Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș au înțeles acest lucru, motiv pentru care au organizat miercuri, 10 aprilie,  o întâlnire de lucru, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, cu reprezentanții sistemului de Sănătate din Mureș, în prezența președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doamna dr. Valeria Herdea.

Medicii mureșeni, reuniți

La eveniment au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice subsumate domeniului sanitar din județul Mureș, anume: Direcția de Sănătate Publică Mureş, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș, spitalele publice, structurile județene ale organizațiilor profesionale din domeniul sanitar, reprezentanți ai mediului academic, organizații sindicale şi patronale din domeniul sanitar, organizații de pacienți, societăți profesionale din domeniul medical cu reprezentare la nivelul județului, reprezentanți ai sectorului privat din domeniul sanitar din județul Mureș, iar prezidiul conferinței a fost constituit din: dr. Horațiu Moldovan- Secretar de Stat în cadrul Ministrului Sănătății, prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu-președinte al Colegiului Medicilor Mureș, Rodica Biro- președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, dr. Valeria Herdea- președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Iuliu Moldovan- director executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, prof. Univ. dr. Leonard Azamfirei- rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Mara Togănel- Directorul Cancelariei Instituției Prefectului Județului Mureș, respectiv prof. dr. Daniel Coriu- președinte al Colegiului Medicilor din România, care a participat online.

„Un sistem de sănătate rezilient este ceea ce astăzi se evidențiază la nivel național. După pandemia Covid, avem acest program extrem de important, PNRR, care are o componentă accentuată pe domeniul sănătății. Este important să discutăm despre planurile de sănătate în județul Mureș, alături de toate entitățile importante implicate în a oferi mureșenilor acces la servicii de calitate.” a menționat Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan.

Scopul întrunirii

Întâlnirea a constituit o oportunitate propice pentru ca organizațiile medicale mureșene să poate creiona sintetic provocările pe care le întâmpină în relația cu CNAS, dar și pentru a se stabili noi strategii de dezvoltare a domeniului sanitar mureșean. “Mă bucur că putem organiza o astfel de întâlnire extrem de importantă pentru sistemul de sănătate al județului Mureș, acesta fiind un obiectiv propus atât de prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, cât și de conducerea Colegiului Medicilor reprezentată de domnul   profesor   Horațiu   Suciu.   Toți   pilonii   importanți   din sănătatea   mureșeană   sunt   astăzi   aici,   în   cadrul   unei   întâlniri organizate ca o premieră, pentru că, după foarte mult timp, în județul Mureș, conducerea CNAS a venit la o discuție deschisă, constructivă,  despre   viitorul   sănătății   mureșene.   Astfel,  punem bazele   unei   strategii   pentru   sănătatea   județului   Mureș,   prin discuții concrete, abordarea deschisă a problemelor din sistemul de   sănătate   și   mai   ales   al   soluțiilor   care   să   ne   ducă   spre   un obiectiv   comun:   acela   de   a   asigura   servicii   de   calitate   pentru mureșeni.”  a  menționat  directorul  Cancelariei  Prefectului,  Mara Togănel.

Radiografie a sistemului medical mureșean

În cadrul alocuțiunii sale, Rodica Biro a realizat o fotografie integrală a serviciilor medicale de bază pe care le asigură unitățile sanitare din județul Mureș. Concret, județul Mureș totalizează un număr de 22 de spitale, 9 publice și 13 private, două centre de permanență localizate în localitățile Band și Zau de Câmpie, iar principala problemă sesizată de președinta CAS Mureș referitor la sistemul medical mureșean este insuficiența resursei umane. Realizând o radiografie a județului Mureș, aceasta a arătat că în patru localități mureșene nu există medic de familie și în alte 26 resursa umană este deficitară, sub nivelul optim necesar  asigurării calității actului medical. „Actualmente, contractele noastre încheiate înseamnă o acoperire de 78% față de normele stabilite și, dacă vorbim de deficit de medici specialiști de medicină de familie, nu trebuie să uităm că putem pune în discuție și un deficit al tuturor medicilor specialiști. Avem specialități care nu sunt cuprinse deloc în contract cu noi. Aproape în integralitate este vorba despre specialități clinice pediatrice”, a declarat aceasta.

Soluția stă în unitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a explicat că soluționarea problemelor de orice natură stă în unitate și într-o comunicare eficientă între instituții și autorități locale și naționale: “Vă îndemn la unitate pentru a face un sistem de sănătate cât mai puternic, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342. Vă îndemn să lucrați împreună, alcătuiți o listă cu 10 obiective clare, împărțite pe trei direcții determinante: accesul pacienților la servicii de sănătate, debirocratizarea sistemului și finanțare corectă.” a menționat președintele CNAS, dr. Valeria Herdea, în cadrul întâlnirii.

UMFST, un pol medical principal

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș este considerată unul dintre pilonii medicinei mureșene, fiind un spațiu academic de renume internațional care conferă anual societății noi și noi medici de calibru. Cu toate acestea, mai presus de calitatea de furnizor-prim de resursă umană de calitate pentru sistemul medical mureșean, universitatea din Târgu Mureș se implică activ în sistemul de sănătate al județului, deservind adesea ca spațiu de desfășurare a feluritor proiecte și acte medicale. Totodată, nu trebuie omis faptul că  Spitalului universitar „George Emil Palade” este în plin proces de construcție, iar rectorul universității preconizează că lucrările vor fi finalizate până în decembrie 2025.  

“Ca reprezentant al universității, consider că este nevoie de o schimbare a modului în care universitatea este privită din punctul de vedere al implicării în sistemul de sănătate din județul Mureș. Astfel, am reușit să intrăm pe piața de servicii medicale din județul Mureș, fiind un demers natural și firesc. În toată lumea, dacă vorbim despre sisteme integrate, universitățile sunt parte activă a sistemelor de sănătate și nu doar furnizori de resursă umană.” a afirmat rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Ideea este susținută și de prof. Univ. dr. Horațiu Suciu, președinte al Senatului universității și al Colegiului Medicilor Mureș: “Cu toții suntem conștienți că spitalele din Târgu Mureș și universitatea din Târgu Mureș reprezintă polii cei mai importanți de evoluție a sistemului. Este important să menținem un trend de dezvoltare și de modernizare a sistemului de sănătate mureșean”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE