Noutățile aferente Campaniei 2024 prezentate la Mureș Agro Expo Maros Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1006 Vizualizări

Noutățile aferente Campaniei 2024 prezentate la Mureș Agro Expo Maros

Prezent la prima ediție Mureș Agro Expo Maros, eveniment organizat în perioada 11-12 mai la Gornești de către Asociația Visit Mures, directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșvă a oferit câteva din unouățile aferente Campaniei 2024.

„Faptul că suntem astăzi aici, pe durata a două zile de weekend întărește cumva sloganul nostru, ”APIA, mereu aproape de fermieri”. Alături de mine sunt colegii care se află la standul APIA cu materiale de informare, cu tot ce înseamnă elemente de noutate aferente Campaniei 2024”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.

7 iunie, termen limită pentru depunerea cererilor

Acesta a atras atenția fermierilor asupra perioadei de depunere a cererilor, termenul limită fiind data de 7 iunie. „Campania 2024 a început datorită anumitor modificări legislative așteptate de la nivel de Comisie Europeană, cu un decalaj de aproximativ o lună de zile, respectiv data de 1 martie. Data de începere a depunerii cererilor a devenit ziua de 4 aprilie, cu termenul final de depunere, 7 iunie. Dacă tot am pomenit de acest termen și de această perioadă, dorim să informăm fermierii asupra faptului că până pe 7 iunie sunt aproximativ 3 săptămâni și suntem doar la nivelul de aproximativ jumătate din numărul de potențiali beneficiari la care evident ne raportăm, beneficiari care au depus cereri în Campania 2023, respectiv aproximativ 22.000 de fermieri. Dorim să informăm în sensul de a mobiliza fermierii ca până la data de 7 iunie, toți care pot fi eligibili pentru depunerea cererii să se prezinte la APIA, la primării pentru eliberare adeverințelor în registrul agricol. Așa cum știm, acea adeverință este documentul primordial de eligibilitate pentru ca fermierii să poată depună cererea. Dat fiind faptul că am avut această derogare a termenului, nu mai avem acea perioadă de depunere cu penalități, deci la 7 iunie stop joc, cine nu reușește să depună până în data de 7 iunie este cumva exclus din dreptul de a mai depune cerere pentru anul 2024. Insist pe această chestiune, așa cum am comunicat și primăriilor și aici chiar vreau să le mulțumesc inclusiv Primăriei Gornești și funcționarilor din celelalte 101 de UAT-uri din județ care ajută fermierii în depunerea dosarelor, eliberarea documentelor, inclusiv în digitizarea întocmirii declarațiilor pe care fermierii trebuie să le depună la APIA. Revin pe această cale, îi rog să ne mobilizăm cu toții de așa menieră, funcționari din primărie, fermieri, colegii mei, funcționari APIA ca să închidem cu succes campania de depunere a cererilor așa cum o facem în fiecare an. Am ajuns la majorat în acest an, suntem în cel de-al 18 an de depunere a cererilor la APIA și de ce să nu încheiem majoratul cu succes, să preluăm tot ceea ce e de preluat de la toți potențialii beneficiari din județul Mureș”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.

Șeful APIA Mureș a punctat contextul actual în care APIA își derulează activitatea precum și elementele de noutate aferente campaniei 2024.

„Să nu uităm pe perioada pandemiei de COVID. Acum din păcate, datorită faptului că stăm în proximitatea războiului din Ucraina, APIA, prin Ministerul Agriculturii, prin Guvernul României a venit cu scheme de sprijin în plus față de cele cunoscute și derulate de APIA din 2007 încoace, tocmai pentru că știm cu toții problemele pe care le au fermierii. În primul rând mă refer la prețul bursei cerealelor, la tot ceea ce înseamnă importuri din Ucraina, tranzit, chestiuni pe care nu și le-a dorit nimeni. Faptul că suntem în proximitatea războiului, afectează cumva toată activitatea agricolă a fermierilor, implicit a prețurilor. Practic, la acest aspect ne raportăm, iar agricultura ca motor al economiei românești este afectată foarte mult datorită scăderii prețurilor și aducerii fermierilor în limita de imposibilitate de a spune da, deja suntem pe o marjă de profit minimă. Sunt situații în care fermierii sunt la limită. APIA, prin toate schemele de sprijin, fie că vorbim de perioada de pandemie, fie că vorbim de perioada de când a început război în Ucraina, vine cu măsuri suplimentare de sprijin. Chiar în acest moment, dacă e să ne raportăm la perioada curentă, se află în desfășurare autorizarea cererilor de plată depuse, acel ajutor de 100 euro la hectar pe pentru culturile înființate în toamna anului 2022. Sper ca săptămâna ce vine să putem să și facem plata către fermieri în conturi. Se știe, termenul limită era 30 iunie, dar ne străduim ca până la jumătatea lunii mai să facem această plată”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.

Noutăți peste noutăți

„Tot în această perioadă, pentru cei care activează în sectorul zootehnic am autorizat cererile de plată pentru schemele de sprijin ANT 7 și ANT 8. Aici vorbim de cei 75 euro la vaca de lapte, secțiunea carne, și cei 20 euro pe tona de lapte. O parte au fost plătiți undeva înainte de Paște, aproximativ 350 de fermieri din potențialul de 2000 de fermieri eligibili. Restul, în perioada următoare vor fi autorizați și vor fi efectuate plățile efectiv în conturi. Din drepturile de plată aferente Campaniei 2023, așa cum se cunoaște, se mai așteaptă plata pentru sprijinul cuplat, cunoscutele culturi de lucernă, soia și sfeclă de zahăr, undeva la începutul lunii iunie. Sper să reușim să facem și această ultimă plată restantă aferentă anului 2023. Restantă spun dintr-un anumit punct de vedere, în sensul în care nu am întârziat noi plata ei. Sunt niște plăți care se efectuează, se așteaptă anumite termene, respectiv 31 martie de depunere a anumitor documente, de eligibilitate. Practic, de când există, din 2015, aceste scheme de sprijin sunt undeva spre finalul campaniei de autorizare plată când sunt plătite în conturile fermierilor”, a precizat Săvâșcă.

Intervențiile din PNS 2023-2027

„Ca și element de noutate aferent anului 2024, am început de anul trecut Programul Național Strategic 2023-2027. Subvențiile au o denumire generică, nu sunt mai numesc neapărat plăți directe, se numesc intervenții. Multe dintre ele sunt oarecum similare cu cele care le-am avut în anii anteriori, doar denumirea diferă. Cuantumul este aproximativ la fel, dar iată că din acest an avem câteva măsuri printre care schema PD-27. Vorbim de o schemă de bunăstare la vaci care este destul de simplu de accesat. E vorba de o condiție pe care trebuie să o îndeplinească fermierii care au bovine în exploatație care pășunează extensiv patru luni pe an, 6h/zi. Este destul de simplă, o situație care trebuie t depusă la cererea de plată în timpul campaniei. Suma e undeva la 100 euro pe UVM. Este o schemă de bunăstare nouă, pe lângă celelalte măsuri pentru tineret la îngrășat și pentru vaca de lapte care erau accesibile din 2023. Nu în ultimul rând, tot ca o noutate din Campania 2024, o măsură în sprijinul sectorului zootehnic, schema pentru porumbul pentru siloz. Aici condiția este ca fermierul care solicită sprijin trebuie să aibă minim trei UVM (Unitatea Vită Mare), în exploatație să realizeze o producție de minim 18 tone de porumb siloz la hectar, ceea ce este foarte ușor de realizat. Cuantumul este undeva la 230 euro pe hectar. Și această schemă începând cu 2024 vine cumva în sprijinul fermierilor care activează pe zona de zootehnie. Știm cu toții, cel mai afectat șeptel este cel din sectorul bovine, cu o scădere drastică în ultimii ani. În ce privește județul Mureș, aici este meritul fermierilor, e unul fruntaș la nivel de țară. Dacă ne raportăm la ultima perioadă, tot am vorbit de ajutoarele acordate de când a început războiul din Ucraina. Anul trecut, știți foarte bune, am avut o subvenție de 110 euro la vacile de lapte pe pe cap de animal. Aici am fost locul întâi pe țară ca și număr de animale solicitate și număr de beneficiari”, a spus  Săvâșcă.

În loc de concluzie

„Aceste măsuri vin suplimentar pentru a susține cumva această criză datorită proximității războiului și datorită problemelor pe care le au fermierii în menținerea cel puțin în activitate, ca să nu mai vorbim că am ajuns să nu mai vorbim de marjă de profit, ne bucurăm în această perioadă critică dacă ne putem menține în activitate. Sperăm că prin aceste măsuri suplimentare care vin să depășim acest concept de menținerea activității, chiar să putem vorbi, de ce nu de o marjă de profit pe care am avut-o până la apariția războiului”, a conchis șeful APIA Mureș.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!