Home / Slider / EXPLICAȚIE. ”Bradul din textile” de la Târgu Mureș, proiect social și tentativă de record mondial!

EXPLICAȚIE. ”Bradul din textile” de la Târgu Mureș, proiect social și tentativă de record mondial!

Distribuie

Luni după-masă, 4 decembrie, o echipă de muncitori a început să monteze, în zona Ceasului de Flori din Târgu Mureș, un brad de Crăciun un pic mai atipic. Acesta este realizat din fâșii de material textil multicolor prinse de un schelet metalic care are o formă conică și seamănă foarte mult cu un cort.

Critici și ironii

Reacțiile au apărut, aproape instantaneu, pe rețelele de socializare.

Pe de o parte, au fost exprimate foarte multe opinii critice, cu tentă ironică, la adresa actualei administrații din Târgu Mureș, din care am selectat câteva:

– ”Foarte frumos, se aseamănă cu un coif de clovn.” (Gicu Sebezan);

– ”Horror! Simbolul sărbătorilor de iarnă?” (Elena Liliana);

– ”Ăsta e brad sau cort?” (Lori Chertes);

– ”Brad din lipideu.” (Rognean Alexandru-Sergiu);

– ”Pomul ăsta de iarnă se face din covoare că sunt invitați indienii apași. Invitatul principal va fi Winnetou. Acolo se vor face urările de sărbători.” (Niky Montana);

– ”Mulțumim frumos domnule primar ,doar cu ocazia asta vor înțelege și copii noștri în ce locuiesc indienii.” (Loredan Mosneag).

Explicația oficială: brad ”care unește indivizi și comunități”

În aceeași zi de luni, seara, a venit și explicația pentru noul brad. Reprezentanții Festivalului Cultural Alternativ Kult, au scris, pe rețeaua de socializare Facebook, că lucrarea amplasată lângă Ceasul de Flori din Târgu Mureș este, de fapt, ”un brad de Crăciun tricotat manual, care unește indivizi și comunități.”

Redă, în rândurile de mai jos, conținutul integral al comunicatului:

”La inițiativa unei organizații civile, bradul de Crăciun de anul acesta este un simbol al unității, care transcende diferențele individuale, politice, naționale și culturale.

Motto-ul festivalului nostru este „Poveștile ne leagă!”, iar acest slogan ne încurajează să îndrăznim să ne conectăm cu noi înșine și unii cu alții, pentru a putea încetini ritmul prea alert al vieții și pentru a ajunge la propria noastră poveste. Credem că mulți oameni mici, în multe locuri mărunte, dacă fac lucruri mici pot schimba fața lumii!

Povestea unui copac infinit începe cu primul pas, al tău! Dacă ne unim visele, indiferent de cultură, naționalitate, concepții şi preconcepții putem aşeza oraşul nostru pe harta lumii în cadrul unui record Guiness.

Fii şi tu parte din acest proiect!

În septembrie 2022, Festivalul Cultural Alternativ Kult s-a adresat unor organizații sau indivizi să tricoteze sau să croșeteze un fular de festival comun, format din piese cu lățimea de 20 centimetri.

Inițiativei i s-au alăturat persoane fizice, familii, organizații civile, grupuri de dans, companii multinaționale, firme mici şi mijlocii, grădinițe, universități, asociații, primării şi personalități publice, formații din țară şi de peste hotare. Fularele au sosit din Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.

Participanții la acest proiect ne-au împărtășit cele mai amuzante povești de familie născute sau repovestite în timpul tricotării. Prima prezentare publică a fularului a avut loc la Kult Fest-ul din decembrie 2022, în Palatul Culturii. În iunie 2023, în Cetatea Medievală, publicul din Târgu Mureş a putut admira piesa de peste 2.500 de metri lungime, ca element decorativ al festivalului.

Festivalul nostru se pregătește și pentru doborârea unui record Guinness, la care şi tu poți să participi, la categoria fular de festival, care trebuie să fie format din piese tricotate manual din cât mai multe țări ale lumii. Acest fular multicultural va fi expus public în decembrie, pe bradul de Crăciun al orașului la Ceasul cu Flori.

Festivalul nostru a ajuns la a patra ediție, iar seria noastră de evenimente atrage publicul cu programe literare și de arte plastice, târg de carte, expoziții neobișnuite, prelegeri, discuții, prezentări de carte, activități interactive, ateliere, toate acestea, desigur, în proximitatea esențială a muzicii, concertelor și a petrecerilor.”

Dan Mașca: ”Spațiul public nu este doar al unora”

Marți, 5 decembrie, omul de afaceri Dan Mașca, fondator al Partidului Oamenilor Liberi Târgu Mureș a combătut ideea de unitate prezentată de reprezentanții Festivalului Cultural Alternativ Kult cu argumentul că proiectul a ocupat spațiul public târgumureșean fără să fi participat la vreun concurs transparent de proiecte.

”Cum anume să unească ceva ce tratează pe unii din comunitate altfel decât pe alții? Vezi cultura, sportul, firme etc. Spațiul public nu este doar al unora. Nu există nicăieri postat de la început de an vreun anunț prin care se pot depune proiecte ce susțin ideea de unire a unora cu alții. Dubla măsura nu a unit și nu va uni niciodată. Lipsa comunicării transparente, făcuta la timp, promovarea unora în defavoarea altora nu va uni niciodată”, a scris, pe rețeaua de socializare Facebook, Dan Mașca.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premierul României, compliment politic pentru Dumitrița Gliga, președintele PSD Mureș

Distribuie Prim-ministrul României și președintele Partidului Social Democrat, Ion-Marcel Ciolacu, a participat vineri, 23 februarie, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.