a discutat despre principalele activități desfășurate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș. Șeful IPJ Mureș, comisar-șef Constantin Mihalache, alături de șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, comisar-șef de poliție Lucian Roiban, au discutat despre principalele activități pr linis regimului armelor și al munițiilor, activități din cadrrul fondului cinegetic, dar și despre activitatea de cercetare penală din aria aceasta de competență.

În primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și-a desfășurat activitatea într-un fundal dinamic și complex, generat de diversitatea domeniilor gestionate și de modificările uzuale ale situației operative.

Polițiștii serviciului s-au remarcat prin organizarea unor acțiuni de amploare eficiente, cumulând mai multe mandate de percheziție puse în aplicare, dar și măsuri preventive dispuse în cauzele penale aflate în instrumentare. De asemenea, aceștia au intensificat activitățile de cercetare penală, dar și de verificare, reușind monitorizarea și gestionarea adecvată a domeniilor specifice”, a declarat, pentru început, șeful Inspectoratului de Poliție  Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache.

În cele 10 luni ale anului 2023, perioadă supusă analizei, activitatea polițiștilor  din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase s-a axat pe cunoașterea și monitorizarea situaţiei operative pe principalele linii de muncă, precum deturnarea din circuitul legal al bunurilor supuse regimului autorizării, depozitării, păstrării în siguranţă a acestora, folosirea lor în conformitate cu normele legale în vigoare, în scopul prevenirii unor evenimente grave cu victime omeneşti sau poluări ale mediului.

Au fost desfășurate activităţi specifice în baza planurilor proprii de acțiune, dar și a celor inițiate și coordonate de Inspectoratul General al Poliției Române, adaptate la situaţia operativă din județul nostru, acestea urmărind, printre altele verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă, prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic sau regimului substanțelor periculoase și deșeurilor, îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, dar și creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și prevenirea producerii unor evenimente negative la regimul armelor”, a explicat șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, comisar-șef de poliție Lucian Roiban.

Mureș, în topul județelor cu cei mai mulți deținători de arme (letale și neletale)

Comisarul-șef de poliție Lucian Roiban a declarat că la nivelul județului Mureș se află în evidență aproximativ 3.000 de persoane fizice care deţin 6.008 arm, dintre care 1.737 de persoane deţin 3.300 de arme letale și 1.123 de persoane deţin 2.708 arme neletale, statistică ce plasează județul Mureș în topul județelor cu cei mai mulți deținători de arme autorizate. De asemenea, sunt înregistrate 84 de persoane juridice care deţin 1.110 arme letale și neletale.

Polițiștii serviciului s-au remarcat prin organizarea unor acțiuni de amploare eficiente, cumulând mai multe mandate de percheziție puse în aplicare, dar și măsuri preventive dispuse în cauzele penale aflate în instrumentare. De asemenea, aceștia au intensificat activitățile de cercetare penală, dar și de verificare, reușind monitorizarea și gestionarea adecvată a domeniilor specifice”, a subliniat comisarul-șef Lucian Roiban.

În primele 10 luni ale anului 2023, perioadă supusă analizei, activitatea polițiștilor  s-a axat pe cunoaștere și monitorizare pe principalele linii de muncă, precum deturnarea din circuitul legal al bunurilor supuse regimului autorizării, depozitării, păstrării în siguranţă a acestora, folosirea lor în conformitate cu normele legale în vigoare, în scopul prevenirii unor evenimente grave cu victime omeneşti sau poluări ale mediului.

Astfel, au fost desfășurate activităţi specifice adaptate la situaţia operativă din județul nostru, acestea urmărind, printre altele verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă, prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic sau regimului substanțelor periculoase și deșeurilor,  îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, dar și creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și prevenirea producerii unor evenimente negative la regimul armelor”, a mai explicat acesta.  

Permisele de port armă, greu de obținut și ușor de „pierdut”

În acest an, polițiștii au eliberat 514 autorizaţii de procurare a armelor letale şi neletale, 126 de permise de armă și 83 de  avize de port armă de serviciu și de gestionar de arme şi muniţii, dar și alte documente specifice (pașapoarte pentru arme de foc, avize de transfer/import arme, etc).

În conformitate cu obiectivele stabilite în planurile de măsuri, în perioada de referință, au fost verificate şi analizate cererile a 632 de persoane care au solicitat prelungirea valabilităţii permisului de armă, au fost verificate toate persoanele juridice autorizate, în ceea ce privește modul de funcţionare şi respectare a legislaţiei în vigoare, iar ca urmare a neregulilor constatate, față de 20 de persoane s-a dispus măsura anulării/suspendării dreptului de deţinere, port și folosire a armelor, respectiv a fost anulat/suspendat permisul de armă”, a mai adăugat comisarul.

De asemenea, în baza planurilor de acţiune în acest domeniu, precum și în cadrul dosarelor penale ce au ca obiect săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, au fost identificate și ridicate, în vederea confiscării, 51 de arme, dintre care 37 deținute ilegal (13 letale și 24 neletale), precum și un număr de 1.057 bucăţi de muniţie, deținute fără drept. Sunt efectuate cercetări faţă de 35 de persoane privind săvârșirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, 5 dintre acestea fiind reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și contrabandă calificată.

Braconajul, o problemă recurentă pentru polițiștii din cadrul secției de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Mureș

La nivelul județului Mureș fauna cinegetică este administrată de 36 de asociații de vânătoare și pescuit sportiv, care gestionează 64 de fonduri cinegetice. Aceste entități sunt licențiate de ministerul de resort și sunt autorizate de IPJ Mureș să dețină și să folosească arme utilitare pentru paza fondului cinegetic, respectiv pentru combatere și vânătoare, având încadrat personal tehnic de specialitate.

În ceea ce privște braconajul și vânatul ilegal cu arme, polițiștii s-au sesizat cu privire la săvârşirea a 17 infracţiuni privind 18 persoane, 3 dintre acestea fiind reţinuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj cinegetic. Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe exemplare de vânat și trofee, sulițe și lațuri, precum şi trei autoturisme”, a mai spus Lucian Roiban.

Aproape 150 de dosare penale pentru portul de armă ilegal

În acest an, la nivelul serviciului s-au deschis nu mai puțin de 148 de dosare penale, iar în urma administrării probatoriului, la sfârșitul celor 10 luni ale anului curent, au rămas în lucru 95 de dosare penale. În total, pe parcursul celor 10 luni, polițiștii serviciului de profil au efectuat 34 de percheziţii domiciliare și 16 percheziții auto în vederea preluării armelor letale și neletale deținute ilegal. De asemenea, în total, în baza probatoriilor administrate, au fost reținute 8 persoane  pentru săvârșirea de infracțiuni aflate în competența de cercetare a serviciului.

Sintetizând ansamblul de activități derulate în cele 10 luni ale anului 2023 de către polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, se poate afirma faptul că rezultatele obținute s-au aflat în directă legătură cu dinamica situației operative, înregistrându-se rezultate semnificative”, a concluzionat șeful Inspectoratului de Poliție  Județean Mureș, comisar-șef Constantin Mihalache.

Lorena PINTILIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Coregraful Daniel Pop, performance în Regatul Maroc

Distribuie Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, împreună cu Ambasada României în Regatul Maroc, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.