Home / Comune / VIDEO: Uratul Colacului, tradiție de Bobotează la Lunca Tecii

VIDEO: Uratul Colacului, tradiție de Bobotează la Lunca Tecii

Distribuie

A devenit o tradiție la Lunca Tecii ca în preajma Bobotezei lumea să petreacă la Căminul Cultural cu ocazia tradiționalului Bal al Ionilor. Așa se face că și în acest an, mai exact sâmbătă, 6 ianuarie, luncanii și-au cinstit cum se cuvine tradiția și au marcat o nouă ediție a Balului Ionilor.

Dacă în anii trecuți, călăreții satului vesteau balul de la cămin, în acest an s-a păstrat doar ritualul călărețului și al colacului, în centrul satului, moment care prefațează de regulă balul. Și de această dată, responsabil cu uratul colacului a fost Iuliu Pasidea, starostele tradițional al Balului Ionilor de la Lunca Tecii.

„Noi, luncanii toți, cu mic cu mare, la Primărie venim, un an bun să vă dorim, pe Ionii noștri să-i sărbătorim, că-s oameni gospodari, cumsunt cei mai mulți luncani, la mulți ani să le urăm, și cu toți să-nchinăm, și după ce închinăm, colacul să-l urăm, găleata s-o răsturnăm, și la bal cu voie bună, pe tot omul să-l chemăm”, a fost mesajul transmis de Iuliu Pasidea alaiului prezent în fața Primăriei Lunca.

Potrivit acestuia, Uratul Colacului este un obicei moștenit de la înaintași, respectat și dus mai departe de generațiile actuale în zi de Bobotează.

„Uratul Colacului este o urare adresată truditorilor pământului, urare de belșug și prosperitate pentru oamenii gospodari, dar și o poveste a pâinii. Pornind de la bobul de grâu, prin truda mâinilor și sudoarea frunții, omul de la țară a știut să facă o pâine bună, aburindă, atât de necesară pe masa copiilor lui și a familiei sale, La Lunca, uratul colacului se face de regulă de un om mai bătrân care neapărat trebuie să aibă un pahar de vin în mână și care are neapărat nevoie de ajutoare, altfel nu iasă urarea.”, a spus Iuliu Pasidea.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Imobil de 138 de metri pătrați din Bălăușeri, concesionat

Distribuie Primăria Comunei Bălăușeri concesionează clădire, în suprafață de 138 de metri pătrați, și teren …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.