„Oloitul, meșteșuguri străvechi” prezentat la „Noaptea Muzeelor” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 723 Vizualizări

„Oloitul, meșteșuguri străvechi” prezentat la „Noaptea Muzeelor”

În cadrul ediției din acest an evenimentului „Noaptea Muzeelor”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu  Mureș aduce în prin plan vizitatorilor câteva momente cu totul speciale. Unul din acestea este dedicat celor care, în 2023 au primit distincția „Tezaur Uman Viu”, Petruț Chirteș din Ibănești-Dulcea și Francisc Vasile Riza din Valea Largă. Prezența celor doi meșteri populari va fi întregită de proiecția filmului „Oloitul, meșteșuguri străvechi” realizat de Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin.

„Însoțită de credințe străvechi și practici diverse, alimentația tradițională a evoluat de-a lungul timpului în strânsă legătură cu mediul natural și cu preocuparea omului pentru a crea legături cu forțele nevăzute, oferindu-i astfel valoare spirituală. În sărbătoare, alimentația este încărcată de un simbolism aparte cu rol ceremonial. În perioadele de post, uleiurile vegetale aveau, pe lângă beneficiile pentru sănătate, și semnificații ce rezultă din abținerea de la mâncarea cu carne, comportamentul pios, purificarea și pregătirea pentru conexiunea cu sacrul. Filmul „Oloitul, meșteșuguri străvechi”, ne aduce în atenție și ne introduce într-o lume aparent pierdută, a unui mod de viață autentic cu origini ancestrale, ce dezvăluie contactul și legătura invizibilă a omului cu natura și Divinitatea”, ne-a declarat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Filmul este realizat de Muzeul Etnografic ”Anton Badea” și colaboratori, cu sprijinul Primăriei Reghin și va fi prezentat la Noaptea Muzeelor, sâmbătă ora 19 la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tg Mureș.

„Filmul este o reconstituire a procesului de obținere a uleiului și reunește fotografii din arhiva muzeului, din perioada 1960- 1967 și cercetări de teren. Sunt prezentate instalațiile folosite la obținerea uleiului, filmul constituind o adevărată incursiune în alimentația tradițională”, a precizat Roxana Man.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE