Harta investițiilor din județul Mureș: Comuna Băla, localitatea cu un număr impresionant de proiecte realizate din bugetul local Administratie
 • redactia
 • 0 comentarii
 • 3700 Vizualizări

Harta investițiilor din județul Mureș: Comuna Băla, localitatea cu un număr impresionant de proiecte realizate din bugetul local

Atestat documentar în anul 1327, comuna Băla are o populație restrânsă, de 583 de locuitori și este situată în zona dintre Râul Șar, afluent al Mureșului, și Râul Milășelu, afluent al râului Lechința, la o distanță de 36 de km de municipiul Târgu Mureș și 34 de km față de municipiul Reghin. Comuna are în componență două sate, Băla (reședința) și satul Ercea. Majoritatea locuitorilor din comună sunt români (89,97%), dar există și locuitori de etnie româ și maghiară (aproximativ 6,30% din totalul de localnici.

Comuna Băla este administrată de primarul Ioan Huza, membru al Partidului Național Liberal, aflat la primul său mandat în scaunul de primar al comunei, și nouă consilieri locali. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice: trei consilieri locali de la Partidul Social Democrat, trei de la Partidul Național Liberal și câte un membru al Partidului Mișcarea Populară, Partidul PRO România, respectiv, un membru al Partidului Alianța pentru Unirea Românilor.

Primarul comunei Băla, Ioan Huza (stânga), împreună cu prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre (dreapta)

Proiecte finalizate exclusiv din bugetul local

Am fost conștien acum trei ani și jumătate când am candidat, și obținut funcția de primar, că îmi asum o mare responsabilitate în ceea ce privește dezvoltarea comunei Băla și a procesului de modernizare a localității, toate acestea pentru a ajunge la standarde de confort europene. Când am preluat conducerea localității, în 2020, am preluat și două proiecte deja finanțate ale vechii conduceri, și anume un dispensar medical uman care acum este realizat în proporție de 90% și urmează să îl terminăm până la data de 30 iunie, și un proiect de modernizare a drumului de legătură dintre satul Ercea cu drumul județean, terminat și acesta în proporție de 80%”, ne-a declarat primarul comunei Băla, Ioan Huza.

Potrivit conducerii locale, pe parcursul a trei ani și jumătate, au fost realizate mai multe proiecte, multe dintre ele fiind și încheiate, atragerea de fonduri triplându-se „de la un an la altul”. Astfel, în 2021 bugetul pentru dezvoltarea comunei era de 7,625 de milioane de lei, în timp ce la începutul anului 2024 bugetul a ajuns la suma de 17, 948 de milioane de lei.

Am încercat să atragem cât de multe fonduri am putut pentru a dezvolta comuna și satul aparținător. Pe parcursul acestui mandat am semnat nouă contracte ale unor proiecte aflate în momentul de față în derulare. Printre alte proiecte finalizate deja, avem un sistem performant de supraveghere video pentru ambele sate, finanțat în totalitate din bugetul local. Am modernizat, de asemenea, 1,8 kilometri din drumul care trece prin localitate, tot din fonduri locale, am achiziționat și un autoturism prin Programul Rabla și am reușit să schimbăm 900 de metri pătrați din  acoperișul școlii din localitate, toate acestea din fonduri exclusiv locale”, ne-a mai enumerat primarul.

Lucrări de asfaltare a drumului din localitate

Renovarea bisericii din satul Ercea

Proiecte aflate în stadiul de implementare

Pe lângă proiectele deja finalizate în comuna Băla, primarul ne-a informat cu privire la alte 10 proiecte aflate, încă, în stadiu de derulare. Valoarea totală a acestora se apropie, conform declarațiilor lui Ioan Huza, de 15 milioane de lei.

 • Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din UAT Băla:

Proiectul presupune achiziționarea de materiale didactice și echipamente digitale (precum table inteligente și calculatoare) pentru Școala Generală din comuna Băla. Valoarea proiectului este de 567.203,28 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 30.06.2024, stadiul de realizare al proiectului fiind de 40%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNRR, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

Renovarea Școlii Generale din localitatea Băla

 • Creșterea eficienței energetice în Căminul Cultural din satul Ercea:

Valoarea proiectului este de 855.269,90 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 30.06.2026, stadiul de realizare al proiectului fiind de 20%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNRR, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Creșterea eficienței energetice în sediul Primăriei Comuna Băla:

Valoarea proiectului este de 821.644,60 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 30.06.2026, stadiul de realizare al proiectului fiind de 20%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNRR, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Dezvoltarea infrastructurii ITS/TIC în comuna Băla:

Valoarea proiectului este de 591.659,31 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 23.06.2024, stadiul de realizare al proiectului fiind de 50%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNRR, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Rabilitarea Căminului Cultural din satul Ercea:

Valoarea proiectului este de 656.294,36 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 31.12.2024, stadiul de realizare al proiectului fiind de peste 50%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNRR, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

Reabilitarea Căminului Cultural din localitate

Străzi asfaltate prin programul „Anghel Saligny”

 • Modernizarea rețelei stradale din localitatea Băla și satul aparținător Ercea:

Valoarea proiectului este de 7.791.486,27 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 31.12.2026, stadiul de realizare al proiectului fiind de 30%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin Programul de Dezvoltare „Anghel Saligny”, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Extinderea rețelei de apă potabilă din localitatea Ercea:

Valoarea proiectului este de 3.394.854,40 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 31.12.2026, stadiul de realizare al proiectului fiind de 10%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin Programul de Dezvoltare „Anghel Saligny”, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Îmbunătățirea Infrastructurii Rutiere și Drumuri Comunale din comuna Băla:

Valoarea proiectului este de 9.963.059,04 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 31.12.2024, stadiul de realizare al proiectului fiind de 70%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNDL II, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Reabilitarea și modernizarea dispensarului medical uman din localitatea Băla:

Valoarea proiectului este de 781.732,00 de lei, termenul de finalizare fiind la data de 31.12.2024, stadiul de realizare al proiectului fiind de 70%, recepția lucrărilor fiind estimată la data de 30.06.2024. Bugetarea proiectului s-a realizat prin PNDL II, cu o parte din sumă alocată din contribuția proprie a primăriei.

 • Lucrări de înregistrare sistematică inițiate de unități administrativ-teritoriale pentru sectoare cadastrale prin programul național de cadastru și carte funciară:

Valoarea proiectului este de 159.611,13 de lei, proiect organizat anual, stadiul de realizare al proiectului fiind de 70%. Bugetarea proiectului s-a realizat prin OCPI, fără contribuții din partea primăriei localității.

Lorena PINTILIE

Foto: Primăria Comunei Băla

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE