Savori și tradiții mureșene, festival cu miros de gulaș la ceaun și-un deț de pălincă Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 3040 Vizualizări

Savori și tradiții mureșene, festival cu miros de gulaș la ceaun și-un deț de pălincă

Asociația Visit Mures Egyesület, Ansamblul Artistic Mureșul și Asociația Mercur Creativ au organizat marți, 21 mai, de la orele 10.00, în incinta cetății din Târgu Mureș, conferința de  presă cu ocazia lansării ”Festivalului Savori și tradiții mureșene”.

La conferința de presă au participat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Barabási Attila-Csaba, directorul Ansamblului Artistic Mureșul din Târgu Mureș, Cristina Manoilă, președinte Asociația Mercur Creativ și Szántó Lóránt, director executiv Asociația Visit Mureș.

”Acest festival însumează atât producători locali, gastronomia locală, tradițiile populare ale zonei Mureșului, cât și un nume consacrat din muzica pop din județ”, a declarat Szántó Lóránt, director executiv Asociația Visit Mureș.

Festivalul, aflat la prima ediție, își dorește să promoveze tradițiile, valorile și gastronomia locală  din județul Mureș și va avea loc în data de 25 mai, în Cetatea medievală din Târgu Mureș. „Evenimentul Culinar cu adevărăție”  va fi găzduit de Cetatea Medievală din Târgu Mureș și va include mai multe activități cu specific mureșean tradițional, în care doritorii vor putea descoperi mâncăruri cu gust de copilărie, din toate zonele județului Mureș, în cadrul evenimentului Ceaunul cu bunătăți FEST, peste 30 de producători locali, care-și vor prezenta produsele în cetate, workshopuri din partea producătorilor locali și a meșteșugarilor, degustări de produse, dansuri și cântece populare de pe plaiurile mureșene, în producția Folk Forum, iar la final concert Vizi.

” Participanții vor găsi o ciorbă cu fasole și ciolan, o mămăligă cu brânză, în timp ce urmăresc pe scenă dansatori în costume populare și au parte și de o degustare de pălincă, așa cum e obiceiul la noi. Mă bucur că acest eveniment are loc datorită colaborării foarte bune între instituțiile aflate în subordinea Consiliului Județean, Asociația Visit Mureș și Ansamblul Mureșul, și a altor parteneri. După Noaptea Muzeelor, acesta este un alt eveniment deosebit de important care dovedește că instituțiile noastre fac o muncă valoroasă, activitățile lor păstrează și creează valori contribuind în același timp la formarea și întărirea vieții comunitare. Îi felicit pe organizatori și încurajez pe toată lumea să participe, fiecare, de la mic la mare, poate să-și găsească colțul care să-l intereseze și să găsească ceea ce-și dorește, aici în Cetatea din Târgu Mureș”, a menționat participat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Ceva bun la ceaun

Festivalul își propune să înceapă un nou capitol în cultura culinară transilvăneană, să promoveze gusturile, aromele și preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale țării, astfel încât să ne ajute să redescoperim tradițiile din bucătăria de odinioară. Bucătăria românească a avut doar de câştigat de pe urma influenţelor aduse de populaţiile minoritare din zona Transilvaniei. Gusturile săseşti, româneşti şi maghiare s-au amestecat într-un melanj unic pe care azi îl promovăm cu mândrie drept bucătăria tradiţională transilvană. Balmoş, tocană cu mămăligă, sarmale cu păsat, gulaş la ceaun, papricaş cu găluşte, varză a la Cluj, nu ai cum să le reziști.

”Încă din luna octombrie a anului trecut când Lori Szanto m-a abordat pentru o discuție legată de acest posibil, era atunci, festival, mi s-a părut o idee foarte interesantă, imediat am spus Da și m-am gândit cu ce putem veni noi, Asociația Mercur Creativ ca să dăm un plus ideii pe care ei o aveau deja, aceea de promova bunătăți locale, dar și valori culturale locale. Și-atunci ne-am gândit că putem extinde partea asta de bunătăți și să mergem către un festival pilot, în primă ediție, de gusturi locale pe modelul de street food. Dar dacă modelul street food este unul cu mâncăruri tradiționale, noi ne-am concetrat, aici, la Ceaunul cu bunătăți, pe bunătăți care se fac cu precădere în județul Mureș sau Transilvania. Așa am venit ca o completare la ideea lor, dacă Savori și tradiții se desfășoară sâmbătă, 25 mai, Ceaunul cu bunătăți rămâne pe Bulevardul Cetății și duminică, 26 mai”, a menționat Cristina Manoilă.

Participanții vor trăi experiențe culinare cu totul și cu totul inedite, din zona de câmpie vor gusta palanețe, din zona de munte tocană de miel sau bunătăți cu mămăligă, zona săsească fasole frecată cu ceapă călită și cârnați, zona Văii Nirajului un guiaș. Cristina Manoilă și Vizi Imre au demarat în anul 2021, pe timpul pandemiei, proiectul lor intitulat EAT.BUY.LOCAL. În cadrul festivalului vor veni cu o părticică din ceea ce au început atunci, vor găti o ciorbă de salată, așa cum se face în județul Mureș, cu slănină și omletă.

Peste 600 de dansatori

Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul” din Târgu-Mureș a organizat în anul 2019 prima ediție a Festivalului tradițional mureșean “Folkforum”, în Cetatea medievală, în cadrul Zilelor târgumureșene. Printre invitați s-au vor numărat ansambluri de dans tradițional românești, maghiare, rome, săsești din județul Mureș, Ansamblul de dans popular din Subotica (Serbia), Păstrători de tradiție români din Aletea, Micherech (Ungaria), Ansambluri de dans popular de copii și tineret, orchestre de muzică populară, meșteșugari tradiționali.

“Acum suntem la a 5 a ediție, dar în primii 4 ani am avut niște lucruri care ne-au lipsit, nu am putut oferi publicului numeros aceste bunătăți culinare, târguri tradiționale. Planul nostru este bazat pe folclor și cultura tradițională autentică. Vom începe de vineri seara de la ora 20.00 în Bastionul Tăbăcarilor unde predăm dansuri românești, țigănești, săsești și maghiare, este deschis pentru toată lumea. Sâmbătă vom fi prezenți peste 600 de dansatori din județul Mureș, vom avea o expoziție cu 77 de costume populare în Bastionul cu vitrină și o expoziție etno-foto în Bastionul Dogarilor“, a declarat Barabási Attila-Csaba, directorul Ansamblului Artistic Mureșul din Târgu Mureș.

Evenimentul se va încheia cu un concert Vizi, dar nu va dura mai mult de ora 22.00 pentru a păstra liniștea.

Partenerii evenimentului sunt Consiliul Județean Mureș, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Centrul de Cultură, Artă și  Agrement Târgu Mureș, Asociația Pro Folk Dance Egyesület și Asociația Székely Gazdaszervezetek  Egyesülete.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE