INTERVIU cu președintele Mathias Corvinus Collegium, o instituție a excelenței în educație Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 438 Vizualizări

INTERVIU cu președintele Mathias Corvinus Collegium, o instituție a excelenței în educație

Mathias Corvinus Collegium (MCC) este un centru de excelență educațională care are mai multe filiale la nivel național, una dintre acestea regăsindu-se în Municipiul Târgu Mureș. Instituția oferă sprijin elevilor îndeletniciți prin intermediul unor training-uri gratuite care vin în completarea educației școlare și îi ajută pe elevi să își gestioneze mai bine propriile talente.  În Transilvania, activitățile organizației includ programe educaționale care acoperă întregul spectru educațional, de la nivelul ciclului gimnazial până la cel universitar. Organizația funcționează independent de instituțiile școlare publice și își propune să cultive sămânța succesului, sădită prin educația deprinsă în colectivitatea școlară. Centrul promovează performanța în rândul elevilor silitori și înzestrați, oglindită în rezultate școlare și extra-școlare remarcabile. Despre activitățile desfășurate în cadrul acestui centru, despre profesorii coordonatori, disciplinele de învățământ, oportunitățile școlare și altele, aflați în interviul următor, susținut cu Talpas Botond, președintele Mathias Corvinus Collegium.

Reporter: Câți copii și câți profesori coordonatori totalizează, la momentul actual, centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Târgu Mureș?

Talpas Botond: În centrul MCC din Târgu Mureș, 75 de elevi din clasele V-VIII și 270 de liceeni participă la programele noastre. Colaborăm cu 6 profesori de limba română și engleză, iar cursurile sunt ținute de specialiști din toată țara și din străinătate.

Rep.: Ce activități desfășurați în cadrul centrului?

T.B.: Activitățile organizate de MCC includ programe educaționale de la nivel de ciclu gimnazial până la nivel universitar sau postuniversitar. În România, de acestea beneficiază peste 2.000 de tineri din mai multe orașe. Organizația are nouă centre în țară: Arad, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș și un centru în inima naturii, lângă satul Iacobeni în județul Harghita.

Paletă largă de cursuri școlare gratuite

Rep.: La ce discipline sunt pregătiți elevii?

T.B.: Educația în MCC se desfășoară pe 4 nivele: clasele V-VIII, liceu, universitate și studii postuniversitare. Toate activitățile și cursurile sunt gratuite. Ele se desfășoară în limba maghiară, română, engleză și toți tinerii beneficiază de cursuri de limba engleză și română. Între cursurile de formare adresate copiilor din clasele V-VIII se numără: Lumea dronelor, Robotică, Experimente de fizică, Astronomie și fizică spațială, Bazele domeniului finanțelor, Lumea băncilor, Simulări de afaceri, Curs de prim ajutor, Pericolele dependențelor, Educație sanitară, Presa și citirea critică a știrilor, Marketing, Securitate cibernetică, Scriere creativă, Dezvoltarea personalității și Rezolvarea problemelor. În programul nostru învățarea este diversificată prin activități experimentale, tabere de vară, evenimente de caritate și programe pentru toată familia. Activitățile sunt centrate pe dezvoltarea personală și inteligența emoțională.

Liceenii pot urmări cursuri online despre economie, istorie modernă, relații internaționale, studii sociale, psihologie, drept, scriere academică, literatură, istorie. Pe lângă sistemul de e-learning, elevii pot participa la cursuri de weekend, workshop-uri, tabere și excursii tematice. De asemenea, le oferim sprijin în planificarea carierei.

Programul universitar oferă cursuri, workshopuri și alte activități gratuite tinerilor care studiază la o universitate din Cluj-Napoca. Portofoliul de cursuri este foarte variat, adaptat la nevoile și interesele studenților. Oferim o pregătire interdisciplinară, de înaltă calitate cu profesori locali și internaționali, experți în domeniul lor. De exemplu, în semestrul trecut studenții au participat la cursuri în domeniul FinTech, inteligență artificială, drept economic internațional, arhitectură tradițională sau dezbateri.

Tinerii au cazare gratuită în căminul instituției, le oferim consiliere profesională, feedback individual, cât și sprijin în participarea la diferite competiții și conferințe. În semestrul trecut, 12 studenți au studiat în străinătate în diferite programe de cercetare din Austria, Azerbaidjan, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria, Suedia și Turcia.

Rep.: Cum sunt selecționați elevii pentru a participa la cursurile MCC?

T.B.: Elevii și studenții pot aplica în perioadele de admitere despre care pot afla pe pagina de web mcc.ro/ro. Criteriile sunt diferite pentru fiecare nivel de educație, dar ceea ce au ele în comun este că suntem în continuă căutare de tineri curioși, motivați, deschiși la lucruri noi. Contează mai mult atitudinea și dorința de a învăța decât performanța de la școală.

Rep.: Care este obiectivul principal al acestui centru?

T.B.: Scopul principal este să sprijinim tinerii talentați și motivați, indiferent de mediul lor financiar şi social. MCC oferă pregătire extrașcolară gratuită, utilă, predare de limbi străine și o comunitate incluzivă tinerilor. Organizația nu este nici un concurent, nici o alternativă la instituțiile educaționale publice, dar cursurile pe care le oferă ajută tinerii să performeze mai bine în sistemul tradițional de învățământ. Dorim ca ei să dobândească cât mai multe cunoștințe în diverse domenii, să fie familiarizați cu procesele internaționale. Încurajăm studiile și vizitele în străinătate, networking-ul cu academici, cercetători și tineri din alte țări. În același timp dorim ca tinerii să se întoarcă în țară, să-și plănuiască viitorul și să-și folosească acasă relațiile și competențele obținute. MCC contribuie la formarea tinerilor care doresc să fie de ajutor în comunitățile lor, se simt responsabili pentru mediul lor și pentru societate, astfel pot deveni reprezentanți de valoare ai vieții culturale, economice și sociale.

Perspectivele pentru anul 2024

Rep.: Care sunt perspectivele pentru anul 2024?

T.B.: Continuăm activitățile începute, facem tot posibilul să oferim tinerilor cea mai bună calitate în educație și o comunitate primitoare. Construim mai departe rețeaua de participanți și specialiști și încercăm să ajungem la cât mai mulți elevi și studenți cu programele noastre. Dorim să lucrăm împreună cu organizații locale, școli, universități și mediul academic. Pe lângă programele educaționale dorim să facem parte din comunitățile locale. Organizăm evenimente publice, discuții și dezbateri în mai multe orașe unde încercăm să depășim și barierele lingvistice. De exemplu, în ianuarie am avut un invitat special în Cluj, Dr. Virgil Adumitroaie, un cercetător român la NASA, care a ținut o prelegere interesantă despre secretele universului şi marile descoperiri din ultimele decenii. La următorul eveniment din Târgu Mureș, în 21 februarie, speakerul invitat va fi Dr. Ashley Frawley, sociolog la Universitatea din Kent și cercetător invitat la MCC Bruxelles, care va vorbi despre problemele legate de sănătatea mintală a oamenilor. Participăm și la evenimente locale, precum Zilele Orașului, și organizăm conferințe dedicate părinților și cadrelor didactice.

Performanțele educaționale ale elevilor MCC

Rep.: Care ar fi cele mai semnificative distincții obținute de elevii centrului MCC până la momentul actual?

T.B.: Datorită programelor MCC, elevii sunt mai încrezători la școală, în competiții și într-o serie de activități. Copiii au câștigat premii la concursuri internaționale și naționale de matematică, olimpiade de geografie și istorie, concursuri de limbă și literatură română și maghiară, concursuri de ortografie și chiar concursuri de pian. Liceenii au publicat articole, studii, au participat la concursuri de istorie, limbă și literatură, la concursuri de traduceri. Suntem mândri și de studenții din Cluj care au fost admiși la numeroase universități și programe de cercetare din lume. Tinerii sunt foarte activi și motivați, de exemplu avem deja 2 studenți sau alumni MCC care au fost admiși la ESMT Berlin, o universitate europeană de top. Recomand liceenilor concursul bilingv Problema Solvenda Romania la care înscrierile încep în curând. Tema concursului este rezolvarea unor probleme istorice, regândirea istoriei, iar scopul lui este de a familiariza tinerii cu fondul metodologic al rezolvării problemelor și de a-i oferi abilități analitice și de prezentare pe care le pot folosi în viitor. Acest concurs se organizează în fiecare primăvară. Așteptăm participarea echipelor de câte 3 elevi de liceu din toată țara.

Rep.: Care ar fi concluziile anului 2023 la nivel de performanță educațională în județul Mureș?

T.B.: Din punct de vedere educațional, centrul din Târgu Mureș se încadrează în rețeaua MCC, oferă aceleași cursuri și posibilități ca și celelalte din țară. Avem o comunitate foarte activă în Târgu Mureș. La programe participă nu numai elevi din oraș ci și din împrejurimi. Colegii primesc feedbackul că tinerii vin cu drag la activități și chiar așteaptă orele ținute la MCC, iar liceenii participă ca voluntari la multe evenimente și festivaluri. Ne bucurăm că am reușit să organizăm și evenimente pentru părinți și cadre didactice, dar au avut loc și excursii și activități unde au participat copiii alături de întreaga familie.

A consemnat, Mădălina ROHAN

Sursa foto: Népújság

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE