FOTO: Educația „salvării” la Maratonul Resuscitării Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 682 Vizualizări

FOTO: Educația „salvării” la Maratonul Resuscitării

Cu ocazia Zilei Internaționale de Medicină de Urgență, sărbătorită anual la data de 27 mai, Organizația Studențească de Medicină de Urgență, în colaborare cu Educația „salvării” la Maratonul Resuscitării, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a organizat duminică, 26 mai, cea de-a doua ediție a Maratonului Resuscitării, în incinta Shopping City din Târgu Mureș.

„Astăzi la Shopping City sărbătorim Ziua internațională a Medicinei de Urgență și, așa cum am obișnuit populația Târgu Mureșului, am încercat să găsim o modalitate mai neconvențională de a sărbători această zi foarte specială în toată lumea și am organizat Maratonul Resuscitării. Voluntarii SMURD din Târgu Mureș, din București și din alte zone, au venit la Târgu Mureș să ne ajute să organizăm niște stații de lucru aici, la Shopping City, pentru populație, stații în care încercăm să îi învățăm pe cei doritori cum să facă o resuscitare, având în vedere că, în cazul unui stop cardio-respirator, fiecare secundă contează și dacă știi ce trebuie să faci în primele momente de la apariția stopului cardio-respirator, crești considerabil șansa de supraviețuire a acelui pacient până la sosirea echipelor  specializate la fața locului”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi conf. Univ. dr. Cristian Boeriu, șeful Unității de Primiri Urgențe SMURD din Târgu Mureș.

Peste 100 de voluntari SMURD

În cadrul evenimentului, cei peste 100 de voluntari SMURD, veniți din mai multe orașe, s-au mobilizat pentru a oferi participanților demonstrații ale manevrelor de prim-ajutor, executate pe manechine. Atelierele au cuprins manevre de resuscitare cardio pulmonară, de eliberare a căilor respiratorii precum și poziția laterală de siguranță, atât  pentru adult, cât și pentru copil. Atelierele au durat 30 de minute și s-au desfășurat pe tot parcursul zilei.

  „Pe scurt, noi când vedem un pacient, trebuie să vedem dacă e în stop cardio-respirator. Cum facem asta? Sunt două criterii principale: odată trebuie să fii inconștient și să nu respiri. Inconștiența o verificăm aplicând stimulii verbali- întrebăm pacientul: <<Bună ziua, mă auziți?>> Și îl scuturăm ușor de umeri, iar dacă nu răspunde, verificăm respirația. Respirația o putem verifica astfel:  dăm capul pacientului pe spate, îi deschidem gura și ne lipim cu obrazul de fața lui în timp ce ne uităm spre torace. Privim dacă se mișcă pieptul și îl ascultăm și o să simțim cu obrazul dacă iese aer cald și dacă respiră. Dacă nu simțim, nu vedem, putem spune sigur că acel om nu respiră, înseamnă  că e în stop cardio-respirator. Mai departe, executăm compresii toracice, dar nu înainte de a suna echipajele SMURD, desigur. Compresiile toracice se fac punând podul palmei pe mijlocul pieptului, iar cu cealaltă  mână venim deasupra și  îndepărtăm degetele astfel încât  să apăsăm doar cu podul palmei. Vom întinde coatele astfel încât să apăsăm fără să obosim, venim cu umerii perpendicular pe pacient și începem  compresiile, cu o frecvență de 100-120 de bătăi pe minut. O să facem compresiile continuu. Ne oprim doar când pacienetul dă semne clare de viață, când ajunge echipajul de urgență sau când am extenuat”, a explicat Sebastian Cucu, voluntar UPU SMURD.

Participanții prezenți la demonstrații au manifestat un feedback pozitiv, recunoscând că aceste manevre pot fi decisive pentru salvarea vieții  pacienților aflați în stop cardio-respirator. „Mi s-a părut extraordinar de bună ideea. Am avut parte de explicații foarte complexe, dar explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Felicit organizarea. Mi se pare foarte util și sunt bucuroasă că și la noi se practică astfel de demonstrații căci sunt foarte utile pentru a educa populația. Cred că acum m-aș descurca să salvez un om aflat în stop cardio-respirator”, a precizat un participant.

„Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”

Importanța acestor manevre survine tocmai din faptul că ele pot fi indispensabile vieții. Exercițiile nu sunt deloc greu de deprins, dar importanța lor este colosală. Prin intermediul acestora, fiecare om poate deveni erou. „Oamenilor le place pentru că sunt informații importante pentru tine, pentru cei dragi și pentru orice alt cetățean alături de care trăim. Noi avem un slogan- <<Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă>>. Noi asta încercăm să promovăm, că dacă am salvat o viață, chiar salvăm o lume întregă pentru că aceste 2-3 minute până la sosirea ambulanței, fac diferența”, a arătat Vass Hajnal, asistentă-șefă în cadrul UPU SMURD.

„Am observat un feedback pozitiv, majoritatea oamenilor au fost foarte încântați, începând de la copiii cu vârsta de 1 an până la adulți de vârsta de 68 ani, dar cel mai mult sunt bucuroasă de faptul că îi învățăm să vadă latura aceasta a medicinii, în care să oferi o șansă de viață oricărei victime. Văzându-i pe participanții de vârste mici, îmi dau seama că viitorul nostru nu e pierdut, iar generația din urmă va fi o generație reușită cu un viitor frumos, dacă îi îndrumăm corespunzător. De la un workshop nu vor rămâne cu toate detaliile subliniate de noi, dar sunt sigură că în felul acesta îi ambiționăm să revină și așa cum se zice: ”repetiția este mama învățăturii”, cu fiecare participare a lor și cu fiecare pas în dezvoltarea lor pot să devină mai buni și să reușească să ducă un caz de prim-ajutor până la capăt” a conchis Larisa Măhălău, studentă în anul II la Medicină Generală și voluntar UPU SMURD.

Demonstrații de descarcerare

În parcarea complexului comercial, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș au desfășurat demonstrații de descarcerare a victimelor dintr-un autovehicul răsturnat. Acestea au fost realizate cu scopul de a educa publicul în înțelegerea procesului, iar spectatorii au fost uimiți de complexitatea actului interventional. Totodată, aceste demonstrații au avut ca obiectiv promovarea siguranței rutiere și a măsurilor de prevenție în trafic.

Pe lângă aceste demonstrații, pompierii din cadrul ISU Mureș au pregătit și o expoziție de tehnică operativă, infrastructura medicală fiind una într-adevăr impresionantă, reprezentând o noutate pentru târgumureșeni.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE