Home / Administratie / VIDEO: Monumentul Latinității din Târgu Mureș degradat în urma unor ”lucrări de întreținere”

VIDEO: Monumentul Latinității din Târgu Mureș degradat în urma unor ”lucrări de întreținere”

Distribuie

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a publicat miercuri, 29 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, un material video în care atenționează cu privire la degradarea Monumentului Latinității amplasat în fața Palatului Administrativ din Târgu Mureș.

”Așa arată Monumentul Latinității din Târgu Mureș, în ajunul Zilei Naționale, după “lucrările de întreținere” realizate ieri de Primăria municipiului Târgu Mureș. Am sesizat Poliția municipiului Târgu Mureș, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş. Aștept, în regim de urgență, explicații publice de la primarul Soos Zoltan, precum și măsurile care vor fi luate. Monumentul Latinității din Târgu Mureș este o copie după cel dezvelit în 1924. Atunci, primarul Emil Dandea spunea că “acest simbol de bronz al latinității noastre va fi în ochii fiecărui cetățean și simbolul puterii conștiente a neamului românesc”. Acestui simbol îi suntem datori cu respect”, a precizat prefectul Ciprian Dobre.

La data de 28 noiembrie, între orele 12.00 – 14.00, o echipă de muncitori cu echipamente speciale a intervenit asupra Monumentului Latinității, în urma intervenției rezultând găurirea membrului drept spate al monumentului.

Replica primarului Soós Zoltán

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a publicat miercuri, 29 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, un text prin intermediul căruia îi răspunde prefectului Ciprian Dobre în cazul degradării Monumentului Latinității amplasat în fața Palatului Administrativ Târgu Mureș.

Redăm așadar, în rândurile de mai jos, conținutul integral al textului publicat de primarul municipiului Târgu Mureș:

”Câteva mențiuni pe marginea afirmațiilor false ale domnului Ciprian Dobre:

În calitatea sa de Prefect, acesta ar trebui să asigure legalitatea în loc să devină un campion al minciunii.

Din documentația fotografică realizată înainte de restaurare reiese clar că un defect de turnare exista și înainte pe suprafața statuii dar era mai puțin vizibil tocmai datorită acumulării de depuneri de-a lungul anilor și a întunecării culorii suprafeței.

Restaurarea a fost realizată de unul dintre cei mai respectați sculptori din județ și de o echipă de sculptori profesioniști, aceiași care au creat și Grupul statuar Școala Ardeleană. Pe parcursul procesului de întreținere, orice problemă depistată a fost semnalată Primăriei și personalului Muzeului Județean Mureș. Personalul Muzeului Județean Mureș a confirmat faptul că și fotografiile monumentului, realizate cu ani în urmă, prezentau această deficiență.

Sculptorul care a efectuat restaurarea ne-a informat, de asemenea, cu privire la istoricul statuii, despre faptul că este vorba de un defect de turnare care se presupune că a existat în momentul realizării, iar corectarea acestuia ar fi necesitat o procedură specială care nu ar fi putut fi posibilă fără permisiunea Ministerului Culturii și a acordului artistului.

Înțeleg că nici cei patru ani în care a fost președinte al Consiliului Județean și nici activitatea sa intensă din ultimele luni nu i-au dat ocazia domnului Prefect să examineze în detaliu statuia din fața Prefecturii, însă ar fi fost suficient să dea un singur telefon și ar fi primit toate clarificările necesare înainte să lanseze minciuni despre una din operele de artă istorice ale orașului Târgu Mureș.

Sugerăm domnului Prefect să încerce măcar să își ceară scuze în mod public pentru folosirea unei sărbători naționale ca instrument politic.”

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conducere nouă la TNL Târgu Mureș

Distribuie Echipa de tineret a PNL Târgu Mureș și-a ales vineri, 23 februarie, un nou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.