Inovații medicale prevăzute în planul managerial al noului manager al Spitalului Clinic Județean Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1426 Vizualizări

Inovații medicale prevăzute în planul managerial al noului manager al Spitalului Clinic Județean Mureș


Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș, instituție medicală publică de interes local, județean, regional și universitar, înființat prin HGR nr. 621/2007, a desfășurat, în luna mai a anului curent, concursul pentru ocuparea funcției de Manager al unității spitalicești, la care s-a înscris un singur candidat, identificat cu codul 7398, anume dr. Ovidiu Gîrbovan. Prin calitatea lui de candidat singular la concurs și datorită faptului că a întrunit toate cerințele necesare derulării funcției de conducere, dr. Ovidiu Gârbovan a fost renumit manager al SCJ Mureș, iar rezultatele concursului au fost publicate miercuri, 15 mai, pe site-ul web al instituției medicale. Conform rezultatelor, dr. Ovidiu Gîrbovan a obținut nota 8,83 la evaluarea proiectului de management, respectiv 9,61 la evaluarea abilităților manageriale.
Planul de management al candidatului s-a intitulat „Siguranța și satisfacția pacientului la nivelul Spitalului Clinic Județean Mureș”, care întrunește un total de 20 pagini, care detaliază atât situația actuală a spitalului- infrastructură medicală, resurse umane, istoric medical, cât și perspectivele viitoare și problemele critice ale unității medicale pe care noul manager își propune să le soluționeze în noul său mandat de conducere.


Problemele critice ale SCJ Mureș
În cadrul proiectului său de management, dr. Ovidiu Gîrbovan a accentuat natura gravă a neregulilor infrastructurale a 15 clădiri subsumate Spitalului Clinic Județean Mureș, unități medicale vechi care necesită continuă mentenanță, fapt generator al unor costuri uriașe. Totodată, situația actuală a acestor clădiri periclitează siguranța pacienților și creează instatisfacție în rândul acestora. Cele 15 clădiri identificate ca având neconformități infrastructurale sunt: Secția Clinică Pneumologie, Secția ATI, Secția Boli Infecțioase II și I, Obstetrică- Ginecologie, Psihiatrie I și II, Endocrinologie, cele mai critice probleme infrastructurale. Principalele investiții care trebuie efectuate în aceste clădiri ar fi: dotarea cu ascensoare, dotarea cu aparatură medicală și instrumental chirurgical modern, deoarece cele existente sunt insuficiente și uzate atât moral, cât și fizic, suplimentarea și modernizarea instalațiilor sanitare și de gaze medicinale, suplimentarea vestiarelor pentru personal, reorganizarea spitalizării de zi, modernizarea blocului alimentar, lucrări de igienizare.


Perspective de viitor
Doleanțele noului manager al SCJ Mureș sunt strâns legate de modernizarea și reabilitarea uneia dintre cele mai problematice clădiri ale spitalului, anume cea localizată pe strada Gheorghe Marinescu, nr. 5, unde se regăsește Secția Clinică de Pneumologie, o clădire istorică cu patru etaje, care a fost construită în urmă cu peste un secol, anume în anul 1906.
„La motivarea alegerii cu prioritate a acestei probleme am avut în vedere necesitatea îmbunătăţirii continue a siguranţei și satisfacției pacientului în concordanţă cu nevoile și aşteptările pacienţilor şi raportat la cerinţele legale in vigoare privind autorizația sanitară de funcţionare şi încadrarea Spitalului Clinic Judetean Mureș într-o categorie superioară de acreditare afererent ciclului II de acreditare. Criterile pe baza cărora se realizează încadrarea spitalului în categoriile de acreditare cuprind cumulativ pe lângă nivelul de conformitate cu cerinţele standardelor de acreditare a spitalelor și ponderea unor indicatori care reprezintă obligaţii legale sau indicatori a căror neîndeplinire reflectă deficienţe la nivelul siguranţei pacienţilor şi personalului, funcționalităţii și igienei spațiilor, respectiv deținerea autorizației snaitare de funcționare cu sau fără plan de conformare”, a precizat dr. Ovidiu Gîrbovan în planul de management.


Scopul lucrărilor de reabilitare și modernizare este îmbunătățirea siguranței și satisfacției clienților din cadrul secției de Pneumologie, prin crearea unui spațiu modern și utilat, adaptarea clădirii la normele și normativele în vigoare, asigurarea unor condiții calitative pentru pacienți și a bunei desfășurări a actului medical. Aceste lucruri se doresc a fi realizate prin intermediul reabilitării clădirii, recompartimentare, reamenajare, dotare cu ascensoare, reamenajarea, modernizarea și igienizarea spațiilor, dotarea conform normativului pentru persoane cu dizabilități, dotarea cu sisteme de alarmă, sisteme de supraveghere a pacienților în vederera creșterii siguranței acestora în clădirea spitalului, dar și prin controlul calităţii actului medical, a servicilor terapeutice și de îngrjire acordate pacienţilor, dezvoltarea și implementarea standardelor de calitate referitoare la asigurarea si îmbunătățirea siguranței pacientului, îmbunătăţirea bunelor practici privind managementul infecţiilor asociate asistenţei medicale și, nu în ultimul rând, prin analiza periodică a chestionarelor de satisfacţie a pacienţilor.


Concret, conform graficelor de încadrare în timp, lucrările de reabilitare a unității medicale se vor extinde pe durata a patru ani, în intervalul 2024-2027, iar pe perioada lucrărilor,care vor începe efectiv în anul 2025, Secția Clinică de Pneumologie va fi mutată temporar într-o altă clădire.
Costurile totale ale lucrărilor de modernizare și reabilitare ale Secției Clinice de Pneumologie vor fi suportate din Bugetul de Venituri și Cheltuieli al spitalului, aprobat la suma de 78.030.998,12 lei inclusiv TVA.


Principalele rezultate așteptate sunt alinierea la standardele europene a infrastructurii unității sanitare, asigurarea condițiilor optime de spitalizare pentru pacienți, îmbunătățirea sănătății publice prin eficiența, reziliența și durabilitatea condițiilor hoteliere, creșterea adresabilității populației prin asigurarea actului medical calitativ și a unor condiții sigure pentru pacienți.


Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE