Home / Slider / INTERVIU. Regal național de dans sportiv, în 2-3 martie, la Târgu Mureș

INTERVIU. Regal național de dans sportiv, în 2-3 martie, la Târgu Mureș

Distribuie

Sala Sporturilor ”Simon Ladislau” din municipiul Târgu Mureș va găzdui, în weekendul 2-3 martie, ediția din acest an a Campionatului Național de Dans Sportiv. Competiția este organizată de către Federația Română de Dans Sportiv, organism prezidat de reghineanul Vasile Gliga, și promite să aducă la start cei mai valoroși practicanți ai dansului sportiv din România.

Reporter: Care este povestea organizării la Târgu Mureș a Campionatului Național de Dans Sportiv?

Vasile Gliga, președintele Federației Române de Dans Sportiv: Este o competiție foarte importantă pentru Federație, deoarece Campionatul Național de Dans Sportiv desemnează campionii și vicecampionii naționali care ne reprezintă la Campionate Europene și la Campionate Mondiale, la Cupe Europene și la Cupe Mondiale. De aceea competiția este organizată de Biroul Federal, care își asumă toată organizarea, începând de la a aduce 24 de arbitri străini din diferite țări, care încearcă să fie foarte obiectivi, astfel încât cei mai buni sportivi să câștige. Ne-am orientat spre Târgu Mureș deoarece nu a mai fost organizat de mult timp un Campionat Național la Târgu Mureș și de obicei este mai accesibil un oraș aflat la mijlocul țării pentru a facilita deplasarea tuturor participanților din țară.  La această competiție vor participa cei mai buni dansatori din țară, de la toate cluburile. E multă muncă în spatele sportivilor și învingătorii trebuie să fie desemnați în mod obiectiv. Târgu Mureș cred că merită să organizeze acest campionat, deoarece mulți sportivi din Mureș au fost campioni mondiali și în Topul Mondial al Dansului Sportiv sunt și sportivi mureșeni. De exemplu, la Adulți îi amintesc pe Paul Moldovan și Cristina Tătar la Latino, respectiv pe Rareș Cojoc și Andreea Matei la Standard. Mureșul merită cu prisosință să organizeze Campionatul Național, pentru că și la categoriile de copii sunt mulți campioni și vicecampioni din județul Mureș.

Rep.: Cum vedeți evoluția dansului sportiv în România?

V.G.: Pe timpuri, la toate competițiile internaționale România era în ultima treime a clasamentului mondial, iar acum la nivel mondial suntem pe locul 3 în lume ca rezultate obținute la Campionate și Cupe Mondiale, precum și la Campionate și Cupe Europene. Ne putem mândri și cu dansatori români care dansează pentru alte țări, care au evoluat și au făcut performanță aici, dar și-au găsit susținere mai puternică în afara țării. În același timp, perechile românești se califică aproape în toate finalele Campionatelor Mondiale și Europene, lucru care acum 20 de ani nu se întâmpla. Aceste succese se datorează pregătirii și a deschiderii antrenorilor români pentru a aduce informații de pe plan mondial, deoarece la loturile naționale avem și antrenori de top mondial. Antrenau cândva campioni europene și mondiali și acum antrenează la noi în țară. Astfel s-a ajuns la performanțele de astăzi, iar aceste reușite mă bucură și sper să ne menținem în top și pe viitor.

Rep.: Ați făcut o analiză calitativă a evoluției dansului sportiv din România, însă întrebarea avea și o componentă cantitativă… A crescut cu mult numărul sportivilor legitimați, a antrenorilor și a cluburilor sportive?

V.G.: Județul Mureș, Târgu Mureș și Reghin au fost și în anii anteriori în topul național. Ca președinte al Federației, mi-am dat seama că pentru a crea o bază mare de selecție este important să fructificăm tot potențialul marilor orașe din țară și avem sportivi buni în finalele de Campionat Național din toate marile orașe: Timișoara, București, Constanța, Oradea, Iași, Piatra Neamț, Cluj Napoca, Reșița și așa mai departe. Ai o altă bază de selecție în momentul în care ai mai multe cluburi. Federația s-a preocupat să aibă mulți instructori și antrenori de dans sportiv și a fost deschisă în a-i accepta pe toți cei care au fost disponibili să muncească. Nu e ușor să lucrezi cu copiii, nu e ușor să lucrezi cu părinții, nu e ușor să organizezi competiții naționale, în timpul unui an competițional aproape în fiecare weekend este un concurs important, național sau zonal, unde se pregătesc și antrenorii. La Campionatele Naționale, noi desfășurăm competiția completă de cinci dansuri. Ca să stimulezi sportivii, ei trebuie să participe de mici la precompetițional, sunt competiții unde copiii dansează un dans sau două, sunt diferite niveluri de dans, de exemplu D, E, și abia la clasele superioare discutăm despre Campionate Naționale. Deci Campionatul Național de la Târgu Mureș va avea la start cei mai buni sportivi care dansează câte cinci dansuri, fie la Latino, fie la Standard.

Rep.: Sunteți membru al Prezidului Mondial… Ce înseamnă acest statut pentru dansul sportiv din România?

V.G.: Sunt vicepreședinte al Prezidului Mondial. Acest Prezidiu încearcă să fie obiectiv și să mențină un echilibru mondial, în sensul de a nu părtini niciun sportiv, nicio țară la competițiile internaționale. Arbitri sunt trași la sorți și sunt obiectivi, astfel încât sportivii care într-adevăr dansează cel mai bine să fie desemnați campioni. Nu pot să spun că am protejat România, dar faptul că nu au putut alte țări să își protejeze perechile lor, având și eu un cuvânt de spus, cred că a contat pentru performanțele sportivilor români pe plan mondial, în sensul în care nu am fost sabotați.

Rep.: Este costisitor sau nu să practici dans sportiv în România? Întreb aceasta din punctul de vedere al părinților care pun în cumpănă și aspectul financiar înainte de a-și înscrie copii la un sport.

V.G.: Pot spune din experiența de părinte și de bunic că analizând raportul cost-beneficii, după părerea mea, beneficiile sunt mai mari decât costurile deoarece formezi niște performeri. Copiii care fac performanță sunt pregătiți să muncească, să aibă o disciplină, un program, îi înveți să se lupte, fapt ce se aplică și în viața de zi cu zi. În general, cei care au făcut dans sportiv de performanță sunt leadershipi în orice domeniu își continuă activitatea. Pe lângă faptul că este importantă și dezvoltarea fizică, armonioasă, sunt și detalii cum ar fi controlul mișcării, controlul mimicii și capacitatea de a transmite publicului ceea ce dansezi, să te autocontrolezi, cred că e un câștig enorm pentru toții copiii care practică dans sportiv. Părinții care înțeleg acest lucru, într-adevăr își dau copiii la dans sportiv, la sport în general. Sigur, costurile pentru performanță sunt destul de mari pentru că orele de pregătire cu antrenori străini sunt costisitoare, ținuta pentru competiții internaționale, și nu numai, trebuie să fie impecabilă și să scoată în evidență părțile mai spectaculoase ale dansatorului. Toate acestea sunt făcute de către o echipă, de la designeri și oameni specializați în costume, până la antrenori de top mondial care știu ce să facă cu sportivii astfel încât dansul acestora să fie spectaculos și atractiv și plăcut vederii.

Rep.: Încotro se îndreaptă dansul sportiv din România? Ce perspective de dezvoltare are în țara noastră acest sport care deseori este comparat cu o artă?

V.G.: Trebuie să fim obiectivi și realiști. În ziua de astăzi tot mai puțini copiii sunt dispuși să facă mișcare și efort, din cauza activităților cu calculatoare, tablete, din cauza jocurilor pe calculator, și în acest sens dansul sportiv oferă o șansă copiilor să facă mișcare. Tot mai greu găsești părinți care să se implice pentru că dacă un copil observă anumite slăbiciuni la părinți el va renunța mult mai ușor la muncă și la pregătirea sportivă. De aceea, echipa este formată din patru părinți, doi sportivi și un antrenor. Fiecare contribuie în mare măsură în dezvoltarea copilului, pe lângă faptul că și talentul copilului trebuie descoperit și modelat pentru a face performanță.

A consemnat Alex TOTH

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.