Home / Invatamant / FOTOREPORTAJ: Moștenirea Marii Uniri prețuită la Școala Gimnazială ”Romulus Guga”

FOTOREPORTAJ: Moștenirea Marii Uniri prețuită la Școala Gimnazială ”Romulus Guga”

Distribuie

Școala Gimnazială ”Romulus Guga” din Târgu Mureș a găzduit miercuri, 29 noiembrie, un Spectacol Omagial dedicat Zilei Naționale a României.

Evenimentul a conținut un program foarte consistent pregătit de către elevii și cadrele didactice ale gimnaziului: un cuvânt de deschidere rostit de către Lăcrămioara Bendriș, profesoară de Istorie, ”Ziua Unirii” – un moment cu elevi din clasele a IV-a A și a III-a B coordonați de prof. înv. primar Iuliana Popa și Lavinia Bugnar, ”E țara-n sărbătoare!”, ”România mea” și ”Legământ” – moment artistic pregătit de grupul claselor primare, ”Românie, mândru plai!” – cântec interpretat de elevii clasei a III-a A coordonați de prof. înv. primar Georgeta Ianoș, recital de poezie susținut de Alex Șai, elev în clasa a V-a A, moment artistic pregătit de Corul școlii condus de prof. Andreea Călușer și recital de poezie susținut de Alexandru Căpâlna, elev în clasa a VIII-a A.

”În fiecare an, în data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României simțim aceiași emoție puternică care ne unește în jurul acestei mari sărbători care ne aparține tuturor. Indiferent de unde venim, indiferent unde suntem azi și oriunde ne vor duce pașii în viitor, astăzi toți suntem români. Idealul Unirii a fost râvnit de strămoșii noștri secole de-a rândul, fie că l-au șoptit în rugăciune sau l-au strigat în lupte și răscoale, plătind, nu de puține ori, cu suferință, cu sânge sau chiar prețul vieții. Acum 105 ani, acest vis măreț a devenit realitate. La 1 Decembrie 1918, toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național: România. Astfel unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei și implicit a Banatului, Crișanei și Maramureșului a dus la constituirea României Mari”, a rostit prof. Lăcrămioara Bendriș.

În același emoționant discurs, prof. Lăcrămioara Bendriș a subliniat că Unirea cea Mare, înfăptuită la 1 decembrie 1918, ”a fost un act de profundă dreptate națională”, respectiv ”rezultatul luptei milenare a românilor din întreg spațiul carpato-danubiano-pontic și nu a fost un dar al puterilor străine.”

”Ea a fost înfăptuită de către popor și pentru popor, iar ceea ce înfăptuiește o națiune poartă pecetea veșniciei. Dragi colegi, dragi elevi, dragi români, lecția pe care ne-au dat-o înaintașii noștri este despre credință. Așa cum ei nu și-au pierdut credința că într-o zi toți vor fi unul, așa noi astăzi trebuie să prețuim această moștenire, având crezul că uniți vom rămâne o națiune puternică, demnă și respectată și datoria de a păstra ca fiind cele mai prețioase, libertatea, pacea și unitatea. În cinstea tuturor care s-au sacrificat pentru România noastră de azi și în cinstea urmașilor acestora, a noastră, a tuturor, vă doresc un binecuvântat La mulți ani, români, La mulți ani, România!”, a mai transmis prof. Lăcrămioara Bendriș.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                   DISPOZIŢIA NR.54 din 23 februarie 2024 privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.