Mara Togănel, program pentru Consiliul Județean Mureș – Omul contează. Sens unic: dezvoltarea Politic
 • redactia
 • 0 comentarii
 • 673 Vizualizări

Mara Togănel, program pentru Consiliul Județean Mureș – Omul contează. Sens unic: dezvoltarea

În urma discuțiilor cu zeci de mii de mureșeni, cu primarii din județ, cu mediul academic și cel antreprenorial, cu reprezentanții instituțiilor de sănătate, educație, cultură și servicii sociale ale jud. Mureșului, am gândit, împreună cu echipa mea, un program în care să se regăsească fiecare dintre dumnevoastră.

Programul cuprinde 10 direcții strategice:

UN JUDEȚ UNITAR. MUREȘ SUNTEM TOȚI

47,6% dintre mureșeni locuiesc în mediul urban, iar 52,4% în mediul rural. Politicile Consiliului Județean pe care le propun se vor axa pe dezvoltarea sectoarelor de activitate din ambele medii de trai.

 1. Infrastructura unește și dezvoltă

Suntem legați cu vestul țării prin Autostrada Transilvania, însă e obligatoriu să folosim toate pârghiile, în limitele competențelor noastre, pentru începerea lucrărilor la Autostrada Unirii și finalizarea centurilor ocolitoare de la Târgu Mureș, Reghin și Sighișoara.

Printre prioritățile mele se regăsesc: modernizarea DN15E de pe Câmpia mureșeană, alături de un proiect major de modernizare a întregii rețele de drumuri județene până în anul 2027 și de un proiect de revitalizare a rețelei de transport în comun între localitățile județului, astfel încât oamenii să aibă acces rapid și ușor dinspre zonele rurale spre locurile de muncă din orașe.

 • Universitatea, partener strategic

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va fi un partener strategic al autorității publice în dezvoltarea județului Mureș. Vom crea un grup de lucru comun care să definească direcțiile principale în educația universitară pentru viitor, astfel încât să răspundă cerințelor mediului antreprenorial din județ.

 • Un județ puternic înseamnă o economie puternică

Mi-am propus să revitalizăm activitatea în Parcul Industrial Mureș și să îl poziționăm ca Centru al Economiei din județul Mureș, pentru dezvoltarea unor afaceri din sectoare cheie, schimbul de experiență și un veritabil punct de sosire pentru investitorii străini care vizitează județul Mureș.

Vom pune la aceeași masă autoritățile publice, univesitatea, liceele care promovează învățământul dual pentru a gândi programe de formare a forței de muncă calificate, adaptate cerințelor mediului de afaceri.

Totodată, vom sprijini înființarea Mures Innovation Hub, ca un centru care va facilita colaborarea între companii, universități și centre de cercetare.

O ZONĂ METROPOLITANĂ PUTERNICĂ. O CAPITALĂ DE JUDEȚ MAI MULT DECÂT UN TÂRG

Vom face din Târgu Mureș un pol de putere al dezvoltării județului. Ne dorim un municipiu reședință de județ implicat activ cu resursă umană și fonduri în gestionarea unor unități spitalicești, creșterea randamentului Aeroportului și susținerea instituțiilor de cultură.

Zona Metropolitană nu se va rezuma doar la un transport interconectat. Vom încuraja dezvoltarea unor proiecte pentru atragerea investițiilor în infrastructură, dar și promovarea turismului și a culturii. 

Vom susține mediul de afaceri local și atragerea investițiilor străine în zona metropolitană, prin facilitarea accesului la finanțare și prin promovarea unui mediu de afaceri prietenos și predictibil.

Prin asigurarea unei rețele de transport a elevilor din zona metropolitană către unitățile de învățământ din Târgu Mureș vom reduce aglomerația în trafic, poluarea și vom îmbunătăți simțitor calitatea vieții.

SĂNĂTATE PENTRU VIITOR

Medicina trebuie să rămână în continuare motorul dezvoltării județului nostru. 

 1. Secții moderne și servicii de calitate

Vom moderniza și extinde infrastructura de sănătate din subordinea Consiliului Județean, astfel încât secțiile spitalelor să corespundă standardelor secolului XXI.  

Vom susține deschiderea unor centre de permanență în județul Mureș.

Vom investi în asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru elevi și vom promova politici care să ducă la retenția personalului sanitar în județul nostru.

 • Investigații și intervenții medicale noi în spitalele din județ

Vom achiziționa un aparat PET-CT pentru pacienții care în acest moment se deplasează sute de kilometri pentru o astfel de investigație.

Vom iniția demersuri pentru ca Spitalul Clinic Județean Mureș să efectueze intervenții de reconstrucție mamară.

 • Prevenția reduce cheltuielile în sănătate

Vom asigura implementarea unor programe de prevenție și educație pentru sănătate în școli și în comunitățile vulnerabile.

CONECTARE EUROPEANĂ PENTRU AEROPORTUL TRANSILVANIA

Considerăm că aeroportul poate deveni un hub regional important în Europa de Est. Pentru a atinge acest obiectiv, vom depune eforturi pentru creșterea numărului de destinații internaționale ale Aeroportului Transilvania și creșterea numărului de pasageri la 350.000 până în anul 2028, prin dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, îmbunătățirea serviciilor și facilităților oferite.

AGRICULTURA MUREȘEANĂ, CALEA SPRE DEZVOLTAREA RURALĂ

Suntem pe primele locuri din țară la cultivarea suprafețelor agricole și creșterea animalelor, iar pentru a face performanță în agricultură, fermierii mureșeni au nevoie de Consiliul Județean. 

Vom sprijini organizarea de târguri agricole locale în zonele urbane din județ și vom cofinanța proiecte de infrastructură care să lege mai ușor drumurile comunale de cele județene și naționale, fapt care va duce la dezvoltarea fermelor agricole, a fabricilor de procesare, dar și a agroturismului.

VIITORUL VERDE. CONSTRUIM UN JUDEȚ SUSTENABIL

Dezvoltarea unei strategii privind viitorul verde al județului Mureș este esențială ținând cont de politicile europene în această direcție.

Printre proiectele gândite se numără:

 • „Mureșul Verde” – program amplu de împădurire și reîmpădurire a zonelor defrișate sau degradate din județ;
 • „Energie Verde pentru Mureș” –  dezvoltarea infrastructurii pentru producția și distribuția energiei verzi;
 • „#CultivaVerdeMureș” – susținerea agriculturii ecologice și a practicilor agricole durabile;
 • „Mobilitate Verde” – încurajarea utilizării transportului public și a mijloacelor de transport nepoluante.

VIITORUL COPIILOR NOȘTRI – SIGURANȚĂ – DEZVOLTARE – PREVENȚIE

Ne dorim o comunitate solidară și angajată în protejarea și promovarea drepturilor copilului. Ne propunem să consolidăm relațiile familiale, să sprijinim educația și să promovăm valori precum siguranța, egalitatea și respectul, contribuind astfel la formarea unei generații puternice și responsabile.

Printre proiectele pe care le-am gândit se numără: „Descoperă și Creează: Inovare și Educație în Satul Nostru”, „Fii smart! Dă Block Drogurilor” – proiect antidrog al județului Mureș, „Educație pentru Siguranță și Prevenție”.

De asemenea, avem proiecte care promovează sănătatea, nutriția și sportul în rândul elevilor și tinerilor.

SENIORII NOȘTRI – LECȚIA DE ISTORIE VIE PENTRU VIITOR

Mâinile peste care au trecut anii spun povești și ne dau lecții pentru viitor.

Vom implementa un set de programe și servicii sociale destinate îmbunătățirii calității vieții seniorilor și persoanelor în vârstă din județul Mureș.

Propunem, ca proiecte, următoarele: „Nepot pentru o zi”, „Cultura fără vârstă” și „Vârstnici în siguranță”, prin colaborarea cu autoritățile locale.

CULTURA NE UNEȘTE

Ne propunem să transformăm județul nostru într-un centru vibrant al diversității culturale și al creativității.

Vom organiza congresul internațional “De la tradiție la modernitate”, „Street Art Festival – Cetatea artelor”, „Festivalul Văii Mureșului – Concurs național de port popular”, „Bisericile de lemn din județul Mureș: De la legende la restaurare și conservare” – în parteneriat cu Protopopiatul ortodox român din Târgu Mureș.

MUREȘUL TURISTIC

Ne propunem să investim în infrastructura turistică, inclusiv în dezvoltarea și promovarea traseelor turistice, a facilităților de cazare și a zonelor de agrement, pentru a oferi vizitatorilor o experiență memorabilă și confortabilă în timpul șederii lor în județul nostru.

Propunem, astfel, mai multe proiecte de rute turistice, dintre care amintim: „Drumul Castelului: Povestea Nobililor Transilvăneni”, „Aventura Mureșului: Explorând Rezervațiile Naturale”, „Gusturile Mureșului: Tur Culinar în Inima Transilvaniei” sau „Mureșul doinelor: Festivalul Internațional de Doine și Mitologie”.

Mara TOGĂNEL,

Candidata Partidului Național Liberal Mureș pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș

(Material comandat de către Partidul Național Liberal, filiala Mureș, articol publicat de SC Zi de Zi Events SRL, cod unic al mandatarului financiar 21240015)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE