Home / Administratie / FOTOREPORTAJ: ”Sărbătoare a unității”, de 1 Decembrie, la Târgu Mureș

FOTOREPORTAJ: ”Sărbătoare a unității”, de 1 Decembrie, la Târgu Mureș

Distribuie

Frumoasa poveste a ceremoniilor militare organizate la Târgu Mureș cu prilejul Zilei Naționale a României a fost completată vineri, 1 decembrie, cu o nouă filă memorabilă. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județul Mureș, cu sprijinul Garnizoanei Târgu Mureș, al Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Municipiului Târgu Mureș, fiind răsplătit cu aplauze generoase, din inimă, din partea numeroșilor mureșeni veniți în Piața Victoriei să sărbătorească cea mai importantă zi a națiunii.

Invitație la ”frumusețe sufletească”

Sărbătoarea a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș, moment urmat de intonarea Imnului Național al României, live, de către Sorin Lupu, tenor la Opera Națională Română Cluj Napoca, și de o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în fruntea căruia s-a aflat părintele Iacob Răzvan Șulea, protopopul ortodox al municipiului Târgu Mureș.

”Colaborarea dintre Biserică și Stat are drept țintă omul și împlinirea lui spiritual-materială. Astăzi, poate mai mult ca oricând suntem invitați la bunătate, frumusețe sufletească, sensibilitate la problemele aproapelui și, de ce nu, la răbdare și smerenie în fața încercărilor globale. Să nu uităm că parcurgem frumoasa perioadă a Postului Nașterii Domnului, perioadă ce se dorește a fi o stare de reconciliere între om și Dumnezeu”, s-a adresat celor prezenți protopopul ortodox al municipiului Târgu Mureș.

Scurtă lecție de Istorie

Despre semnificația zilei de 1 Decembrie a vorbit apoi prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane ”Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, prilej cu care auditoriul a aflat că din Târgu Mureș au fost delegate 10 persoane să participe la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

”Atunci, la 1 decembrie 1918, la ora 12, în prezența a peste 100.000 de oameni, cei 1.228 de delegați au adoptat în unanimitate Rezoluția de Unire a Transilvaniei cu România. Un martor de la evenimentele de la 1 decembrie relata că în momentul în care s-a proclamat Unirea, citez, ”lumea era cuprinsă de delirul bucuriei meritate, mulți plângeau, alții îngenuncheau și înălțându-și privirile și mâinile spre Cer rosteau rugăciuni atât de fierbinți că trebuiau să se audă până la al șaptelea Cer”. La 14 decembrie 1918, o delegație de ardeleni din care făceau parte episcopul Iuliu Hossu și episcopul ortodox Miron Cristea au prezentat regelui Actul Unirii”, a afirmat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Îndemn la respect reciproc

În continuare, a luat cuvântul Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, care a militat pentru unitate, diversitate culturală și respect reciproc în ”Orașul Trandafirilor”.

”Conceptele de unitate și diversitate se regăsesc exemplificate poate cel mai bine din întreg arealul țării noastre aici, la Târgu Mureș. Și asta e o mândrie pentru noi. 1 Decembrie nu este numai ziua de naștere a unei națiuni moderne, este o zi care înseamnă diversitate culturală, înseamnă acceptare și respect reciproc. Am spus și cu alte ocazii, valoarea locului o dau oamenii”, a menționat Soós Zoltán.

”Îndemnul meu în această zi cu deosebită semnificație este să ne respectăm. Să ne autodepășim și să ne implicăm ca acest oraș și această comunitate să se dezvolte și să reflecte cu mândrie sentimentul de ”acasă” pentru noi toți”, a adăugat primarul municipiului Târgu Mureș.

”Împreună”, cuvântul cheie

La ceremonie a participat și Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, care a lansat celor prezenți un mesaj de unitate, pentru ”a redobândi echilibrul în societatea noastră” și pentru ”a trece cu bine peste toate provocările prezente”.

”Suntem prezenți astăzi în Piața Victoriei pentru a sărbători Ziua Națională a României, o zi cu profunde semnificații istorice pentru noi toți. Există o vorbă veche care spune: ”dacă vrei să mergi repede, mergi singur; dar dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună cu alții, împreună cu concetățenii tăi.” Împreună. Acesta este cuvântul cheie al acestei zile, noi, toți din județul Mureș, simțim nevoia de stabilitate având în spate un trecut greu. Dar evoluția societății și educația ne-a arătat că diversitatea și interculturalitatea sunt vectorii care dau unicitate acestui județ. Noi, actorii decizionali din județul Mureș, trebuie să fim conștienți că împreună, uniți de aceeași parte a baricadei, vom putea să depășim crizele la care am fost supuși în ultima perioadă”, a punctat președintele Consiliului Județean Mureș, care deține și funcția de președinte al UDMR Mureș.

2024, ”an al unității noastre”

Discursul de final i-a aparținut prefectului Ciprian Dobre, care a subliniat că ”1 Decembrie reprezintă pentru fiecare român sărbătoarea unității și sărbătoarea Marii Uniri a României.”

”Este o zi în care cinstim deopotrivă trecutul nostru, națiunea noastră, dar și pe cei care prin sacrificiul lor au clădit ceea ce noi astăzi spunem cu mândrie România”, a punctat Ciprian Dobre.

Prefectul județului Mureș a enumerat apoi principalele provocări pe care anul 2023 le-a adus nu doar județului Mureș, ci și României, cum ar fi criza energetică și conflictele armate care reliefează cât de importantă este pacea, și a afirmat, referindu-se la anul 2024, că acesta ”trebuie să fie un an al unității noastre, și nu al dezbinării.”

”Cred că unitatea noastră ne va ajuta să evităm stângăciile și bâlbâielile de astăzi. Îmi exprim speranța că în 2024 fiecare dintre noi vom face compromisurile necesare pentru mai binele mureșenilor și a târgumureșenilor. Cred, în egală măsură, că responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi și cred, de asemenea, că vom putea face loc și în administrația publică competenței și, de asemenea, integrității”, a mai spus Ciprian Dobre.

Depuneri de flori și parade

Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane de flori, pentru cinstirea memoriei eroilor neamului românesc, la Monumentul Latinității ”Lupa Capitolina” aflat în fața Palatului Administrativ, după care a urmat mult așteptata paradă militară și la fel de așteptata paradă a portului popular.

Text: Alex TOTH

Foto: Alex TOTH, Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                   DISPOZIŢIA NR.54 din 23 februarie 2024 privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.