„Pogăniciul”, fugărit de șase tineri din Sânmihaiu de Pădure. „Tradiția e de când mă știu eu” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 399 Vizualizări

„Pogăniciul”, fugărit de șase tineri din Sânmihaiu de Pădure. „Tradiția e de când mă știu eu”

După ce au participat la slujba de Paşti, iar apoi s-au înfruptat cu bucate alese, mai mulți tineri din localitatea Sânmihaiu de Pădure, din județul Mureș, au fugit pe dealurile din sat, urmăriţi, bineînţeles, de alţi săteni, păstrând astfel o tradiție veche de sute de ani. Vorbim despre fugăritul pogăniciului, un obicei respectat cu sfinţenie de localnici. Aşa cum spune tradiţia, tânărul care iese primul la arat, este alergat de alţi săteni, care abia aşteaptă să îl prindă şi să îl arunce în pârâu.

Imediat după slujba de Paşti, şase tineri din Sânmihaiu de Pădure au fugărit pogăniciul, a cărui ţel este să urce în turla bisericii şi să tragă clopotele fără să fie prins. „În fiecare an, de Paşti se face această tradiţie. Se spune că cel mai harnic băiat trebuie să fugă, adică cel care a arat primul anul acesta, şi vedem dacă el este cel mai harnic din tot satul”, a explicat unul dintre tinerii „intrați în cursa” de anul acesta, potrivit observatornews.ro.

Fugăritul Pogăniciului este, de fapt, un test al anduranţei, pe care pogăniciul, adică cel mai harnic fecior din sat, îl are de trecut pentru a-şi salva reputaţia. În caz contrar, acesta riscă să fie aruncat în pârâul care trece prin localitate. „Dacă nu îl prind, îl aduc la biserică, îl pun pe spate cu mâinile întinse în formă de cruce şi e împrejurat cu ouă roşii şi se cântă Hristos a înviat”, a mai explicat o localnică.

Un alt bărbat îi lămurește pe cei care nu au auzit de această tradiție spunând că pogăniciul este, în mod simbolic, hărnicia și statornicia cu care trebuie să fie înzestrat un țăran adevărat pentru a-și putea munci pământurile în tihnă, ca mai apoi să culeagă cât mai multe roade. „Pogănici îi zicea la ăla care dădea cu biciul în cai sau în vite ca să meargă. Şi apoi îl fugăreau ăştia pe deal şi dacă nu-l prindeau, dacă putea să fugă să nu-l prindă, când venea la biserică, trăgea clopotul şi trebuia să stea pe spate şi să-i pună la picioare 10 litri de vin, la cap – un kilogram de ţuică şi, în jur, ouă”.

Anul acesta, însă, pogăniciul nu a fost așa de norocos, fiind prins și aruncat în pârâu. Pedeapsa pe care trebuie acum s-o suporte primul gospodar al satului este este să-i cinstească pe toţi flăcăii care l-au prins. Dincolo de spectacol şi amuzament, oamenii spun că tradiţia le oferă şi motivaţie. „Îi făcea pe oameni să fie mai harnici, adică se grăbea să meargă la plug. Tradiţia asta cu pogăniciul e de când mă ştiu eu. Din moşi strămoşi”.

(L.P.)

Sursa foto: stirileprotv.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE