Satisfacțiile și provocările carierei de farmacist, din perspectiva conf. Univ. dr. Szabó Zoltán Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1143 Vizualizări

Satisfacțiile și provocările carierei de farmacist, din perspectiva conf. Univ. dr. Szabó Zoltán

În cadrul podcast-ului marca UMFST Live „Mituri despre farmaciști”, moderat de Șef lucrări dr. Alexandra Groșan, invitatul special- farmacist, conf. Univ.dr. Szabó Zoltán, a oferit câteva secrete din spatele meseriei de farmacist referitoare la satisfacțiile și provocările din această meserie, la oportunitățile profesionale pe care le are un farmacist, dar și câteva sfaturi pentru studenții care doresc să îmbrățișeze această carieră.

Cercetarea, baza domeniului farmaceutic

Fundamentul domeniului farmaceutic este, după cum observă conf. Univ. dr. Szabó Zoltán, cercetarea: „Domeniul farmaceutic este condus de cercetare. Cercetarea este importantă, în primul rând, pentru că dezvoltarea de medicamente noi se bazează pe identificarea unor baze fundamentale ale unor boli sau ținte moleculare care pot fi atacate cu diverse molecule, iar toate acestea provin din cercetare. Cercetarea constă în a pune o întrebare și a căuta un răspuns. În fiecare zi poți să te trezești cu o nouă întrebare. Procesul de cercetare este complicat pentru că trebuie să te raportezi la ce s-a făcut înaintea ta și la care sunt direcțiile de cercetare din departamentul tău, să te gândești care sunt resursele  disponibile pentru a găsi răspuns la întrebarea respectivă, trebuie să te alături unui grup de cercetare ș.a.m.d.”.

În ciuda eforturilor asidue în domeniul cercetării, care este dublat și de obligativitatea de a fii mereu la curent cu noile reglementări legale privind producerea medicamentelor, satisfacția profesională nu întârzie să apară. „Cea mai frecvență satisfacție pentru un farmacist este aceea de a vedea produsul finit în urma contribuțiilor sale la dezvoltarea unui medicament. Cea mai mare satisfacție este să ții medicamentul pe care l-ai dezvoltat tu în mână. Să știi că ai lucrat la un produs tocmai ieșit pe piață, care este calitativ, eficient”, a explicat conf. Univ. dr. Szabó Zoltán.

Sfaturi pentru studenți

Tinerilor novici, aflați încă în băncile Facultății de Farmacie, conf. Univ. dr. Szabó Zoltán le-a transmis următorul gând „Sfatul meu pentru ei este să își dea seama cât mai repede dacă vor să lucreze în industria farmaceutică. Să se axeze pe acele discipline care sunt imperios necesare pentru a lucra în domeniul respectiv. De exemplu, pe tehnologie farmaceutică, pe analiza medicamentului, care sunt necesare domeniului. Încă un lucru este foarte important- să se alăture disciplinelor care sunt strâns legate de industria farmaceutică, și să profite, de exemplu, de practica de specialitate din anul IV care poate fi efectuată în industria farmaceutică.”

Mădălina ROHAN

Sursa foto: facebook- șef lucrări dr. Alexandra Groșan

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!