Frumuseţea va salva lumea Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 606 Vizualizări

Frumuseţea va salva lumea

Biblioteca de Științe și Litere din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureş a găzduit joi, 23 mai, de la ora 12.00, conferința intitulată „Frumuseţea va salva lumea”, urmată de lecturi publice. Evenimentul cultural a fost organizat de Centrul de Cercetări Filologice, Istorice și Culturale, Facultatea de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior” şi Şcoala Doctorală de Litere, Ştiinţe Umaniste şi Aplicate, moderat de prof. univ. dr. Iulian Boldea.

Invitați au fost doi prestigioşi scriitori contemporani, Aura Christi și Balázs F. Attila, care au purtat un dialog cu publicul cititor.

Aura Christi (n. 12 ianuarie 1967, Chișinău) este poet, romancier și eseist român. Poemele sale au fost traduse și publicate în Germania, Franța, Belgia, Italia, Suedia, Federația Rusă, S.U.A, Bulgaria, Albania, China ș.a. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic și încercarea de a-și afla o patrie în poezie. Scriitoarea a publicat în țară și în străinătate 60 de cărți și a întreprins turnee, recitaluri publice și conferințe ca invitat la festivaluri, simpozioane, saloane de carte, congrese în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Italia, Spania, Republica Macedonia, Bulgaria, Franța, Germania ș.a. Este redactor-șef al revistei Contemporanul. Ideea europeană, care apare sub egida Academiei Române. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A primit peste 20 de premii și distincții în România și în străinătate, între care Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1996, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor și al Editurii Vinea, 1997 etc.

Balázs F. Attila (n. 15 ianuarie 1954, Târgu Mureș) este un poet, prozator, redactor, editor și traducător. Este directorul editurii AB ART din Budapesta. A publicat 36 de cărți în 15 țări. A tradus 35 de cărți din limbile română, spaniolă, portugheză, etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din Ungaria, din Slovacia, al PEN Clubului maghiar, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Paris. Membru de onoare al Academiei de Ştiinţă şi Artă din Chişinău. Numeroase premii: Marele Premiu Lucian Blaga (2011), Marele premiu Opera Omnia „Tudor Arghezi” (2014), Honorary Degree of Doctor of Literature, Suiyang, China, 2018, Award World English Writer’s Union, India, 2019, 2019 Premiul Lukijan Mušicki, Belgrad, 2019, International prize Dardanica, Brussel / Prishtina, 2019, Premiul pentru poezie a AESAL, 2020. Sunt invitaţi la conferința „Frumuseţea va salva lumea” şi la lecturile publice membrii comunităţii academice, studenți, cititori, iubitori ai literaturii care vor avea posibilitatea de a descoperi, prin intermediul celor doi scriitori, modul tulburător în care frumosul locuiește în fiecare dintre noi.

”Tema abordată este foarte importantă, foarte complexă, este o provocare lansată de unul din titanii literaturii universale, Feodor Mihailovici Dostoievski, printr-un personaj atipic, de marcă, Lev Nicolaevici Mîşkin”, a menționat Aura Christi.

Scriitoarea a marcat estetica paradoxalei „frumuseţi teribile” care îl obsedează pe Prinţul Mîşkin din romanul Idiotul. El reprezintă idealul dostoievskian al „omului absolut bun”. Prințul Mîskin, un om considerat idiot pentru caracterul său atât de nobil și de pur, practic nu era deloc idiot, în sensul tradițional al cuvântului. Într-o lume în care guvernează vanitatea, ura, lăcomia, minciuna și toate efectele secundare ale existenței omului pe pământ, prințul Mișkin părea o anomalie.

Un prototip al eroului a fost, nimeni n-o tăgăduieşte, Isus Cristos, folosit în mod conştient. Cercetătorii au detectat numeroase aluzii evanghelice în roman, de la copiii care aruncă în Mîşkin cu pietre (episodul cu Marie) la dorinţa eroului de a abandona lumea, retrăgându-se în pustie; de la încredinţarea prinţului că îşi va îndeplini datoria „cinstit şi ferm” la cuvintele lui Ippolit: „Mă despart de un Om” (ecoul celor rostite de Pilat despre Cristos: „Ecce homo!”) şi la propoziţia de adio adresată lui Mîşkin de Nastasia Filippovna înainte de plecarea ei cu Rogojin: „Adio, prinţe, pentru prima oară am întâlnit un om adevărat!” Acceptarea lui Hristos și jertfa Lui este marea taină a suferinței, spectacolul desăvârșirii prin iertarea celor care o pricinuiesc, suferința, plată a armoniei.

Prin iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, personajele dostoievskiene au șansa de a-și purifica și mântui sufletul, fiind o adevărată  lumină care arată calea pentru a ajunge în final la împăcarea cu sine și cu semenii.

Trăim vremuri dificile, războaie, epidemii, înarmarea țărilor, creșterea prețurilor, confuzie, frică, contradicții, ne spune Balázs F. Attila. Scriitorul a menționat cu certitudine,  că în ziua de azi, poezia și arta ar putea deveni, încă o dată, arma ideală împotriva urâtului, împotriva deznădejdii. Cu siguranță, poezia a mai salvat lumea și o va salva în continuare.

Formarea gustului pentru frumos nu este deloc ceva secundar și neimportant. Acesta se poate forma și educa citind, în primul rând, literatură de calitate, și mai întâi clasicii, hrănindu-ne astfel sufletul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE