FOTO: Vis împlinit pentru Școala Gimnazială Periș Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 714 Vizualizări

FOTO: Vis împlinit pentru Școala Gimnazială Periș

O poveste începută cu ani în urmă și-a văzut în cele din urmă finalul, unul pe cât de frumos pe atât de necesar acestor vremuri. Spunem aceste lucruri dat fiind faptul că vorbim de o unitate de învățământ, mai exact de Școala Gimnazială din Periș, comuna Gornești care a marcat într-un cadru festiv finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere. Momentul de sărbătoare a fost consemnat sâmbătă, 10 mai în prezența comunității din Periș și a oficialităților județene și naționale, părtași la un moment cu totul special în existența Școlii Gimnaziale din Periș.

„Școala din Periș are un loc special în sufletul meu și al familiei. Mama mea, Dumnezeu să o ierte a fost profesoară de matematică precum și directoare la această instituție. Eu personal mi-am început studiile aici. După aceea, prin anii 90 am fost și profesor suplinitor în cadrul acestei unități de învățământ. În anul 2002 primele lucrări de reabilitare postdecembriste au fost executate de o echipă de oameni pricepuți și cu suflet mare condusă de către tatăl meu. Deși era o generație mai veche, gândirea lor a fost una cu totul nouă, modernă încă din acele vremuri în care s-au folosit de fonduri europene nerambursabile prin anii 90-2000 când nu existau fonduri externe la nivel național, nu existau programe de accesare și în mod paradoxal, nici nu făceam parte ca stat din Uniunea Europeană. Această echipă a fost în stare să acceseze sume de la ONG-uri din Olanda. Cu parte de cofinanțare de la populație au executat investiții în infrastructură majore în comuna noastră cum ar fi rețeaua de gaze naturale în perioada 1992-1993, dispensarul medical uman în perioada 1994-1995 și modernizarea Școlii Generale din Periș în perioada 2002-2003 când s-a supraetajat clădirea existentă, s-a realizat un sistem de încălzire centralizat modern și s-a creat un mediu prietenos, prielnic pentru însușirea cunoștințelor. Așa a început povestea modernizării Școlii Gimnaziale Periș”, a spus Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești.

Dezvoltare continuă

Prin implicare și dăruire, școala s-a îmbogățit cu o sală de sport modernă (2008), o grădiniță cu program prelungit modernă (2013) și un un teren sintetic multifuncțional (2025). Pasul cel mare avea să se producă în 2018 odată cu noile posibilități de accesare a fondurilor europene, concretizate prin proiectul „REABILITARE ȘI EXTINDERE SCOALA GIMNAZIALĂ PERIȘ” a început să prindă contur.

„Au fost și dureri de cap, au fost și nopți nedormite. Au fost și diferențe de opinii, precum și fluctuații de preț a materialelor de construcții. Ne-am confruntat și noi cu fenomenul lipsei forței de muncă dus în extrem până la abandonarea totală a lucrărilor pe șantier. Le-am trăit pe toate, dar am avut iscusința ca împreună cu firma de consultanță, cu proiectantul, cu noul executant și cu dirigintele de șantier, toate aceste lucruri să le canalizăm într-o direcție constructivă și să remodelăm un proiect din 2018 într-unul modern, după cerințele din ziua de azi, din care să rezulte un edificiu cu mai multe locuri de parcare, o curte amenajată, săli de clasă dotate cu table inteligente, laboratoare și săli multifuncționale utilate conform cerințelor secolului 21”, a precizat primarul comunei Gornești.

Ca și infirmații generale, proiectul prin care Școala Gimnazială Periș a primit o nouă față este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Obiectivul general al proiectului la constituit creșterea gradului de participare a populației în învățământul primar și gimnazial în localitatea Periș, comuna Gornești prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale a Scolii Gimnaziale Periș. Prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale Periș, proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific 10.1 al Axei Prioritare 10 — „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”, asigurând un proces educațional calitativ și atractiv, contribuind la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, la reducerea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, Ia o rată mai mare de absolvire a învățământului obligatoriu și la creșterea ratei de tranziție spre niveluri superioare de educație. Obiectivele specifice ale proiectului au avut în vedere realizarea unei infrastructuri scolare corespunzătoare prin reabilitarea si extinderea celor 2 clădiri existente ale Școlii Gimnaziale Periș. De asemenea, s-a avut în vedere asigurarea facilităților necesare pentru programul de tip „Scoala după școală”, contribuind la îmbunătățirea rezultatelor școlare și Ia o rată de tranziție mai mare către nivelurile superioare de educație.Valoarea totală a proiectului este de 5.315.401,68 Iei, din care valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR reprezintă 4.518.091,43 Iei.

Oficilități prezente la momentul festiv

Festivitatea de inaugurare a clădirii extinse și reabilitate a Școlii Gimnaziale Periș s-a bucurat de prezența oficialităților în frunte cu Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democratice a Marhiarilor din România, Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Csibi Attila, președintele UDMR Mureș, parlamentarii UDMR, Császár Károly Zsolt, Kolcsár Anquetil-Károly, Csép Éva-Andrea, precum și a reprezentanților IȘJ Mureș în frunte cu Antal Levente, inspector școlar general adjunct.

Beneficiarii investiției menite să contribuie la ridicarea nivelului de pregătire al elevilor din Periș nu au rămas datori și au oferit la final un program artistic, semn de prețuire pentru minunata școală a căror lucrări de reabilitare, extindere și modernizare au fost finalizate cu succes.

 „Lumea este într-o continuă schimbare. Lucrurile și mai ales tehnica, căile de comunicare, modul de viață în sine se schimbă într-un mod amețitor și dacă nu suntem pregătiți pentru următorul nivel, forța centrifugară ne scoate la periferie și ne inactivează. De aceea avem nevoie de instituții de acest gen, foarte bine dotate, ca să fim în stare să creștem generații competitive care să facă față provocărilor acestui secol. Trebuie să avem încredere în noua generație. Și părinții noștri la rândul lor au avut încredere în noi. Eu personal am încredere în generațiile următoare”, a transmis Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!