Grădina Zoologică din Târgu Mureș, în fruntea salvării bovinelor autohtone Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Grădina Zoologică din Târgu Mureș, în fruntea salvării bovinelor autohtone

Grădina Zoologică din Târgu Mureș se implică activ în salvarea unei rase autohtone de bovine denumită „Mocăniță”.

Această rasă montană se caracterizează prin talia sa mică și o culoare galbenă, brunie și plumburie. Aceste bovine produc, în medie, 1500 de litri de lapte de o calitate excepțională, având cel mai ridicat procent de grăsime (până 4,5%) dintre toate rasele românești de taurine.

Originea rasei „Mocănița” este încă un subiect de dezbatere. Unii specialiști români susțin că aceasta aparține tipului brachicer, în timp ce alții cred că rasa are o origine primigenă, adaptată la condițiile pedoclimatice specifice regiunii montane.

„În istorie, rasa „Mocănița” era răspândită pe larg, fiind prezente în zonele muntoase ale întregii țări. Din păcate, datorită încrucișărilor cu rasele Schwyz și Pinzgau începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, rasa a dispărut treptat.

Această rasă de bovine, extrem de rezistentă la condițiile aspre și capriciile vremii, este considerată primitivă și prezintă aptitudini universale în producție (muncă, lapte, carne). Boii sunt rezistenți și bine adaptați terenului accidentat al munților, fiind folosiți și în activitățile forestiere”, se precizează pe pagina de Facebook a grădinei zoologice.

Unicul exemplar al acestei rase prezentat într-o grădină zoologică din țară se află la Târgu Mureș. Grădina Zoologică din Târgu Mureș își propune să salveze și să reintroducă această specie, participând activ la acest efort prin crearea unui nucleu de reproducție. Într-o veste îmbucurătoare, exemplarul prezent la Târgu Mureș a adus pe lume o vițică sănătoasă, care poate fi vizitată de către public. Am numit-o Speranța, având încrederea că și ea va contribui la conservarea acestei specii tradiționale și autohtone.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE