Ce este frauda electorală si cum se pedepseste! Politic
 • redactia
 • 0 comentarii
 • 58 Vizualizări

Ce este frauda electorală si cum se pedepseste!

Frauda electorală este o infracțiune gravă și, în majoritatea jurisdicțiilor, este sancționată sever. În România, legislația relevantă pentru frauda electorală este cuprinsă în Codul Penal și în alte acte normative specifice procesului electoral. Iată câteva dintre principalele infracțiuni și pedepse asociate cu frauda electorală:

 1. Coruperea alegătorilor:
  • Conform articolului 386 din Codul Penal, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze, într-un anumit fel, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 2. Votul ilegal:
  • Articolul 387 din Codul Penal prevede că votul multiplu, votul în numele altor persoane sau alte modalități ilegale de vot se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea unor drepturi.
 3. Frauda la votul prin corespondență sau electronic:
  • Manipularea, deschiderea sau alterarea voturilor trimise prin corespondență sau electronic, fără drept, este pedepsită conform articolului 388 din Codul Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 4. Obstrucționarea procesului electoral:
  • Conform articolului 389 din Codul Penal, împiedicarea exercitării drepturilor electorale prin violență, amenințare, fraudă sau orice altă modalitate se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
 5. Falsificarea documentelor electorale:
  • Falsificarea buletinelor de vot, a listelor electorale sau a altor documente oficiale legate de procesul electoral, conform articolului 390 din Codul Penal, este sancționată cu închisoare de la 1 la 5 ani.
 6. Utilizarea incorectă a fondurilor electorale:
  • Deturnarea sau folosirea ilegală a fondurilor destinate campaniei electorale poate fi, de asemenea, penalizată prin diferite prevederi legale, inclusiv cele legate de corupție și abuz în serviciu.

Este important de menționat că aceste infracțiuni sunt considerate foarte grave deoarece afectează integritatea procesului democratic. Pe lângă pedepsele privative de libertate, persoanele condamnate pentru astfel de infracțiuni pot fi, de asemenea, private de anumite drepturi, cum ar fi dreptul de a ocupa funcții publice sau de a vota. Legea electorală română se completează și cu alte acte normative care detaliază procedurile și sancțiunile specifice aplicabile în timpul alegerilor.

https://www.facebook.com/ionelalbu.ro

MFC: 21240009

Distribuie:

Lasă un comentariu

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!