Sărbătoarea Filmului European în Cetatea Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 761 Vizualizări

Sărbătoarea Filmului European în Cetatea Târgu Mureș

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge din nou la Târgu Mureș. Evenimentul este organizat împreună cu Muzeul Județean Mureș în perioada 16–18 mai și va fi găzduit de Muzeul de Istorie din cetatea Târgu Mureș. FFE vine cu o selecție de 6 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului. Filmele pot fi vizionate la Sala Sala Multimedia. Intrarea este liberă.

„Ediția 2024 a Festivalului Filmului European confirmă o realitate incontestabilă și totodată un lux, unul care poate părea minor, dar nu mai puțin un lux, dacă îl privim prin antiteză cu trecutul: avem liber la filme!”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE, spuse întărite și de către reprezentanții Muzeului Județean Mureș, parteneri în cadrul FFE 2024.

„Festivalul Filmului European (FFE) își continuă misiunea de a aduce cinematografia europeană mai aproape de publicul român, ajungând din nou la Târgu Mureș. Organizată în colaborare cu Muzeul Județean Mureș, această ediție a festivalului va avea loc timp de 3 zile, între 16 și 18 mai 2024. Evenimentele se vor desfășura la Secția de Istorie (Cetate), Sala Multimedia.FFE va prezenta o selecție remarcabilă de 6 filme europene, toate curate de către Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții. Selecția variată oferă o incursiune captivantă în diversele culturi și perspective ale continentului european, aducând pe ecran povești fascinante realizate de regizori talentați”, au transmis reprzentanții Muzeului Județean Mureș.

Gala de Deschidere a ediției 2024 a Festivalului Filmului European va avea loc în această seară, ora 19 la Secția de Istorie (Cetate), Sala Multimedia.

Programul FFE la Târgu Mureș

Joi, 16 mai, ora 19: Când va fi în sfârșit din nou așa cum nu a fost niciodată / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war – Germania, 2023, 116’ comedie.

Regia: Sonja Heiss

Scenariul: Sonja Heiss, Lars Hubrich, bazat pe romanul lui Joachim Meyerhoff

Imaginea: Manu Dacosse SBC

Montajul: Julia Karg BFS

Muzica: Dickon Hinchliffe

Cu: Devid Striesow, Laura Tonke, Arsseni Bultmann, Camille Loup Moltzen, Casper von Bülow, Pola Geiger, Axel Milberg, Merlin Rose

Distribuit de: Beta Cinema

Bazat pe romanul autobiografic al lui Joachim Meyerhoff, acest film incredibil de amuzant și emoționant ne arată cât de greu este să fii o familie. Să crești într-unul dintre cele mai mari spitale de psihiatrie din Germania este oarecum… neobișnuit. Pentru Joachim, fiul cel mic al directorului spitalului, pacienții sunt ca o familie. În plus, sunt mult mai drăguți cu el decât frații săi mai mari. Mama lui pictează cu acuarele și tânjește după nopțile italiene de vară în loc de ploaia germană, în timp ce tatăl său, în secret, dar nu suficient de discret, își vede de ale lui. Dar în timp ce Joachim se maturizează, lumea lui are din ce în ce mai multe fisuri…

Vineri, 17 mai, ora 18:00: Pe Adamant / On the Adamant / Sur l’Adamant- Franța / Japonia, 2023, documentar

Regia și imaginea: Nicolas Philibert

Montajul: Janusz Baranek, Nicolas Philibert

Sound design: Érik Ménard

Cu: pacienții de pe Adamant

Distribuit de: Voodoo Film

Adamant este un azil unic – sau mai bine spus nu este un azil. Această structură plutitoare pe Sena, ancorată în centrul Parisului, găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice, cărora le oferă o altfel de îngrijire, permițându-le să se exprime liber prin artă. Pacienții îmbrățișează arta în toate formele ei – pictură, dans, film sau muzică – iar acest lucru îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze sau măcar să își păstreze moralul. Filmul le descoperă cu grijă și blândețe personalitățile, viețile de zi cu zi și relațiile. După cum spune însuși Philibert, documentarul își propune să „ne arate ceea ce ne unește, și nu ceea ce ne face diferiți”, încercând să schimbe astfel percepția generală despre bolnavii cu afecțiuni psihice. Nicolas Philibert, considerat unul dintre cei mai importanți documentariști, a debutat în 1978

Vineri, 17 mai, ora 20: Dincolo de granițe / Crossing – Suedia / Danemarca / Franța / Turcia / Georgia, 2024, dramă.

Regia și scenariul: Levan Akin

Imaginea: Lisabi Fridell

Montajul: Emma Lagrelius, Levan Akin

Sunetul: Anne Gry Friis Kristensen, Sigrid DPA Jensen

Cu: Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanlı

Distribuit de: Bad Unicorn

Lia, o profesoară ieșită la pensie, a făcut promisiunea de a-și găsi nepoata demult pierdută, Tekla. Căutarea o aduce în Istanbul, un oraș frumos care pare a fi plin de conexiuni și posibilități. Acolo îl întâlnește pe Evrim, un avocat care luptă pentru drepturile trans, iar Tekla pare a fi mai aproape ca niciodată…

Sâmbătă, 18 mai, ora 18:30: Faraonul, sălbaticul și prințesa / The Black Pharaoh, the Savage and the Princess / Le pharaon, le sauvage et la princesse – Franța / Belgia, 2022, animație (6+)

Regia și scenariul: Michel Ocelot

Animații: Léo Silly-Pelissier, Nicolas Sainte-Rose

Montajul: Valentin Durning

Muzica: Pascal Le Pennec

Voci: Oscar Lesage, Claire De La Rüe Du Can, Aïssa Maïga

Distribuit de: Diaphana

Trei povești, trei epoci, trei universuri: o epopee din Egiptul antic, o legendă medievală din Auvergne, o fantezie din secolul al XVIII-lea în costume otomane și palate turcești, care se lasă purtate de vise flamboaiante, populate de zei splendizi, tirani revoltători, justițiari veseli, îndrăgostiți abili, prinți voluntari și prințese răsfățate – într-o explozie de culori.

Sâmbătă, 18 mai, ora 20:30: 20.000 de specii de albine / 20,000 Species of Bees / 20.000 Especies de Abejas-Spania, 2023, dramă

Regia și scenariul: Estibaliz Urresola Solaguren

Imaginea: Gina Ferrer García

Montajul: Raúl Barreras

Sunetul: Koldo Corella

Cu: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano, Sara Cózar, Martxelo Rubio, Unax Hayden, Andere Garabieta, Miguel Garcés

Distribuit de: Luxbox

Un copil în vârstă de opt ani suferă pentru că oamenii continuă să i se adreseze în moduri care îi cauzează disconfort. Într-o vară în Țara Bascilor, printre stupi, își explorează identitatea alături de femeile din familia ei. Debutul regizoarei de origine bască Estibaliz Urresola Solaguren este o dramă însorită. Această lucrare de o sensibilitate excepțională este susținută de interpretări de excepție de la debutanta Sofía Otero în rolul fetiței în căutarea unui nume și de la Patricia López Arnaiz în rolul mamei ei. Dar, așa cum o multitudine de albine asigură diversitatea naturii, rolurile suport sunt la fel de vitale pentru eroina filmului. Un mediu predominat de femei îi arată diversele fațete și reprezentări ale feminității. Adoptând mai multe puncte de vedere, Urresola respectă incredibila complexitate a identității de gen și atinge un aspect poate mai puțin evident al tranziției de gen: mentalitatea individului.

Sâmbătă, 18 mai, ora 23: Orbul care n-a vrut să vadă Titanic / The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic / Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia, Finlanda, 2021, dramă, thriller

Regia și scenariul: Teemu Nikki

Imaginea: Sari Aaltonen

Montajul: Jussi Sandhu Sunetul: Sami Kiiski, Heikki Kossi

Cu: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Hannamaija Nikander, Matti Onnismaa, Samuli Jaskio, Rami Rusinen

Distribuit de: Intramovies

Jaakko are mai multe dizabilități și este țintuit în scaunul său rulant. O iubește pe Sirpa, cu care, din cauza distanței, nu s-a întâlnit niciodată față în față, ci doar la telefon. Când Sirpa este copleșită de niște vești tulburătoare, Jaakko decide să-i fie aproape. În fond, are nevoie doar de ajutorul a cinci străini, în cinci locuri diferite: de acasă la taxi, din taxi la gară, de la gară în tren, de la tren în taxi și în cele din urmă, din taxi la… ea.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!