Home / Eveniment / Talismanele primăverii, comercializate în centrul Târgu Mureșului

Talismanele primăverii, comercializate în centrul Târgu Mureșului

Distribuie

Târgu Mureșul celebrează apropierea tot mai tangibilă a primăverii prin intermediul unui eveniment impregnat deja în tradiția orașului,  mult-așteptatul Târg al Mărțișoarelor, organizat în centrul municipiului, care a debutat în data de 23 februarie. Mărțișoarele, micile talismane ale primăverii, sunt meșteșuguri oferite femeilor ca o promisiune a unor noi începuturi și a renașterii frumuseții în natură, fiind un simbol adânc sădit în cutuma românească.

Originea mărțișoarelor

Obiceiul mărțisorului are origini străvechi și este asociat cu sărbătoarea tradițională a venirii primăverii în cultura românească. Se spune că acest obicei datează încă din perioada dacică și a fost păstrat și transmis de-a lungul timpului, îmbogățindu-se cu diverse semnificații și tradiții locale.

Potrivit acestor izvoare, tradiția mărțișorului este strâns legată de povestea Dochiei, fiica lui Decebal, care era îndrăgostită de un tânăr voievod viteaz, plecat la război. Îngrijorată de absența prelungă a iubitului ei, Dochia pleacă în munți în căutarea lui, dar este amenințată de un viscol puternic. Se spune că fata și-a legat atunci un fir de mătase albă și roșie în jurul gâtului, crezând că-i va aduce protecție. Puterea sacrificiului ei i-a mișcat pe zeii care au decis să o transforme într-o piatră acoperită de zăpadă pentru a o cruța de suferința înghețului.  Dimineața, oamenii satului au găsit-o pe Dochia transformată în piatră și au observat firul împletit din mătasea roșie și albă. Aceste culori au devenit simbolul luptei și adevăratei iubiri a Dochiei, iar oamenii au început să-și atârne propriile fire de mătase albă și roșie în semn de respect și devoțiune față de frumoasa fată și pentru a atrage noroc și protecție împotriva relelor și a înghețului.

Mărțișoare deosebite la Târgu Mureș

Anul acesta, la Târgu Mureș s-au adunat laolaltă comercianți din toate zonele mureșene, meșteșugari, oameni ingenioși, creatori de artă, iubitori ai primăverii, care pun la dispoziția cumpărătorilor o gamă diversificată de mărțișoare, bijuterii de tot felul, obiecte decorative, aranjamente florale etc… Ei redau culoarea locală a primăverii care revigorează simțurile naturii, vestind bucuria începerii unui nou ciclu natural.

„Este al doilea an în care participăm la acest târg. Comercializăm mărțișoare realizate de noi în atelier, făcute din lemn și au tot felul de mesaje frumoase pentru mame, bunici, prietene, iubite etc…și multe decorațiuni. Am făcut decorațiuni pentru femeile din viața bărbaților care o să vină la târg, care se pot pune în camere. De obicei participăm la acest târg și la cel de Crăciun, în rest ne comercializăm produsele online. Noi realizăm produse pe comandă care se pliază pe tot felul de evenimente. Ne inspirăm din imaginație, nouă ne plac foarte mult lucrurile de genul și sperăm să aducem ceva nou”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi Raluca Miron, o comerciantă prezentă la târg.

Premisa târgului este talentul artizanal materializat în obiecte lucrate manual, cu drag și spor pentru cumpărătorii mureșeni. Toate tarabele îndeplinesc acest criteriu,  căci expozanții se mândresc cu produse concepute de mână, care de care mai interesante și inedite. “Astăzi suntem prezenți la târg cu mărțișoare, aranjamente florale, bijuterii toate handmade. Mă ocup cu această activitate de vreo 7-8 ani. Avem flori din săpun și din textile. Venim aici de 4 ani de zile, suntem din zona Pănetului. Inspirația vine din imaginația mea, mă mai uit la fotografii, dar la final ies mereu altfel”, a precizat Bolog Ido, o altă expozantă din cadrul târgului.

Mădălina ROHAN

 

De asemenea, verificati

Rețele de gaz modernizate în 14 localități mureșene

Distribuie Un număr de 20 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.