Home / Invatamant / Asociaţia „Milites Marisensis”, antrenamente de luptă și formații de marș
Foto: Roxana Stejerean

Asociaţia „Milites Marisensis”, antrenamente de luptă și formații de marș

Distribuie

Studenți, masteranzi și cadre didactice la programul de studii Istorie, Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”, UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, organizați în Asociația de reconstituire istorică „Milites Marisensis”, au participat, în perioada 24-26 februarie 2024, la o serie de exerciții militare, antrenamente de luptă și formații de marș, la Gălăoaia, județul Mureș.

Asociaţia „Milites Marisensis” își propune reconstrucţia istorică şi promovarea patrimoniului cultural și istoric antic din arealul mureşean prin diferite metode moderne și interactive, derulate sub coordonarea lect. univ. dr. Fábián István. Aceste activități sunt organizate sub sloganul „Istoria se face altfel la UMFST G.E. Palade Târgu Mureș”.

Despre Milites Marisensis

Asociația Milites Marisensis urmărește pe de o parte, reconstrucţia istorică, dar şi o promovare continuă şi echilibrată a patrimoniului cultural – istoric antic din arealul mureşan, național și internațional.

Ideea de la care au pornit fondatorii Asociaţei este că acest patrimoniu, deşi foarte bogat nu este îndeajuns promovat prin metode moderne şi interactive. Membrii Asociației „Milites Marisensis” (studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori) dar şi oamenii de rând doresc o schimbare.

Scopul Asociației într-o primă fază, este reconstituirea unei unităţi romane auxiliare denumită Cohors I Alpinorum o unitate militară romană ce a fost cantonată la  Sărăţeni  în sec. II-III p. Chr. dar şi recreearea de ateliere antice în special de pielărie, fierărie, bijuterii de inspirație antică, signacula, jocuri antice, medicina, mozaic, etc.

În cea de-a doua etapă au reconstituit o legiune, Legio II Traiana Fortis, legiune înființata de împăratul Traian în anul 105 cu ocazia războaielor Daco-Romane. Dincolo de aceste aspecte mai spectaculoase, asociaţia se implică activ la o reformare a imaginii istoriei în şcolile mureşene, şi nu numai.

Deviza Aosciației este: „In pugna morimur, in historia vivimus”

Acțiunile Milites Marisensis pot rămâne înregistrate în paginile istoriei, reprezentând un martor al existenței noastre și al contribuției aduse societății și civilizației, potrivit unei scurte prezentări a Asociației făcută pe pagina de facebook.

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Accident în municipiul Reghin între o mașină și un autocamion. Două victime, transportate la spital

Distribuie Pompierii reghineni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs vineri, 12 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.