”Spiritul Crăciunului este dovada vie că Dumnezeu sălăsluiește în noi”.Dialog de taină cu scriitorul Călin Pintea. Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 204 Vizualizări

”Spiritul Crăciunului este dovada vie că Dumnezeu sălăsluiește în noi”.Dialog de taină cu scriitorul Călin Pintea.

Într-o atmosferă încărcată de spiritualitate și tradiție, Biserica din Bolintineni a fost martora unui sepctacol desăvârșit, în care prietenia și credința s-au unit într-un mod armonios. După ce a săvârșit Sfânta Liturghie, părintele prof. Dr. Iuliu Florea, un preot cu alese calități sufletești, a fost colindat și felicitat cu ocazia numelui ce îl poartă, sărbătorit astăzi, 21 decembrie, de Sfânta Iuliana. Mai multe detalii aflăm de la organizatorul evenimentului surpriză, scriitorul Călin Pintea.

Târgu-Mureșul este un…târg, așa că vorba zboară repede: Am înțeles că Duminica trecută, în 17 Decembrie, la biserica din Bolintineni s-a sărbătorit ceva aparte. Despre ce este vorba?

Nimic deosebit. Un grup de prieteni a hotărât să se strângă în acest loc, atât pentru a se așeza în lumina lui Hristos, cât și pentru a o sărbători cu câteva zile înainte pe Sfânta Muceniță Iuliana, dar și pe cei care îi poartă numele: Julieta, Giulia, Iulian, sau…Iuliu, așa cum se numește Părintele micuțului așezământ.

Este o practică obișnuită prăznuirea Iulienilor?

Acum am făcut-o pentru prima oară, dar ne dorim să permanentizăm această celebrare, fiindcă nu-i altceva decât o dulce așezare în Cuvântul Viu. Din păcate uităm prea ușor de miracolul lucrurilor care ne leagă și preferăm substitute fel de fel. Criza de sensibilitate a omului modern este o realitate incontestabilă, fiind vizibilă peste tot, indiferent dacă vorbim de artă, prietenie, ori legătura dintre soți. Noroc cu biserica, probabil unul dintre ultimele bastioane ale freamătului interior care ne mai salvează de neant.

Ce este mai important, locul sau starea?

Înclin să cred că locul aduce cu sine și starea. Vedeți, ne-am obișnuit să aniversăm persoanele dragi la restaurant. Nu zic că-i rău, însă întâlnirea noastră de la sfârșitul săptămânii este o mărturie că putem transforma sufletul în floare chiar și într- un local de cult. Drept dovadă am colindat, s-au recitat poeme și cineva a dezlegat câteva pagini dintr-o carte care abia așteaptă să se întrupeze în zbor. La prima vedere nimic special, dar atmosfera de intimitate, profunzime și empatie ne-a umplut inimile de o caldă bucurie. Nu-i așa că „n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit”?

Este necesar să perpetuăm asemenea „pretexte” pentru a ne întâlni?

Firește. Uitarea este o formă de neiubire, iar clipele de apropiere pe care le putem zămisli sunt în primul rând daruri ce ne recuperează pentru noi. Așadar, pledezpentru apropiere, fraternitate și empatie, odată în plus acum, în pragul sărbătorilor. La urma urmei cam toți avem nevoie să auzim îndemnul „Lazăre, ia patul tău și umblă” și…ce minunat este să intri în rolul Tatălui.

Două vorbe despre Sfâna Iuliana?!

A fost o fecioară care la doar 18 ani și-a asumat sacrificiul suprem de dragul iubirii de Hristos. Este ocrotitoarea familiei și în mod deosebit a femeilor care sunt aproape de momentul în care vor aduce pe lume prunci. Ce bine ar fi dacă tinerele mame însărcinate s-ar încrede în ajutorul ei…

Ne îndreptăm spre Sărbătoarea Nașterii Domnului, cum ar trebui să întâmpine creștinii acest eveniment religios?

Omul eshatologic nu trebuie să trăiască într-o dulce letargie a așteptării proniei divine care – nu-i așa? – se revarsă peste toți ca urmare a marii iubiri ce ne-o poartă Dumnezeu, ci într-un demers cinetic de căutare, înțelegere și cunoaștere a Cuvântului Întrupat. Cum poate face asta? Însuflețind trezvia inimii, iubind mai mult și intensificând fapta ziditoare. Pofta va veni mâncând, iar asfel își va îmbogăți comoara.

Ne stă în putință să facem pași în direcția asta?

Cred că merită să încercăm. Avem în noi o puritate aparte, fiindcă trăim într-o comuniune cu îngerii, așa că hai să scoatem la iveală frumusețile din noi.

Mulțumesc. La mulți ani, să ne reîntâlnim cu bine.

Sărbători fericite. Spiritul Crăciunului este dovada vie că Dumnezeu sălăsluiește în noi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE